В центрі уваги

ЖК «Панорама»: чи варто купляти квартиру в «тихому» центрі Луцька

ЖК «Панорама»: чи варто купляти квартиру в «тихому» центрі Луцька

Великі панорамні вікна, житло у центрі, але без набридливого шуму та натовпів людей, відмінна інфраструктура та багато іншого. Так у соціальних мережах та ЗМІ рекламує свій проект забудовник житлового комплексу «Панорама» в Луцьку — компанія «Група Техсервіс».

Що ж це за компанія? 

Згідно інформації з публічних джерел, забудовник не волинський, цей бізнес зареєстрований в Хмельницькому в 2015 році.

Голова і уповноважена особа компанії — Борис Балаєв. Інформації про нього в медіа майже немає. А от про кінцевого бенефіціара — Валентина Яцишена, 1988 року народження — багато.

Зокрема, він є директором або засновником декількох житлово-будівельних кооперативів. Приміром, "Вест", "Опера", "Пілотський", "Укржитлобуд", «Стройіндустрія-1» тощо. Усі юридичні особи, де Яцишен є керівником або підписантом зареєстровані в Хмельницькому: або на вулиці Степана Бандери, або на вулиці Зарічанській.

Історії з присмаком скандалу

З іменем Яцишена пов'язана низка будівельних скандалів, які виникали в 2016-2017 році, зокрема, й через проблеми з кооперативами.

Так, у 2016 році Господарський суд Харківської області скасував рішення про виділення землі вартістю 10 млн грн обслуговуючому кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Стройіндустрія-1» Яцишена.

«Об'єднані в кооператив люди під виглядом ЖБК навіть не зареєстровані у місті Харкові, отже не можуть перебувати на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Крім того, даний псевдоЖБК не є житлово-будівельним кооперативом. Він є обслуговуючий і його фактична мета, порядок створення та діяльність не відповідають вимогам житлово-будівельного кооперативу», — пояснили в прокуратурі підстави позову. 

А в 2017 році вибухнув скандал у Вінниці, де ще один кооператив Яцишена — «Опера-1» — тривалий час без дозвільних документів зводив багатоповерхівку, справа дійшло до судових суперечок та заяв у поліцію. Зрештою питання врегулювали, але фактично відбулося самовільне захоплення ділянки і влада мусила йти на зустріч забудовнику, адже не було змісту розбирати частково зведену будівлю.

Останні медіа-згадки про будівельний бізнес Яцишена стосують ЖК «Софія» в Вінниці. Тут на місці, де мали звести стадіон, триває будівництво великого житлового комплексу на майже 500 квартир. Не обійшлося без проблем з документами. Як повідомляють місцеві ЗМІ, роботи на об'єкті розпочалися в 2017 році. Тільки в 2018-му об'єкт отримав будівельний паспорт, і відповідно до декларації його мали здати в 2020-му.

Але станом на початок 2021 року тут недобудовані дві з тринадцяти секцій, а завершення будівництва відклали на кінець 1 квартал 2021 року.

*********

До речі, в «Група Техсервіс» є один реалізований проект в Луцьку — ЖК «Luceoria» на проспекті Волі. На ранньому етапі будівництва ЖК виникла низка проблем. Наприклад, його проводили без дозвільних документів. Про це йдеться в публікації «У Луцьку триває незаконне будівництво багатоповерхівки». Щоправда, починав будівництво кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Кварталбуд-2», пов'язаний з засновниками будівельної афери NK Group, засновників якої судять за привласнення понад 120 мільйонів гривень.

Згодом проектом зайнялася «Група Техсервіс» і, хоч і з значним запізненням, але цей ЖК здали в експлуатацію. Сьогодні він заселений, а на першому поверсі розташована група магазинів. 

Чим приваблює клієнтів ЖК «Панорама»

Забудовник позиціонує «Панораму» як житло еліт-класу. Тут буде зведено чотири будинки. Серед переваг ЖК вказують:

  • хорошу інфраструктуру (близько школи, дитсадки, медзаклади, басейн, супермаркети)
  • зручне розташування (неподалік центру міста)
  • тепло- та енергозберігаючі матеріали
  • великий паркінг (наземний та підземний)
  • соціальний простір (озеленений внутрішній двір, дитячий, спортивний майданчик)
  • можливість індивідуального планування квартири.

Що кажуть мешканці

2 лютого наш репортер побував на території ЖК та розпитав у людей, які в ньому уже живуть, чи подобаються їм умови та чи виконав забудовник обіцянки. 

Дар'я, 31 рік

«Зараз є проблеми з парковкою, бо місця мало, а машин постійно більшає. Її обіцяють вирішити по ходу будівництва, коли збудують підземний паркінг, а за першим будинком буде внутрішній дворик, де взагалі не буде автомобілів.

А ще я часто гуляю з дитиною у возику. На жаль, двір не дуже пристосований до цього, бо часто заставлений машинами. Біля нашого будинку часто паркуються машини з інших будинків і через важко проїхати возиком».

Сергій, 38 років

«Я купив тут квартиру через хороше розташування. Мені близько на роботу в центр. Зробили невелике переплування і сьогодні вже живемо в своїй квартирі. Якщо говорити про проблеми, то в першу чергу це утруднений заїзд для автомобіля. До будинку ведуть вузьці вулиці, які під вечір заставляють машинами, а якщо пізно приїхати, то запаришся шукати місце для парковки.

Зараз ще потерпаємо від сусідів, які роблять ремонт, але це тимчасова проблема».

Микола, 49 років

«Я розумію, що бізнес має заробляти, але ціни тут завеликі. Пишуть, що це житло еліт-класу, але я цих переваг не відчув. Єдине, що тут не таке скупчення людей, як на великих новобудовах. Живе відносно небагато людей. З плюсів я б назвав термоізоляцію та систему індивідуального опалення, бо в наші дні точно не хочеться перепачувати за тепло. Самі знаєте, які зараз ціни на газ.

І ми чекаємо на виконання обіцянок про велику парковку і закритий двір. Сьогодні цього ми не бачимо. Я так розумію, що це все будуть робити, коли завершать частину будівельних робіт».

Богдан, 34 роки

«Придбали квартиру в ЖК «Панорама» недавно, вже зробили ремонт. Вибрали цей варіант через дітей. Тут близько і до шкіл, і до дитячого садка, на розваги можна в «Промінь» піти.  Крім того ми відносно далеко від шумних вулиць, де активний рух машин, хоч все одно треба за дітьми дивитися, але менше ризиків.

Магазини є в будинку, аптека, думаю, з часом тут відкриють ще. Все під рукою. Хіба ще щось треба? Свої обіцянки забудовник виконав. Були невеликі проблеми під час ремонту: одну стіну мусили підрівняти, мали проблеми з електрикою, але все вирішилося».

Іван, 27 років

«Ми купили житло на верхньому поверсі, бо хотіли гарний краєвид. Наші вікна виходять в бік Вишкова і Жидичина. Дуже красиво. Особливо влітку. Тут вже створили ОСББ. Це для мене теж плюс, бо якщо власники квартир не організуються, то не буде порядку. 

Всі комунацікації підключені. Зараз є дискомфорт через те, що в деяких квартирах роблять ремонти: в під'їзді буває насмічено, шум постійний, але це нормальне явище для новобудови».

Марина, 39 років

«Я читала в інтернеті, що в нашого забудовника були проблеми на першому житловому комплексі в Луцьку, але в нас такого не було. Це затишний район, тут дуже спокійно і мало шуму. До всього, що потрібно сучасній людині близько — від школи до супермаркету. Біля нас мають збудувати ще три будинки і через це зараз є дискомфорт, але ми готові потерпіти.

Тим більше нам обіцяють внутрішній двір без машин і підземну парковку, це дуже сучасне і правильне рішення. І можна сказати, що це була одна з причин, чому ми купили тут квартиру».

Дмитро, 41 рік

«У нас були невеликі проблеми на початку з вентиляцією, мусили привикнути до індивідуального опалення. Шумоізоляція в нашій квартирі не така як ми очікували, але це не так важливо як те, що нарешті ми отримали власне житло.

Обіцянки забудовника по нашому будинку на сьогодні виконані. Мені казали, що вже є ОСББ, яке займається управлінням будинку. Зараз найбільше нервує, що багато машин ввечері. Важко не тільки проїхати, але і пройти. Ви ж знаєте культуру наших водіїв. Вони і на газон, і на тротуар можуть запаркуватися. Нам обіцяли, що тут буде велика парковка. Побачимо, чи зроблять це. Я надіюся на порядність будівельників».

_______________________________

Отже, відгуки мешканців ЖК «Панорама» вийшли змішаними і хочемо звернути увагу, що люди наголошують на тому, що очікують на виконання забудовником обіцянок: про  сучасний паркінг, зелений та затишний внутрішній двір, упорядковану територію з дитячим та спортивним майданчиками, високий рівень захисту та безпеки мешканців. 

Ми зі свого теж будемо стежити, адже ринок новобудов у Луцьку, попри його насиченість, продовжує розвиватися. А значить ЗМІ буде, що досліджувати та порівнювати.

Будівництво другого будинку та перший будинок ЖК Панорама
ЖК «Панорама»

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, Нерухомість, Фото
В тему