В центрі уваги

На Горохівщині влада паралізує роботу шкіл

На Горохівщині влада паралізує роботу шкіл

В освітніх закладах можуть відключити світло, водопостачання, а вчителі не отримуватимуть заробітну плату.

17 липня 2020 року Верховна Рада України прийняла Постанову «Про утворення та ліквідацію районів», відповідно до якої було утворено Луцький район, до складу якого увійшли Горохівський, Ківерцівський, Рожищенський та частина Маневицького районів, - інформують на сайті райради.

Ліквідація старих та утворення нових районів були необхідні для завершення децентралізації.

25 жовтня 2020 року відбулися місцеві вибори, в результаті яких було обрано голів та депутатський корпус нових рад територіальних, районних та обласних рад.

Завдяки реформі децентралізації новостворені територіальні громади отримали повноваження та можливості самостійно розпоряджатися всіма ресурсами громади задля їх розвитку та продуктивної діяльності.

Одночасно були внесені зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», які передбачили процедуру реорганізації новоутворених територіальних громад, районних рад та адміністрацій.

Відповідно до цих змін, Луцька районна рада стала правонаступником всього майна, яке перебувало у власності ліквідованих районних рад. І це не забаганка «якогось керівника», а встановлений законом порядок набуття права власності.

Одночасно законом встановлено, що до 1 липня 2021 року районні ради, як власники, зобов’язані передати у власність територіальних громад установи, рухоме та нерухоме майно згідно розмежувань видатків, встановлених Бюджетним кодексом України. Це означає, що для нової районної ради, як власника майна, виникає обов’язок передати в громади заклади охорони здоров’я, освіти та культури.

Так, в грудні 2020 та січні 2021 року на сесіях Луцької районної ради були прийняті рішення про передачу закладів освіти, культури, охорони здоров’я, які перебували у власності ліквідованої Горохівської районної ради. Для того, щоб виконати будь-яке рішення про передачу майна чи установ, необхідно скласти акт приймання-передачі, який підписується головами громад та районної ради. Саме на керівництво громади покладений обов’язок щодо складення такого акту.

Незважаючи на це, Горохівська міська рада вже протягом майже 4-х місяців не спромоглася подати на затвердження голові Луцької районної ради акти приймання-передачі закладів освіти та культури, хоча рішенням встановлено строк на затвердження – 1 місяць.

Які наслідки бездіяльності міської ради? В першу чергу, від такого безвідповідального ставлення міської влади постраждають прості вчителі та технічний персонал, адже з 1 липня цього року Горохівська міська рада не зможе фінансувати заробітні плати, в подальшому неможливо буде оплачувати витрати на утримання цих шкіл, а також здійснювати закупівлю харчування в школи. Тобто, бездіяльність керівництва міської ради не просто зупинить, а паралізує роботу всіх шкіл Горохівської громади після 1 липня 2021 року.

Неодноразово в публічній площині Луцьку районну раду звинувачують у незаконному заволодінні майном Горохова, ба, навіть звучить інформація про «рейдерство». Звісно, всі розуміють, що це йде від міського керівництва та осіб, які впливають на цих керівників. Для чого це їм? А для того, щоб знайти винних у власній бездіяльності та помилках.

На Волині практично всі ліквідовані районні ради  на останніх сесіях приймали рішення про передачу майна у відповідні територіальні громади та на виконання цих рішень оформляли всі необхідні документи для завершення передачі, адже часу було обмаль. Керівництво ж Горохівської районної ради займалося виборами і їм було ніколи подумати про те, що буде через декілька місяців.

Дійсно, на останніх сесіях Горохівської районної ради були прийняті рішення про передачу майна в Горохівську міську громаду, але жодне з цих рішень не було виконано ні в листопаді, ні в грудні 2020 року. Міська рада та Горохівська районна рада актів приймання-передачі майна не те, що не підписали, а навіть не спромоглись підготувати. До новоствореної Луцької районної ради із пропозиціями про виконання цих рішень жоден посадовець міської ради так і не звернувся.

Луцька районна рада, до складу якої ввійшли обранці об’єднаного району, та яка представляє інтереси всіх без виключення сіл, селищ та міст новоствореного Луцького району, дійсно скасувала невиконані рішення Горохівської районної ради про передачу адміністративних будівель, залишила їх у спільній власності району та передала на баланс комунального підприємства «Райтеплобуд». Це комунальне підприємство спеціалізується саме на утриманні та забезпеченні таких будівель всіма необхідними комунальними послугами та роботами, пов’язаними з їх ремонтом.

На даний час практично всі адміністративні приміщення в м. Горохів використовуються безпосередньо працівниками міської ради та її структурних підрозділів. Луцька районна рада та КП «Райтеплобуд» неодноразово зверталися до міського голови із проханнями укласти договір оренди, відповідно до якого орендна плата становила лише 1 гривню на рік, плюс, звичайно, витрати на комунальні послуги та утримання приміщення.

Що у свою чергу робить керівництво міської ради? Підписує договір оренди? Ні! Всіма силами місцеві чиновники намагаються налаштувати населення проти Луцької районної ради та депутатів, звинувачують їх в усіх смертних гріхах. Для чого це їм потрібно? А для того, щоб знайти умовного ворога, та всі свої промахи списати на нього і звичайно відволікти увагу від власної роботи.

От для прикладу, спортивна школа в м. Горохів потребує невідкладного ремонту, але на це немає ні часу, ні коштів, зате міська влада в терміновому порядку робить ремонт в кабінеті заступника міського голови Гайдука О. В. Виходить, що облаштовувати комфортні та сучасні кабінети для місцевих чиновників є кошти, а забезпечити діткам нормальні умови для тренувань – на це грошей немає. Наголошу, що приміщення, де проводився ремонт для заступника не є власністю міської ради і жодних погоджень на проведення ремонтних робіт власник приміщення, Луцька районна рада не надавала. А тому чи законно витрачалися бюджетні кошти на такі ремонтні роботи, варто було б перевірити правоохоронним органам!

Луцька районна рада та її депутатський корпус вдало співпрацює із всіма територіальними громадами. Неодноразово до районної ради зверталися територіальні громади із клопотаннями про передачу їм транспортних засобів, офісної техніки, меблів та іншого устаткування. Практично всі клопотання були задоволені. Разом з тим, Луцька районна рада разом із Городищенською територіальною громадою займається реалізацією програми «Соціальне житло», використовуючи для цього ті приміщення, які протягом багатьох років стоять пусткою.

На даний час Горохівська міська рада взагалі відмовляється підписувати будь-які договори оренди із КП «Райтеплобуд», як наслідок – в найближчий час може бути відрізано водопостачання, електропостачання, адже ці послуги потребують щомісячної оплати, а в даному випадку забезпечити оплату таких послуг має саме користувач – Горохівська міська рада. Що буде наступним кроком міської влади – це публічні звинувачення в сторону Луцької районної ради в перешкоджанні роботі міської ради.

Задумайтесь – замість того, щоб шукати інвестора в громаду, шляхи наповнення місцевого бюджету, вирішувати нагальні проблеми громади, керівництво міської ради займається створенням «нового ворога» в особі Луцької районної ради. Скажіть, чи не достатньо нам війни на Сході? Для чого влаштовувати протистояння тут на місці, у себе вдома? Хтось скаже, що це політика, а насправді це чиїсь амбіції та егоїзм.

Чи така позиція міських посадовців має на меті забезпечити інтереси мешканців громади? Звичайно ні! Адже, якби вони думали як будуть, до прикладу, без світла в приміщенні видавати довідки, здійснювати прийом громадян та виконувати інші функції, то б співпрацювали з районною радою. Але це для них не на часі. Для них важливо потішити власне «Я», виставити когось поганим, а себе позиціонувати як борців за права та свободи громади, з якими несправедливо вчинили, бо ж визнати свою бездіяльність не має сміливості.

Луцька районна рада відкрита до співпраці з усіма громадами району. Депутати зацікавлені в забезпеченні спільних інтересів сіл, селищ та міст Луцького району. А тому місцеві посадовці повинні розуміти, що лише конструктивна розмова та взаємоповага є запорукою успішної роботи в громадах. Не скандали та чвари є рушійною силою, а лише спільні зусилля та робота дають позитивний результат для людей, які нас обрали!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: горохів, Волинь, школа, освіта, скандал
В тему

Останні матеріали