В центрі уваги

Григорій Недопад: «Працюватимемо над тим, щоб у майбутньому наша область стала однією з передових в Україні»

Григорій Недопад: «Працюватимемо над тим, щоб у майбутньому наша область стала однією з передових в Україні»

Нещодавно у Волинській обласній раді, під час першого сесійного засідання ради нового скликання, обрали нового голову. Ним став Григорій Недопад, якого підтримали 60 депутатів з 61.

На цій посаді Григорій Вікторович замінив Ірину Вахович, яка перемогла на виборах ректора Луцького національного технічного університету.

Зауважимо, що у Григорія Недопада – 3 вищі освіти. Після головування у Ківерцівській районній раді, у 2017 році його призначили віцемером Луцька.

Відтак він має власний секрет успіху та запевняє, що треба не лінуватися і вірити у свої сили.

Про бюджет, своє бачення розвитку області, співпрацю з депутатами та головою ВОДА – у першому інтерв’ю з головою облради Григорієм Недопадом.

– Григорію Вікторовичу, Ви очолили облраду у важливий та водночас складний період. Складність полягає у світовій пандемії коронавірусу, через яку спостерігається спад економіки, та, безперечно, війні на Сході нашої країни, котра триває вже не один рік. А важливість періоду полягає у прийнятті ефективного бюджету розвитку на наступний рік. Яких результатів чекаєте від бюджетних слухань? Яка орієнтовна сума майбутнього бюджету області?

– Питання бюджету насправді складне, фінансово рік не буде простим. Протягом кількох минулих років він був, орієнтовно, удвічі більшим, ніж той, який ми маємо узгодити на 2021-ий. Прогнозована сума бюджету області на цей рік – 2,5 млрд гривень.

Що стосується бюджету розвитку, то це 22,5 млн гривень. Для області це копійки, адже тільки на так званий «ковідний» фонд має бути передбачено близько 15 млн гривень, та близько 5 млн на добудову приймальних відділень опорних лікарень Волинських госпітальних округів, та на інші статті витрат, раніше анонсовані. Тобто фактично увесь бюджет розвитку області вже розписаний.

– Якими будуть найбільші статті витрат, а на чому вдасться, на вашу думку, зекономити?

– Найбільшими статтями витрат є зазвичай освіта, медицина, соціальний захист населення. Так, підтримка від держави медичної сфери є однією з найнижчих в Україні, тому вона, безумовно, потребує збільшення державних субвенцій.

Щодо соцзахисту, то, на мою думку, потрібне більш детальне опрацювання видатків, спрямованих на підтримку учасників АТО/ООС, а також налагодження ефективної співпраці з новоутвореними ОТГ, аби забезпечити достатню фінансову підтримку для дітей із неблагонадійних сімей, дітей-сиріт та дітей інших категорій, що перебувають у спеціальних дитячих закладах обласної власності.

Великі проєкти цьогоріч, на жаль, найімовірніше, нам не вдасться реалізувати. Хоча сподіваюсь, що пандемія відступить та бюджет буде наповнюватись.

– Тоді поговоримо про наповнення бюджету. Умовно кажучи, звідки Волині брати гроші, щоб потім їх витрачати?

– Однозначно є певні напрацювання з бізнес-структурами, які можуть розвиватися, відповідно, сплачуючи податки, на території Волинської області. Перемовини з представниками бізнесу велися ще під час роботи Ігоря Палиці та Ірини Вахович. Наразі маємо гарні результати, тому сподіваємося на нові джерела наповнення бюджетів громад та обласного бюджету.

Також потужно почало працювати КП «Волиньприродресурс» – бюджетоутворювальне підприємство для Волині. Вже маємо нові території для видобутку бурштину, підприємство наразі вийшло на міжнародний рівень. Тому надалі зможемо проаналізувати дохід від реалізації бурштину, та яка частина від доходу може залишатися в обласному бюджеті.

При всіх ризиках, що несуть коронавірус, карантин, загальнодержавна і світова кризи, ми докладемо максимальних зусиль для того, щоб оптимально збалансувати видатки із рівнем доходів. Волинь має отримати продуманий бюджетний план, а заклади комунальної власності – необхідне фінансування.

– Розкажіть детальніше про проблеми, які стоять перед громадами регіону на завершальному етапі децентралізації.

– На цей момент на території Волині утворено понад 50 громад, проте це не остаточна «картина» процесу децентралізації у нашій області. Щодо проблем, то хочу наголосити, що щиро радію з ініціативності нашого нардепа Вячеслава Рубльова, який під час голосування за проєкт державного бюджету України на 2021 рік вніс правку щодо повернення акцизного податку в місцеві бюджети. Адже внаслідок такого рішення громади могли втратити 7,5 млрд гривень.

А місцеві бюджети як ніколи потребують цих коштів, адже в непростий для всієї країни час за ці гроші в громадах фінансується медицина і освіта, їх використовують для підтримки інфраструктурних проєктів та втілення ініціатив мешканців.

Сам формат децентралізації, на мою думку, однозначно зміниться. Адже принцип добровільності приєднань територіальних громад, анонсований ще 2015 році, не виправдав себе. Варто було б, щоб відповідні органи взяли на себе відповідальність прорахувати усі економічні показники, як фактор самодостатності громад. А не об’єднувати громади за політичними принципами або історичною складовою.

– Знаю, що Ви пропонуєте створити координаційну раду органів місцевого самоврядування при голові обласної ради. Які питання вирішуватиме ця структура?

– Ще, перебуваючи на посаді голови Ківерцівської районної ради, створив таку координаційну раду, в яку входили голови сільських, селищних рад та міської ради. Власне, ту проблематику, яка існувала на території району, ми виносили у площину обговорення, залучали депутатів обласної ради та народного депутата по Ківерцівському району, таким чином розв’язуючи проблемні питання та отримуючи дофінансування на потреби Ківерцівщини з обласного бюджету. Тож досягали позитивних змін для району завдяки ефективній роботі цієї координаційної ради.

Тож наразі пропоную створити подібну структуру на вищому рівні – обласному, до участі в якій будуть запрошені голови 4 районів, територіальних громад області, а також народні депутати України від Волині.

Ми окреслимо найбільш актуальні проблемні питання новоутворених громад, винесемо їх на обговорення та будемо вирішувати по суті. Якщо потрібно буде залучити облдержадміністрацію, то ми будемо це робити.

– На першій сесії Волинської обласної ради Вас обрали головою, причому за Вас проголосували 60 депутатів з 61-ого. Така ситуація є досить неординарною для України, коли депутатський корпус висловлює таку підтримку кандидату. Чим викликана, на вашу думку, така одностайність?

– Як перша, так і друга сесії Волинської обласної ради дійсно продемонстрували одностайність депутатів при голосуванні навіть найважчих питань. Щодо обрання мене як голови, думаю, що тут зіграв той фактор, що усі знають мій принцип роботи: «Ніколи не став власні інтереси вище від інтересів громади. Працюй так, щоб потім тобі аплодували». Можливо, тому депутати довірили таку відповідальність саме мені (посміхається, – авт.).

– Поговорімо про депутатський корпус, як представництво мешканців кожної громади Волині. Чи вважаєте Ви цей склад депутатів ефективним для роботи над розвитком області? Чи сформувалась депутатська більшість у раді? Чи вдасться Вам, як голові, налагодити плідну співпрацю із депутатами?

– Щодо ефективності депутатського корпусу, то про це говорити ще рано. Можу лише сказати, що робота представника громади наразі передбачає підвищені мобільність та оперативність. Зважаючи на сформовану опозицію та певну кількість депутатів, які не згодні з деякими рішеннями, що виносяться у залі сесійних засідань, робота депутатського корпусу буде супроводжуватись конструктивною, сподіваюсь, критикою. З кожним депутатом, головою фракції веду діалог під час зустрічей, різноманітних комісій чи виїзних засідань.

– Досить провокативне запитання: мери Луцька та інших волинських міст, голова Волинської обласної ради, більшість депутатів облради та народні депутати від Волині є представниками однієї партії, із сильним лідером Ігорем Палицею. Це добре для нашої області?

– Років десять тому був створений та почав ефективно працювати на користь лучан та волинян фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Зауважу, що Ігорю Петровичу ніколи не було байдуже, що відбувається на Волині. Відтак навколо себе він згуртував людей, які так само переймаються майбутнім нашої області. Переконаний, що таких меценатів, як він, який постійно підтримує та впроваджує нові проєкти у сфері медицини, освіти, культури, спорту, хотів би бачити кожен регіон. Під час останньої виборчої кампанії до нас неодноразово звертались люди зі сльозами на очах та просили передати «дякую» Ігорю Петровичу за надану допомогу у найкритичніший момент.

Наша Волинь є унікальною у тому плані, що дійсно багато представників нашої партії – наразі на керівних посадах, але це сталося через те, що люди бачили, скільки усього зроблено на користь громад.

Нашу згуртованість та бажання допомагати волинян продемонстрували нещодавні ефективні кроки у протидії світовій пандемії. Так, ми одними із перших в Україні організували фонд допомоги «Надія» на базі Волинської обласної клінічної лікарні,  одними із перших почали допомагати бізнесу та давати пом’якшення для платників податків по оренді землі, комунального майна тощо.

Упевнений, що Ігор Палиця заслуговує на те, щоб повести за собою країну вперед. Надалі хотів би бачити його, як справжнього професіонала, як мінімум, у міністерських кабінетах, як максимум – на керівних посадах країни. І повірте, ні Україна, ні Волинь від цього не програла б. Маємо діяти тільки разом за майбутнє!

– Можливо, Ви бачите Ігоря Петровича на посаді прем’єр-міністра України?

– Можливо (посміхається. – авт.).

– Як Ви оцінюєте останні заяви голови Волинської облдержадміністрації Юрія Погуляйка щодо обласної ради та Вас особисто, які прозвучали під час однієї з сесій?

– Тодішню сесію Волинської обласної ради можна вважати знаковою для всієї України. Це був перший прецедент, коли процедурно оголошувалась недовіра для голови обласної державної адміністрації. Не хочу коментувати його поведінки, а депутати дали свою оцінку за допомогою таємного голосування. Вважаю, що це була найоб’єктивніша оцінка, яка може слугувати для керівника ОДА та президента серйозним «дзвіночком», та вимагає детального аналізу ситуації. Адже це демонструє, що думають прості волиняни, а депутати є представниками кожного мешканця громади, про центральні органи влади.

Наголошую, що, попри те, хто буде перебувати на посаді голови облради чи ОДА, вони мають налагодити співпрацю таким чином, аби вона була корисною та ефективною для області.

– Григорію Вікторовичу, а яким Ви будете головою облради? Які стратегічні цілі перед собою поставили?

– Оцінку того, яким я буду головою, дадуть мені волиняни та депутатський корпус. Щодо стратегічних цілей, то певні напрацювання вже є. Проте не хочеться поки що їх озвучувати наперед, перед реалізацією.

– З якими думками, планами, надіями та сподіваннями Ви увійшли у Новий рік-2021? Що побажаєте волинянам?

– Нехай 2021-й принесе звільнення від усіх негараздів минулого і позбавить світ від загроз пандемії. Щиро бажаю кожному міцного здоров’я, адже всі ми сповна усвідомили його цінність. Будьте здоровими і сильними ви, ваші рідні та близькі! Миру і добробуту зичу кожній українській родині! Якою б не була погода за вікном, створюймо свято собі та своїм близьким, радіючи кожному дню як цінному подарунку!

Подякуймо Богу, дорогим серцю людям, а також нашим захисникам на східних кордонах за те, що ми усі разом здолали випробування року, що минає. І нехай майбутнє подарує вам якомога більше щастя, успіху, незабутніх і радісних подій!

Особисто я, як голова облради, та увесь депутатський корпус працюватимемо над тим, щоб у майбутньому наша область стала однією з передових в Україні!

Ірина Белоцька 

Фото Павла Березюка

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, Волинська обласна рада, облдержадміністрація, Григорій Недопад, Інтерв'ю
В тему