В центрі уваги

Тетяна Ващук: «Ми не зупиняємось на досягнутому і працюємо далі. Уперед, разом до перемоги!»

Тетяна Ващук: «Ми не зупиняємось на досягнутому і працюємо далі. Уперед, разом до перемоги!»

Володимирське ТМО є багатопрофільним закладом із надання цілодобової планової та невідкладної спеціалізованої медичної допомоги населенню району та декільком десяткам тисяч військових і їх сім’ям. Тобто йдеться не лише про весь Володимирський район, а й про значну кількість іншого населення.

За останні роки лікарня значно збільшила свої потужності. Установа достатньо оснащена сучасним дороговартісним обладнанням: кисневими станціями, системами лікувального газопостачання (реанімаційними та операційними консолями), лапароскопічними та ендоскопічними стійками, сучасними операційними столами, аргоно-плазмовими коагуляторами, наркозними апаратами, ультразвуковими апаратами, рентгенологічним обладнанням, включаючи інтраопераційне, різноманітними лабораторними аналізаторами та ін. Усе обладнання вдалось придбати й отримати централізовано від держави протягом останніх трьох років. Ці напрацювання значно розширили спектр надання медичних послуг та можливості для фахівців.

Для цього залучали фінансування з державного та місцевого бюджетів, кошти від грантів та благодійників. Окрім того, в модернізацію вкладали кошти, отримані згідно з договорами за надання медичних послуг від НСЗУ. Усі ці фінанси допомогли капітально відремонтувати та обладнати ряд відділень і операційних блоків.

Слід зазначити, що амбулаторну та стаціонарну допомогу тут щороку отримують мешканці Володимирського району, а це понад 170 тисяч людей. До того ж із початку війни у Володимирському ТМО пролікували більш як 1600 військовослужбовців та значну кількість внутрішньо переміщених осіб.

«Основне завдання нашого закладу – якість, доступність та безоплатність медичних послуг для великої кількості населення. При цьому не забуваємо про індивідуальний підхід до кожного пацієнта, адже хочемо, щоб ці люди відчували себе в максимальному комфорті, відчували опіку, – зазначила очільниця медзакладу Тетяна Ващук. – Те, якою була лікарня і якою вона стала за короткий період часу, вражає! Неймовірно швидкими темпами й командною роботою ми крокуємо до поставленої мети та розвитку. Проведена надважка, масштабна робота, але це того варте! Готові працювати ще важче задля порятунку людських життів!

Пишаюсь тим, якої складності зараз у нашому ТМО виконуються оперативні втручання дорослим і дітям. У закладі запровадили пересадки шкіри, ендопротезування кульшових та колінних суглобів, лапароскопічними методами проводять надскладні операції в хірургії, гінекології, урології, травматології (ракові кишкові непрохідності з виведенням ілеостом, діафрагмальні кили, геміколектомії, злукові хвороби у дітей та дорослих, ампутації та екстирпації матки, операції на зв’язкових апаратах суглобів та ін.), оперативну офтальмологію та різноманітні ЛОР-операції.

У нашій лікарні суттєво збільшилась кількість пацієнтів різних профілів та кількість проведених операцій і водночас знизився показник смертності в розрізі 2020 – 2023 років.

Ще три роки тому люди могли отримати таку допомогу лише в обласних установах, а сьогодні ми все це маємо у нашому рідному місті».

Тетяно Петрівно, якщо говорити мовою цифр, скільки цьогоріч виділили з місцевого бюджету на потреби лікарні Володимира?

На потреби ТМО, яке претендує на статус кластерного медзакладу в області, минулого року передбачили 99 млн грн, ми зробили величезний ривок у всіх запланованих роботах. На жаль, нам не вдалось виконати усе до кінця через об’ємність робіт, але ми продовжуємо працювати у поточному році.

Цьогоріч на потреби лікарні виділили 76 млн грн. За передбачені кошти маємо закінчити реконструкцію приймального відділення під відділення ЕМД, яку розпочали у 2022 році, встановити сучасне обладнання та створити ангіографічний блок, що є умовою для надання статусу кластерності медзакладу.

Відповідно до розробленого проєкту відділення буде реконструйоване добудованим заїздом для карет невідкладної медичної допомоги, а також розширене до площі понад 2 тисячі квадратних метрів.

Нове відділення ЕМД матиме діагностичний, операційні та інтервенційний блоки із сучасним ангіографом для оперативного лікування інфарктів та інсультів. Тут буде все необхідне для надання швидкої та якісної допомоги пацієнтам при невідкладних станах при різних нозологіях.

Також на поточний фінансовий рік передбачили 3 млн грн на початок робіт зі створення реабілітаційного центру для військових та осіб, які постраждали внаслідок бойових дій, на базі «червоної лікарні», колишнього інфекційного відділення ТМО. Проєктна документація на етапі завершення і подання на експертизу.

Відтак кошти для ТМО передбачили на такі потреби:

27,247 млн грн – реконструкція приймального відділення під відділення ЕМД ТМО у м. Володимир;

4,338 млн грн – заміна двох аварійних ліфтів у корпусі №1 лікарні;

40,254 млн грн – придбання медичного обладнання для відділення екстреної медичної допомоги;

1,171 млн грн – капітальний ремонт системи лікувального газопостачання в окремих приміщеннях лікарні;

3 млн грн – початок робіт із реконструкції корпусів №1, 2, 3 інфекційного відділення для створення реабілітаційного центру для військових.

А які відділення у Володимирському ТМО вдалося вже оновити (відремонтувати)?

Уже зараз видно кардинальні зміни, які помітні неозброєним оком пересічним громадянам.

У мене таке враження, що в нас ремонти повсюди, але над цим приємно працювати, бо я розумію що ця робота на довгі майбутні роки й перспективу медичної установи в подальшому рейтингу лікарень області.

Якщо говорити про завершені об’єкти, то це терапевтичне, кардіологічне, інфекційне, хірургічне відділення та операційний блок №1, ряд діагностичних кабінетів – УЗД, мамографії, ендоскопії, рентген кабінети та ін. Зараз працюємо над завершенням робіт у ще одному операційному блоці та реанімаційному відділенні. Працюємо над великим проєктом, як казала раніше, з будівництва відділення ЕМД. Введення його в експлуатацію плануємо на жовтень. Далі будемо розпочинати роботи у відділенні педіатрії та над проєктом лабораторії.

Розкажіть детальніше про оновлення хірургічного відділення.

Одним з останніх реалізованих проєктів нашого медзакладу став ремонт хірургічного відділення.

Усього за три місяці, доки тривали ремонтні роботи, приміщення зазнало кардинальних змін – тепер це сучасне відділення, що відповідає усім новітнім вимогам.

Хірургічне відділення територіального медичного об’єднання, що розміщене на п’ятому поверсі, межує з реанімацією, де також уже завершуються ремонтні роботи. Воно розраховане на 78 пацієнтів. Палати у відділенні світлі, просторі, обладнані спеціальними функціональними ліжками, до кожного з яких підведений кисень, є кнопки виклику медперсоналу. Сигнал про виклик одразу ж транслюється на моніторі, що знаходиться на посту медичних сестер.

У маніпуляційній та двох перев’язувальних кабінетах встановлене необхідне медичне обладнання для усіх лікарських процедур: сучасні операційні електростоли, операційні лампи, процедурні столики, канапи, хірургічний інструментарій та ін. У відділенні працюватимуть професійні медичні кадри, серед яких досвідчені лікарі, медичні сестри та інтерни.

Про їхній комфорт тут також подбали, облаштувавши належним чином службові приміщення та ординаторську.

Окрім цього, для потреб людей з інвалідністю у відділенні облаштували окремий санвузол, що відповідає усім вимогам інклюзивності. Вартість ремонтних робіт у відділенні площею близько 550 квадратних метрів становила 3,6 мільйона гривень, а разом з усім обладнанням – 12,3 мільйона, з яких 5,1 мільйона гривень – це кошти місцевого бюджету.

Тетяно Петрівно, а давайте коротко розкажемо читачам нашого журналу про інші відділення, які функціонують у Володимирському ТМО.

У нашому ТМО функціонує 16 відділень, можемо проговорити про деякі з них для загального інформування наших читачів, аби не втомити людей великим обсягом інформації. А в наступному інтерв’ю можу розказати за роботу в інших відділеннях.

Відділення амбулаторного гемодіалізу

Тут пацієнтам із хронічною хворобою нирок робимо процедуру очищення крові за допомогою апарату «штучна нирка». У нас є пацієнти з Володимира та Володимирського (колишнього Локачинського) районів.

Під час повномасштабної війни у відділенні отримували процедуру очищення крові також пацієнти з Харкова, Києва та Чернігова.

Крім хронічних, діалізи бувають і гострі, коли виникає гостре ураження нирок внаслідок отруєнь, при виражених набряках тканин і органів та порушеннях кровопостачання. За допомогою процедури гемодіалізу відбувається очищення крові від токсинів як зовнішніх, так і речовин, що в нормі повинні виводитись з організму нирками, але з тих чи інших причин це не відбувається.

Кардіологічне відділення

Тут забезпечене цілодобове лікування серцево-судинних патологій у пацієнтів із Володимира, Нововолинська, Іваничів, Локачів та Турійська. Усі пацієнти, які мають направлення на лікування від лікарів з будь-якого району, лікуються у відділенні абсолютно БЕЗПЛАТНО.

Завдяки сучасному обладнанню, доступності великої кількості ліків, а також дотриманню протоколів лікування, лікарі кардіологічного відділення Володимирського ТМО змогли зменшити рівень смертності удвічі.

Наші кардіологи є членами Європейської асоціації кардіологів. Лікарі відділення призначають лікування, спираючись на міжнародні рекомендації та враховують індивідуальні особливості кожного пацієнта. Такий підхід дозволяє досягнути покращення стану в максимально короткі строки.

У більшості наших пацієнтів наявні одне або декілька супутніх захворювань, тому лікування проводиться комплексно для досягнення найкращого результату. За потреби хворих консультують невролог, ендокринолог, уролог, офтальмолог.

Усі необхідні лабораторні, інструментальні обстеження (УЗД судин, ехокардіографія, холтерівське моніторування ритму серця та АТ та ін.) проводяться на базі відділення.

Акушерсько-гінекологічне відділення

При візиті в акушерсько-гінекологічне відділення Володимирського ТМО пацієнткам можуть проводити обстеження та діагностику онкозахворювань, діагностичну гістероскопію матки та кольпоскопію шийки матки. Тут здійснююються планування, ведення вагітності та взяття на облік, діагностичне взяття біопсій шийки матки, лікування інфекцій, виявлення та лікування дисплазії шийки матки різних ступенів, встановлення внутрішньоматкових спіралей для запобігання небажаним вагітностям, дослідження прохідності маткових труб завдяки гістеросальпінгографії, взяття мазків на флору та цитологічне дослідження.

У нас розгорнуті ліжка для вагітних та породіль, а також ліжка патології вагітності та ліжка гінекологічного профілю.

Знеболення для породіль акушерсько-гінекологічного відділення абсолютно БЕЗПЛАТНЕ.

Ми віддаємо перевагу природним пологам у всіх випадках, коли немає загрози здоров'ю мами й дитини. Активно ПРИЙМАЄМО ПОЛОГИ У ЖІНОК ІЗ РУБЦЕМ НА МАТЦІ! Пологи проходять відбуваються під постійним контролем та наглядом лікаря й акушерки.

Ваші близькі можуть бути поруч у момент народження дитини, адже в нас практикуються ПАРТНЕРСЬКІ ПОЛОГИ, під час яких можна перерізати пуповину, взяти на руки малюка і прикласти його до грудей мами.

Ми застосовуємо СУЧАСНІ МЕТОДИ ЗНЕБОЛЕННЯ ПОЛОГІВ: епідуральну і спінальну (при кесаревому розтині) анестезії.

НЕОНАТОЛОГИ цілодобово спостерігають малюка після пологів. Фахівці НАВЧАЮТЬ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ та важливим його правилам, допомагають налагодити грудне вигодовування.

Наші акушер-гінекологи ГОТОВІ НАДАТИ МАКСИМУМ ФАХОВОЇ ПІДТРИМКИ та допомоги, щоб народження дитини відбулося у спокійній та здоровій атмосфері, залишаючи у спогадах лише радість перших хвилин материнства!

Психіатричне відділення

У психіатричному відділенні Володимирського ТМО функціонує 20 ліжко-місць, що фактично постійно зайняті пацієнтами. Здебільшого саме крайня потреба призводить людей до психіатричних відділень, оскільки люди й досі чомусь соромляться своїх психологічних нездужань, провокуючи їх розвиток.

Під час повномасштабного вторгнення в Україну значно зросла кількість пацієнтів із тривожними станами та неврозами серед військових і цивільних.

При своєчасному усуненні травмуючого фактора психічне здоров’я швидко нормалізується. Якщо ж стресова ситуація зберігається, то можливий розвиток затяжного реактивного психозу, що вимагає госпіталізації пацієнта та комплексної терапії. Самостійні спроби лікування неприпустимі через те, що патологія здатна швидко прогресувати й приводити до тяжких наслідків, які потім ліквідувати значно важче.

Надалі плануємо запровадити в нашому ТМО центр ментального здоров’я, де будуть працювати психологи, психотерапевти, психіатри. Ми розуміємо важливість психологічного здоров’я кожного з нас. І хочемо створити комфортні умови, відійти від старих гартованих, похмурих відділень і міфічно-містичних історій про психіатрів. Хочемо, щоб люди йшли до нас по цю допомогу й розуміли, що їм стане краще. Ментальне здоров’я – дуже важкий стан, який вибудовує якість нашого життя та існування в соціумі.

Я переконана, що нам усе це вдасться! Бажаю мирного неба і міцного здоров’я усім. Сподіваюсь, ця інформація буде корисною для людей.

Думаю, на цьому закінчимо та лишимо трохи інформації на наступний раз. Єдине – не можу не згадати та щиро привітати Вас з тим, що Ви отримали нагороду від Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного!

Почесний нагрудний знак «За сприяння війську» – велика честь для кожного, хто щоденно працює для наближення нашої Перемоги! Завдяки нашим військовим, ми маємо можливість жити в тилу у відносному спокої. Кожному з нас довелось працювати у досить непростий для України час, але цей час припав на наші дні та нашу долю. Ми – команда, ми робимо те, що можемо та вміємо: лікуємо, реабілітуємо наших героїв, підтримуємо, допомагаємо та співчуваємо родинам, які втратили рідних у цій війні.

Набираємось терпіння, віримо у ЗСУ і разом наполегливо працюємо та крокуємо до Перемоги!

Усе буде Україна!

 Ірина Белоцька 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, володимир-волинський, лікарня, Лікарі, хвороби, лікування
В тему