В центрі уваги

Універсальний солдат: як і кого готують у ДФТГ «Підгайці 1»

Універсальний солдат: як і кого готують у ДФТГ «Підгайці 1»

За 6 з гаком місяців існування Добровольчого формування територіальної громади (ДФТГ) Підгайці 1 хлопці пройшли справжній військовий вишкіл, а понад 20 з них вже поповнили лави ЗСУ та захищають Батьківщину.

Кого ж готують у ДФТГ Підгайці 1 ми спробували з’ясувати, відвідавши добровольчий батальйон Підгайцівської громади. І хоча не все можна розповідати, адже переважна частина інформації є військовою таємницею, спробуємо описати справжній стан справ, - інформує пресслужба Підгайцівської громади.

Варто зазначити, що всі добровольчі формування підпорядковуються Збройним Силам України. І якщо на початковому етапі створення їхньою метою був моніторинг та швидке реагування на можливі загрози спільно з поліцією, ДСНС та іншими службами, шляхом чергувань на блокпостах, то нині ДФТГ "Підгайці 1", як і будь-яке добровольче формування в Україні, виконують військові завдання ЗСУ, які, відповідно, не розголошуються. 

За пів року служби у батальйоні добровольці пройшли військовий вишкіл за стандартами НАТО та набули  необхідних навичок військової справи.

Бійці треновані  фізично, володіють тактикою ведення війни (бою в міських умовах) та поводженням зі зброєю. Окрім того, кожен солдат забезпечений стрілецькою зброєю, формою, аптечкою, бронежилетом, шоломом, спальником, дощовиком.

На додаток, ті спеціалісти, які отримали сертифікати про проходження навчання, навчають інші підрозділи ЗСУ, як тренери. 

Як розповів командир формування: «Кожен солдат має вміти все, бути універсальним: кулеметником, кухарем, медиком, розвідником, снайпером, оператором протизенітного ракетного комплексу. Наші добровольці  добре підготовлені, належним чином  виконують поставлені завдання по службі без відриву від основного місця роботи. Паралельно йдуть навчання, тренування та підвищення кваліфікації».

При формуванні працює польова кухня. І хоча у підрозділі служать два дипломовані кухарі, готують почергово скоріше за покликанням, вкладаючи у цю справу душу, судячи зі смаку та аромату солдатського плову, яким нас пригостили.

Разом з командиром ми спустились у «діжурку», де зрозуміли, що хлопці 24/7 слідкують за ситуацією в громаді по камерах відеоспостереження та повністю володіють станом справ.

Нам показали іменні жетони, які кожен боєць отримає та носитиме при собі. На них вказані основні відомості про воїна та його група крові. 

Поспілкувавшись з декількома добровольцями, ми зрозуміли що вони готові до війни. Як розповів один із солдатів, приватний підприємець з тривалим досвідом роботи в органах: «Я тут від початку. До участі у формування чергував на Дубнівському кільці, потім почув, що набирають. Розумію, що це все в любу хвилину може бути в нас…… А те, що зроблено на рівні формування - це добре. І хоча на рівні партизанщини, але офіційно і завчасно».

Хлопці різного віку, соціального статусу, кожен має свої здобутки у житті, хтось сімейний, інші - одинаки, але всіх їх об’єднує спільна мета – готовність захисту рідної землі та якнайшвидша перемога над ворогом.

Ми дізналися, також, що всі добровольці зобов’язані якнайшвидше стати на облік у Луцький районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки Волинської області, пройти медогляд і у будь-який момент бути готовими вирушити на захист держави.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Підгайці, Волинь, війна з Росією
В тему

Останні матеріали