В центрі уваги

Ашвагандха та її застосування у спорті

Ашвагандха та її застосування у спорті

Добавка ашвагандха, також відома як Індійський женьшень, є рослинним препаратом, який традиційно використовується в індійській медицині Аюрведа. Вона застосовується для підтримки здоров'я та балансу в організмі, а також для зміцнення імунної системи. Препарат також може допомогти знизити стрес та покращити якість сну.

647096a56c357.webp

Ашвагандха використовується в аюрведичній медицині протягом тисячоліть. Її коріння містить сполуки, які можуть чинити протизапальну, антибактеріальну та антиоксидантну дію. У традиційній медицині рослина також застосовується на лікування хвороб серця, діабету, артриту та інших захворювань. Сьогодні вона користується популярністю у різних країнах світу як добавка до харчування та як альтернативний метод лікування різних захворювань. Його також застосовують для покращення фізичної витривалості перед змаганнями.

Хімічний склад та властивості

У корінні та листі Ашвагандхи містяться різні хімічні сполуки, включаючи алкалоїди, стероїди, лактони та вітаміни. Основні активні компоненти рослини включають вітаноліди і вітанолідоли, а також аніферин, вітексин, триптеригенін і ацидол. Крім того, препарат містить жирні кислоти, амінокислоти, цукри та інші поживні речовини. Ашвагандха для жінок помічник у боротьбі з гінекологічними недугами та ознаками старіння.

Корисні властивості для організму очевидні:

  • зменшення рівня стресу;
  • антибактеріальні та противірусні властивості;
  • прискорення метаболізму;
  • протизапальний ефект;
  • покращення пам'яті;
  • антиоксидантні властивості.

Ашвагандха та її вплив на спортсменів

Існує чимало досліджень, які показують, що препарат є корисним для спортсменів. Ашвагандха для чоловіків допомагає покращити витривалість, знизити рівень стресу та тривожності, збільшити силу м'язів та покращити відновлення після тренувань. Також позитивно впливає на фізичну витривалість та силу, також препарат зменшує втому після тренувань та зменшує ризик травм.

647096a5e9292.webp

Цей препарат корисний усім спортсменам, які нарощують м'язову масу та бажають підвищити загальний рівень силових показників. Після 2 місяців прийому можна побачити, як в організмі зменшується процес жировідкладення, ростуть м'язи та загальна витривалість організму. Проводилися різні дослідження, у яких учасники, які приймають ашвагандху, мали нижчий рівень кортизолу - гормону стресу, та підвищений рівень тестостерону.

Способи застосування у спорті

Для спортсменів дозування може змінюватись в залежності від їх цілей та потреб. Зазвичай рекомендується вживати від 500 до 1000 мг препарату на день (500 мг – це одна таблетка або капсула) вранці та ввечері, запиваючи водою. Для досягнення найкращих результатів його слід приймати протягом кількох тижнів чи місяців. Ціна ашвагандхи буде залежати від форми випуску та дозування.

Добавка доступна у різних формах випуску, включаючи порошок, капсули, екстракти та трав'яні препарати. Кожна форма має свої переваги, більш зручний прийом у капсулах чи таблетках. Поєднання препарату з іншими добавками може посилити його ефекти. Ось деякі з них:

  1. Креатин. Ця добавка для підвищення продуктивності може збільшити рівень фосфокреатину в м'язах, збільшуючи запаси енергії для швидкої та короткочасної високоінтенсивної вправи.
  2. Бета-аланін. Ця амінокислота збільшує рівень карнозину у м'язах, що може знизити рівень стомлення під час тренування.
  3. Коензим Q10. Цей антиоксидант відіграє важливу роль у виробництві енергії у клітинах. Коензим Q10 може поєднуватись з Ашвагандхою, щоб посилити ефекти підвищення рівня енергії.
  4. Протеїн. Цей будівельний блок м'язів допомагає відновитися після тренувань та підвищити синтез білка. У поєднанні посилюється ефект відновлення після тренувань.

Протипоказання та можливі побічні ефекти

Дану добавку не можна приймати під час вагітності та лактації. Також вона не рекомендована тим, хто приймає ліки проти захворювань щитовидної залози, антидепресанти, а також препарати, що впливають на рівень цукру в крові та кров'яний тиск.

До можливих побічних ефектів від застосування належать:

  • розлад кишечника;
  • спазми;
  • зниження тиску;
  • гормональні зміни.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему