В центрі уваги

На Волині українські та польські студенти вивчали архітектурну спадщину 1921-1939 років

На Волині українські та польські студенти вивчали архітектурну спадщину 1921-1939 років

Студенти із м. Зелена Гура на чолі із професором Міхалом Пшчулковскі прибули до Луцька, аби дослідити архітектурну спадщину Волині та відтворити її на власних замальовках.

Тема молодіжного обміну між Луцьким НТУ (Україна) та Зеленогурським університетом (Польща): «Відкриття спільної українсько-польської архітектурної спадщини періоду 1921-1939 рр. на території Волині».

Унікальність проекту полягає у тому, що українська та польська молодь має можливість подорожувати територією історичної Волині та на власні очі бачити спільну архітектурну спадщину періоду 1921-1939 рр.

Проект реалізований завдяки перемозі у грантовій програмі Міністерства молоді та спорту України в рамках Договору між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про Українсько-Польську Раду обміну молоддю. Завданням проекту стало прагнення обох університетів до посилення інтернаціоналізації українсько-польської молоді, дружньої співпраці між студентством професійної підготовки вузького спрямування (архітекторами та урбаністами) та популяризація наукових досліджень серед молоді, покращення обізнаності молоді у сфері спільної української та польської архітектурної спадщини.

Спільна робота українських та польських студентів тривала тиждень, впродовж якого відбулися ознайомлювальні екскурсії містами Волинської, Рівненської та Тернопільської областей, в яких вивчали особливості архітектури пам’яток саме міжвоєнного періоду авторства польських та українських архітекторів та мали цікаві зустрічі із краєзнавцями - Олександром Котисом (Луцьк), архітекторами - Ольгою Михайлишин, Наталією Лушніковою, Юлією Ягодкою, Людмилою Бондарчук (Рівне) та ініціативними активними людьми, які пропагують взаємоспіпрацю між Україною та Польщею – Евою Манковскою (Рівне).

Під час реалізції проекту молодь не лише вивчала, пізнавала й спілкувалася, а виконувала замальовки будівель і споруд зведених на Волині у 1920-30-тих роках. Результат роботи був запрезентований на підсумковій виставці в ЛНТУ 23 жовтня.

Молодь сама обирала ті споруди, які їм більше до вподоби, фотографувала та уже в університеті працювала над відтворенням зображення на папері. Працюють майбутні архітектори у різних техніках, каже студентка другого курсу ЛНТУ Софія. У своїй роботі вона використовує акварель для замальовки будинку у стилі модернізму.

«Враження від знайомства неймовірні. Студенти із Польщі мені сподобалися, вони привітні і відкриті до спілкування. Такі проекти – це можливість комунікувати, знаходити нові знайомства та враження, здобувати нові навички», - додає Софія.

«Хоча мовний бар’єр існує, але це не заважає нам спілкуватися та інтегруватися. Ми зійшлися на спільних вподобаннях в архітектурі, адже і в людей, і в архітектурі є спільні речі», - каже студент Зеленогурського університету Блажей.

«Мені дуже подобається, що ми можемо побачити східні території, бо у Польщі переважно їздимо на захід. Тут є інші речі, інша архітектура і ми змогли більше побачити та розширити свої горизонти, бо у нас практично немає церков, а якщо є, то це доволі нова сакральна архітектура», - додає студент Лукаш.

Студентка Патриція отримала можливість побачити країну своїх предків, адже має українське коріння: «Мені тут дуже подобається, є можливість побачити культуру, пізнати мову та архітектуру. Я маю українське коріння, але ніколи не була в Україні, тож отримала нагоду познайомитися з країною своїх предків».

«Я дуже задоволена, ми класно провели час, дуже багато цікавого дізналися і побачили гарні об’єкти, які успішно змогли відобразити на наших замальовках. Сподіваюся, що спілкування із українськими студентами у нас продовжиться і ми ще сюди повернемося», - ділиться студентка з Польщі Магдлена.

Про цікаві моменти під час подорожі розповів Міхал Пшчулковскій. Він каже, що польським студентам вдалося пізнати українську мову, хоча під час спілкування траплялися й кумедні непорозуміння, через подібність слів у мовах, але відмінність у їх значеннях. Разом з Інною Абрамюк польський професор каже, що результати проекту перевершили сподівання і хоча учасники переймалися тим, чи встигнуть вони завершити свої роботи, однак вони успішно впоралися, зробили неймовірну кількість замальовок і успішно їх презентували. Далі із малюнків планують зробити електронний альбом для майбутніх презентацій і оприлюднення широкому колу оглядачів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, польща, архітектура, історія, Волинь, луцьк, рівне, тернопіль, ЛНТУ
В тему