В центрі уваги

Що таке БЦАА та чому вони важливі?

Що таке БЦАА та чому вони важливі?

Амінокислоти із розгалуженими ланцюгами (BCAA) — це три важливі поживні, специфічно незамінні речовини, які пригнічують розпад м’язових білків та допомагають зберігати глікоген: лейцин, ізолейцин та валін. Термін «розгалужений ланцюг» просто стосується їх хімічної структури. Комплекс «Branched-Chain Amino Acids» є будівельним елементом білка, який допомагає організму нарощувати м’язи, відновлювати їх пошкодження та регулювати імунну функцію. М’язи «спалюють» ці амінокислоти для отримання енергії.

Переваги спортивного харчування

Амінокислоти із розгалуженими ланцюгами БЦАА як поживні речовини допомагають підтримувати м’язовий обмін та важливі для побудови білка м’язової тканини. Спортсмени або культуристи приймають пероральні добавки амінокислотами із розгалуженим ланцюгом, які представлені в каталозі https://www.atletmarket.com.ua/products/bcaa.html, для відновлення після тренувань і підвищення спортивних показників.

Дослідження показують, що спеціалізоване спортивне харчування запобігає руйнуванню м’язів під час фізичних вправ. Люди приймають БЦАА з ряду причин, серед яких — зменшення болю в м'язах, збільшення вихідної потужності, збільшення часу до виснаження, зменшення вироблення лактату та втрата ваги.

Група протеїногенних амінокислот складають приблизно третину м'язового білка. І в той час, коли інші амінокислоти метаболізуються в печінці, BCAA обходять печінку та прямують безпосередньо до м'язів, допомагаючи у виробництві енергії. У деяких випадках медичні працівники можуть вводити їх внутрішньовенно.

Комплекс амінокислот допомагає у таких випадках, як:

  • забезпечення росту м’язів;
  • полегшення хворобливості м’язів;
  • зменшення відчуття втоми від фізичних навантажень;
  • підвищення апетиту при певній хворобі;
  • полегшення симптомів пізньої дискінезії
  • полегшення симптомів печінкової енцефалопатії внаслідок цирозу;
  • лікування певних розладів головного мозку;
  • поліпшення психічної функції у людей, у яких виявлена фенілкетонурія.

Дієта та спортивне харчування

Дозування БЦАА варіюється залежно від причини використання. Якість та активні інгредієнти в комплексах можуть сильно відрізнятися від виробника. Це ускладнює встановлення стандартної дози. Добавки можна вживати до, під час та після тренування. Сироваткові білкові напої забезпечать повний спектр усіх трьох спеціальних амінокислот. Для досягнення оптимальних результатів слід використовувати комплекс разом зі здоровим та збалансованим харчуванням. Додатково амінокислоти із розгалуженими ланцюгами можна отримати з таких продуктів:

  1. Сироватка та молочні продукти;
  2. Кукурудза, соєві білки, сочевиця
  3. Яловичина, курка, риба та яйця;
  4. Запечена квасоля, цільна пшениця;
  5. Коричневий рис;
  6. Мигдаль, бразильські горіхи;
  7. Гарбузове насіння.

Чи варто спробувати БЦАА?

У світі бодібілдингу та фітнесу добавки BCAA часто використовуються для підтримки тонусу під час тренування. Вважається, що ці сполуки допомагають стимулювати синтез м'язового білка, підвищують витривалість і знижують м'язову втому і хворобливість. Спортивне харчування у вигляді шипучих розчинних амінокислот, представлених в каталозі https://www.atletmarket.com.ua/products/bcaa_v_poroshke/amino_x_bsn.html, можна приймати із метою сушки або набору сухої м'язової маси.

Яке дозування та скільки потрібно приймати — досить індивідуалізовано. Дозування залежить від ваги, статі та фізичній активності, тому перед тим, як почати використовувати БЦАА, потрібно проконсультуватись із лікарем для максимальної продуктивності.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему