В центрі уваги

Для чого потрібний мисливський ніж?

Для чого потрібний мисливський ніж?

Ця стаття стане вашим порадником, якщо ви новачок, але хочете розібратись, що таке мисливські ножі, які вони бувають та для чого використовуються. Ми крок за кроком відповімо вам на ці запитання, та також дамо кілька порад, на що звернути увагу, коли купуєте свій перший мисливський ніж.

Про те, які ножі називають мисливськими

Як зрозуміло з назви, мисливський ніж, це ніж, який використовує мисливець. Частіш за все мисливський ніж можна відрізнити за його дизайном. І мова йде не тільки про травлення та малюнки на яких зображено звірів та сцени полювання. Все діло не у цьому. Гарний мисливський ніж може зовсім не мати прикрас. Але, що він повинен мати, так це великий міцний клинок, здатний добре колоти та не менш погано різати та надійну рукоять (часто з спеціальним упором, що не дає зісковзнути руці на лезо під час роботи).

Те, що мисливський ніж має бути міцним і надійним – зрозуміло. У лісі чи в горах ви не знайдете магазин чи ремонтну майстерню. Тому, ваш ніж не має права підвести.

До того ж, ніж використовують для самих різних діл. Спершу, це оброблення туші звіра, зняття з неї шкіри, приготування для транспортування чи збереження. Але, крім того, ніж може знадобитись, щоби зрізати гілки, що заважають, приготувати їжу, полагодити знаряддя, розвести багаття, побудувати табір.

Не всякий мисливський ніж за правилами та законами України є зброєю та потребує дозволу на використання та реєстрації. Багато моделей є цілком хозяйсько-побутовими. Це значно спрощує їх купівлю та використання. Але не спрощує вибір. Бо типів мисливських ножів існує багато.

Бувають ножі універсальні, які однаково непогано пристосовані для усіх видів роботи. Бувають ножі більш спеціалізовані. Призначені для певної мети. Про них і піде розмова далі.

Умовно мисливські ножі можна поділити за типом конструкції та за призначенням.

Фіксовані (нескладані) мисливські ножі

Найбільш поширений та давній тип ножів, у яких клинок нерухомо та міцно вмонтовано у рукоять. Вік цієї дуже вдалої конструкції налічує тисячоліття. І все тому, що ці ножі дуже зручні, прості, міцні та надійні. Головний недолік нескладаних ножів – відносна громіздкість. Фіксований ніж потребує спеціальні піхви або чохол для носіння.

Складані ножі

Більш компактні. Такий ніж можна просто скласти і він стане коротшим майже вдвічі! Його можна легко покласти у кишеню чи рюкзак. Саме тому складані ножі такі популярні для носіння в умовах міста. Та й туристи їх використовують дуже часто та з задоволенням. Головний недолік – наявність механізму складання ножа, який може бути чутливим до бруду, тому вимагає уваги та догляду.

Також довгий час складані ножі помітно поступались фіксованим моделям за безпечністю під час роботи. Лезо складаного ножа могло просто скластися вам на пальці під навантаженням. Цю проблему вирішив винахід замка-фіксатора, що блокує лезо у робочому стані. Саме після цього складані ножі стали набувати великої популярності серед туристів, рибалок та мисливців на птахів чи не дуже великого звіра.

За призначенням мисливські ножі можна поділити на:

Універсальні. Тобто, ті ножі, якими можна і шкуру з звіра зняти, і по табору попрацювати, і ще багато чого зробити. Найбільш популярні типи універсальних ножів мають клинки, що однаково добре ріжуть, стругають та колять. Зазвичай це

  • Клинок з прямим обухом
  • Дроп пойнт (drop point)
  • Кліп пойнт (clip point)

Частіш за все подібні ножі мають довжину клинка десь у 135-150 мм, товщину 2,5-3,5 мм та вагу десь близько 150 г. Сталь для такого ножа краще обрати нержавіючу, не саму дорогу, але якісну. На кшталт 8Cr13MoV , AUS-8, 12C27 «Sandvik» чи навіть 440C.

Також радимо вибирати ніж, у якого хвостовик клинка закріплено у рукояті на повну її глибину. Клинок, хвостовик якого всаджено у рукоять не дуже глибоко, може легко виламатись під час роботи. Особливо, під бічними навантаженнями.

Ніж для зняття шкіри (скіннер)

Цей тип мисливського ножа легко впізнати по специфічному клинку з вигином-черевцем. Вістря цих ножів часто буває дещо задерте догори.

Кишкодер (guthook)

Спеціальний ніж з крюком для захоплення та витягування кишок та органів з туші. Доволі специфічний тип ножа. Гарний гострий універсал з якісної сталі цілком непогано зробить усю ту ж роботу. Але й кишкодер також може бути дуже корисним.

Добірний ніж

Ніж, яким можна «добрати» (добити) пораненого звіра. Часто має довгий колючий клинок, здатний діставати до життєво важливих внутрішніх органів звіра. Часто (але не завжди) є холодною зброєю. Дуже спеціалізований ніж, який краще використовувати лише за призначенням.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему