В центрі уваги

Олег Бегаль: «Маневицька лікарня активно працює з НСЗУ за програмою медичних гарантій»

Олег Бегаль: «Маневицька лікарня активно працює з НСЗУ за програмою медичних гарантій»

«За 2022 рік у КНП «Маневицька багатопрофільна лікарня» стаціонарно проліковано 5072 людини, серед яких значна кількість переселенців та військових. Так, на базі нашої лікарні торік було проліковано 781 військовослужбовця.

Щодо звернень у наше поліклінічне відділення, то їх було понад 100 тисяч, із них через хворобу – 55 – 60 тисяч, – розповідає очільник лікарні Олег Бегаль. – Якщо говорити про статистику пологів, то кількість жінок, які народжували у нас, дещо знизилась, і за 2022 рік було 272 пологів, а за I квартал 2023-го – 80 пологів.

Також суттєво знизилась кількість хворих на коронавірус. Хоча, на мою думку, це якраз гарна новина. Пригадую, як до початку повномасштабного вторгнення у лікарні спостерігалась просто навала пацієнтів.

Щодо кількості оперативних втручань, проведених медиками нашої лікарні, якщо брати загалом акушерсько-гінекологічні та хірургічні операції, то це 1572 втручання за рік. Не можу стверджувати, що це були складні випадки, адже в такому разі ми направляємо хворих на лікування у Волинську обласну лікарню, але на рівні районної лікарні ми добре справляємося.

Широке впровадження малоінвазивної лапароскопічної хірургії, ендоскопічної хірургії, лазерної хірургії та технології біозварювання веде за собою збільшення кількості та характеру оперативних втручань в нашій лікарні».

– Наскільки вдалою є співпраця із НСЗУ?

– Наш лікувальний заклад активно працює з Національною службою здоров’я України за програмою медичних гарантій. Минулого року ми отримали 65 мільйонів гривень із врахуванням «ковідного» пакета. Цього року йдеться про суму 49 мільйонів. Зокрема, згідно з 15 укладеними цьогоріч договорами, в закладі проводять хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах, надають стаціонарну допомогу дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій, медичну допомогу при пологах та ведуть вагітність в амбулаторних умовах, а також надають амбулаторну вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) допомогу дорослим та дітям, враховуючи медичну реабілітацію. Працює також стоматологічна допомога, мамографія, езогастродуоденоскопія, колоноскопія та інші.

– Наразі медзаклади Волині проходять розподіл щодо госпітальних кластерів. Який статус буде мати Ваша лікарня?

– Маневицька багатопрофільна лікарня входить у спроможну мережу медзакладів – ми належимо до загальних лікарень. Лікарні, які потрапили до спроможної мережі, пріоритетно забезпечуватимуться обладнанням. Упевнений, що ми зможемо не тільки відстояти цей статус, а й надалі підвищити свій рівень.

– Яке обладнання вдалося закупити минулого року?

– Минулого року Маневицька лікарня отримала нове сучасне обладнання вартістю майже 3 мільйони гривень. Це дало змогу медичним працівникам більш оперативно і якісно діагностувати захворювання у маломобільних, лежачих пацієнтів після аварій, у перед- та післяопераційний періоди, при COVID-інфекції, у складних випадках, коли пацієнт непритомний.

Так, лікарня отримала пересувний діагностичний рентгенівський апарат Mobile X-ray, Mobile 700 вартістю 2,5 мільйона гривень та апарат УЗД з набором датчиків Ultrasound Versana Active вартістю 341 тисяча гривень. Крім того, закупили біохімічний аналізатор-автомат для покращення роботи нашої клініко-діагностичної лабораторії, на базі якої проводяться гематологічні, загальноклінічні, біохімічні, імуно-серологічні, бактеріоскопічні дослідження. Плануємо придбати ще одну лапароскопічну стійку в хірургічне відділення для якіснішого надання медичної допомоги. А також маємо велику потребу в апараті КТ, що дозволить не втрачати пацієнтів, які прямують на комп’ютерну томографію в інші медзаклади. 

До слова, наразі працюємо над проєктом впровадження у лікарні альтернативних джерел живлення – хотіли б встановити сонячні батареї, які дадуть можливість мінімізувати витрати на електроенергію та опалення.

– Кого б хотіли привітати з нагоди Дня медичного працівника?

– Свій колектив безпосередньо та усіх колег-медиків. Найголовнішим бажанням мільйонів українців є перемога. Окрім того, бажаю пацієнтам міцного здоров’я та скорішого одужання, а лікарям – терпимості та мудрості.

 Ірина Белоцька

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, маневичі, лікування, лікарня, Лікарі
В тему

Останні матеріали