В центрі уваги

Для чого потрібні туристичні килимки?

Для чого потрібні туристичні килимки?

Відпочинок на природі допомагає перезарядитися, покращити загальний фізичний та емоційний стан. Однак, щоб цей відпочинок був максимально комфортним, важливо обирати підходяще спорядження. Без туристичного коврика вам точно буде важко, адже він надійно захищає від холоду.

Складной коврик Terra Incognita Sleep Mat Pro
Складной коврик Terra Incognita Sleep Mat Pro

Основні функції туристичного коврика 

Найперше, для чого використовують туристичні каремати — ізоляція від вологого та холодного грунту. Навіть на звичайному привалі сидіти буде набагато комфортніше, якщо ви постелите туристичний коврик. 

Обов'язково потрібен каремат, якщо ви плануєте похід із ночівлею. Навіть у найякіснішому спальнику буде спати не так зручно, якщо ви під низ не постелите каремат. Якщо ви пішли в похід в сезон дощів або ж подорожуєте в вологому кліматі, навіть у наметі волога буде відчуватися. Тому спати найкраще саме на килимку.  

Який різновид туристичного килимка краще обрати? 

В походах найчастіше використовуються килимки з пінополіетилену та самонадувні. Килимки першого типу (саме їх називають каремати) можуть бути різної товщини, чим вона більша, тим теплішим буде килимок. Логічно обирати тонший та легший килимок, якщо ви плануєте ходити в походи восени, влітку чи навесні. Для зимових походів знадобиться каремат збільшеної товщини. Різновиди карематів з фольгованим покриттям з одного боку мають покращені властивості теплоізоляції.

Серед основних переваг пінних карематів слід назвати: 

  • Демократична ціна — навіть якщо у вас обмежений бюджет, ви зможете собі дозволити такий килимок. 

  • Високі показники зносостійкості та довговічности — дрібні порізи та проколи не впливають на теплоізоляційні властивості каремата. 

  • Такий каремат згладжує дрібні нерівності, виступи на поверхні землі, тому спати ще комфортніше.

  • Переносити його зручно, просто скрутивши в рулон і прикріпивши стяжками до заплічника. 

Якщо ж вам не дуже подобається перспектива носити за плечима масивний, хоч і легкий, рулон каремата, тоді обирайте самонадувні килимки.

Коврик самонадувающийся Terra Incognita Twin 5
Коврик самонадувающийся Terra Incognita Twin 5

Всередині таких килимків розташовані комірки з пенополіурітану, затягнуті в нейлон чи інший синтетичний матеріал, що добре витримує вплив вологи. Головна перевага таких килимків у тому, що вони самостійно накачуються. Ви просто відкриваєте клапан, який запускає повітря до комірок. Проте, інколи потрібно докачувати такий килимок вручну, до того ж із роками його здатність до самостійного накачування знижується. 

Головні переваги самонадувних килимків: 

  • коефіцієнт теплоізоляції вищий, у порівнянні з пінними карематами;

  • підвищений рівень комфорту під час відпочинку в польових умовах; 

  • компактні габарити; 

  • покращене згладжування всіх нерівностей поверхні. 

Єдиним недоліком самонадувного килимка є його вага — деякі моделі можуть важити до 4 кілограмів. Тому, слід добре зважити, що для вас важливіше — компактні розміри чи невелика вага. Якщо для вас у пріорітеті мобільність, швидкість пересування, тоді оптимальним варіантом буде пінний каремат.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему