В центрі уваги

«У Луцькому районі досі є села, в яких немає якісного 3G-інтернету. Це дикість!», - депутат Луцької райради Олександр Новак

«У Луцькому районі досі є села, в яких немає якісного 3G-інтернету. Це дикість!», - депутат Луцької райради Олександр Новак

Підсумки першого року роботи Луцької районної ради 8-го скликання підводять обранці громади. Звітує голова фракції «Європейська солідарність» Новак Олександр Юрійович.

Про це йдеться на сайті Луцької райради.

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА. Народився 10 лютого 1993 року. Родом із міста Гола Пристань Херсонської області. У 9-річному віці переїхав з батьками в Луцьк. Навчався у ЗОШ №18 м. Луцька. Вищу освіту здобував на факультеті міжнародних відносин ВНУ імені Лесі Українки. Помічник депутата Волинської обласної ради Івана Мирки.

Член постійної комісії з питань освіти, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, соціального захисту населення, охорони здоров’я, сім’ї, молоді, спорту та туризму, міжнародного співробітництва, зовнішньо-економічних зв’язків.

- Пане Олександре, у Луцькій районній раді Ви здобуваєте перший депутатський досвід. Поділіться враженнями від першого року роботи як обранця громади.

- Перший рік діяльності новоутвореної Луцької районної ради можу оцінити на 4 з плюсом за п’ятибальної шкалою. В тих умовах, в яких існують районні ради, зокрема, невизначеності повноважень, обмеженості бюджетів, нерозуміння того, що буде далі, наша рада, на щастя, показує достойні результати роботи. Ми приймаємо важливі для функціонування району та громад програми.

Крім того, під час першого року роботи депутатського корпусу відбувалися так звані «притирання» депутатів. Нам не завжди вистачало порозуміння, але в результаті під час приймання рішень ми керувались потребами громад.

Я впевнений, що Луцький район має гарні перспективи. Законодавче врегулювання повноважень дозволить вивести роботу нашого районного парламенту на якісний рівень.

- Для чого вам депутатство? Чому вирішили йти в депутати?

- Я тривалий час працював у партійних структурах, знаю, що таке місцеве самоврядування, що таке політика, тому вирішив спробувати свої сили як депутат, щоб покращити життя людей в громадах. Наші громади живуть відносно непогано, але могли б набагато краще. У деяких громадах, на жаль, немає базових речей, які потрібні її мешканцям в 21 столітті.

- Які рішення Луцької районної ради вважаєте найважливішими?

- Перше – передача майна громадам. Це те, що повинна була виконати рада. На жаль, не усі громади і не все майно хотіли приймати у свою комунальну власність, але ті об’єкти, які потребували бюджетного фінансування, Луцька районна рада передала громадам у повному обсязі.

Друге – прийняття програми соціально-економічного розвитку. Так, наразі на її реалізацію немає коштів, але вона прийнята і є своєрідною дорожньою картою дій, куди рухатися.

Ще одним не менш важливим рішенням ради вважаю прийняття програми національно-патріотичного виховання. Україна вже який рік перебуває у стані війни і важливо закласти основи патріотизму підростаючому поколінню, молоді, бо, на мою думку, національно-патріотичне виховання – це та сфера, яка чомусь знаходиться на периферії, їй  бракує фінансування. Маю сподівання, що зусиллями районної ради вдасться вивести її на новий якісний рівень.

- Ви - голова фракції «Європейська солідарність» у районній раді. Як можете охарактеризувати роботу фракції за рік?

- Вважаю, що фракція «Європейська солідарність» активна та ініціативна. Наші депутати беруть активну участь у засіданні комісій та продукують важливі для громад та району ініціативи. Наприклад, Оксана Сущук, директорка Ківерцівського музею, робить колосальну роботу у відтворенні та збереженні культурно-історичних пам’яток. Віталій Сніжко активно долучався до створення Молодіжної ради при Луцькій райраді. Наша фракція – це сплав молодості та досвіду. Маємо депутатів, які вже не перший рік задіяні у місцевому самоврядуванні, мають досвід у цій сфері. Як от Леонід Хведчак – заступник голови Доросинівської сільської ради. Валентин Жданюк вже не першу каденцію є депутатом Луцької районної ради. Олександр Радчук, Сандра Міненко, Василина Сидорчук вперше стали депутатами, але завдяки їхньому досвіду та знанням абсолютно не відчувається, що вони до цього не були депутатами.

Фракція «ЄС» - це команда однодумців, які прагнуть принести користь району.

- Які основні пріоритети у роботі визначила фракція «ЄС» у Луцькій районній раді?

- Розвиток спорту: там де немає спортивних шкіл, сприяти розвитку спортивних секцій. Активно вболіває та живе цим Олександр Радчук, який має намір відкрити волейбольні школи не лише у Луцькому районі, а й на Волині.

Ще один пріоритет – національно-патріотичне виховання молоді. І звісно залучення інвестицій в Луцький район. Над цим ми наразі працюємо, маємо певні напрацювання.

- До речі, Ви ж і працюєте у постійній комісії з питань освіти, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, соціального захисту населення, охорони здоров’я, сім’ї, молоді, спорту та туризму, міжнародного співробітництва, зовнішньо-економічних зв’язків. Чому обрали саме її?

- Найперше, хотів би одразу сказати, що високо оцінюю роботу голови комісії – Віктора Білика, який зумів організувати роботу депутатів конструктивно. Єдине, чого я не розумію, чому деякі депутати не приходять на засідання комісії без поважних на те причин. Закликаю членів комісії активізуватися  та відповідально поставитися до роботи, довіреної виборцями.

Працювати у цій комісії я вирішив, оскільки цікавлюся міжнародною співпрацею та інвестиціями.

- Чого не вистачає громадам, Луцькому району для приваблення інвесторів?

- Не вистачає якісної інфраструктури. Якби це банально не звучало, але бракує доріг та якісного зв’язку!

У Луцькому районі досі є села, в яких немає якісного 3G-, 4G-інтернету. Це дикість у сучасному світі!

Крім того, треба чітко розуміти, що ми можемо запропонувати інвестору: земельну ділянку, приміщення… Ніхто не заважає громадам брати участь у грантових програмах чи бізнесових, але активність дуже низька у цьому напрямку.

З приходом інвесторів життя громади змінюється миттєво. З’являються нові робочі місця, бюджет наповнюється податками, а відтак є кошти для соціально-економічного розвитку території. Саме над цим, в тому числі, і буде працювати Луцька районна рада, фракція «Європейська солідарність» наступні чотири роки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Луцька районна рада, Волинь, луцьк, інтернет, депутати
В тему