В центрі уваги

«Кожна людина приходить в цей світ насамперед для себе», - психотерапевт Сергій Пенцак

«Кожна людина приходить в цей світ насамперед для себе», - психотерапевт Сергій Пенцак

У Луцьку відбулася жива зустріч із психотерапевтом, гештальт терапевтом Сергієм Пенцаком на тему: «Як досягти життєвого успіху, розвиваючи емоційний інтелект».

Сергій Пенцак - психотерапевт, сертифікований та акредитований гештальт терапевт (сертифікат EAGT (європейська асоціація гештальт терапії)). Спеціалізується на тілесно-орієнтованій терапії. Є ведучим довготривалих терапевтичних груп, тематичних семінарів та тренінгів. А також має більше 11 років психотерапевтичної практики.

«Такі зустрічі ми організовуємо, аби люди змогли почути для себе щось корисне, дізналися щось нове, а також розібратися з тим, що їх турбує. Значно легше прийти в зал разом з іншими людьми, аніж на індивідуальну зустріч, адже тут не потрібно контактувати, говорити про себе, а достатньо лише слухати й бути присутнім», - зазначив Сергій Пенцак.

Сама зустріч була розділена на декілька підтем:

  • чому виникають почуття і на що вони вказують;
  • як знайти баланс між почуттями та холодним розумом; 
  • які є способи роботи з емоціями.

Окрім цього, гості заходу отримували відповіді на свої питання. Аби легше сприймалася інформація, розмова базувалася на прикладах з життя, де кожен міг побачити себе.

Отож, ми підібрали для вас п’ять цікавих цитат Сергія Пенцака:

  • Емоційний інтелект – це здатність розпізнавати й розуміти свої емоції; усвідомлювати, які потреби стоять за цими почуттями; відрізняти, що ці потреби є саме вашими, а не нав’язаними кимось; а також це вміння вправлятися з почуттями.
  • Перша властивість почуттів – це те, що вони зв’язують нас з потребами, а друга – акумулюють енергію для їх реалізації. Дуже добре, аби почуття виражали назовні, щоб енергія вивільнялася.
  • Якщо людина злиться, але не може виразити емоції, то, ймовірно, в дитинстві за вираження емоцій її соромили, тому на підсвідомому рівні в людини прописалося, що злитися – недобре і що вона має бути більш зручною для когось. А особисті потреби людина відставляє на друге місце або й взагалі на останнє. Як нас вчили в пострадянському просторі: «я» - остання буква в алфавіті. Але зрозумійте, тоді ця енергія залишається в організмі й стає руйнівною. В кращому випадку людина, яка не виражає, блокує свої почуття, буде хворіти, а в гіршому матиме психічні розлади. Тому важливо виражати свої почуття.
  • Кожна людина приходить в цей світ насамперед для себе! Жінка, чоловік, діти, соціум, робота – вони є для вас, а не ви для них. Ви є центром свого світу.
  • Я не дорівнює емоції. Я – це значно глибше і ширше. Бо коли на мене накочується потік емоцій, то здається, що ці емоції і є я, але стає незрозуміло, що робити, які ваші потреби. Тоді в стані відчаю людина схильна руйнувати щось навколо себе. У цей момент важливо подивитися на себе збоку, аби розібрати кожне почуття окремо, тоді влада над ними буде у вас.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, Волинь, психологія
В тему