В центрі уваги

Спортсмени Волині розповіли свої ідеї, як можна облаштувати парк імені 900-річчя Луцька

Спортсмени Волині розповіли свої ідеї, як можна облаштувати  парк імені 900-річчя Луцька

На зустрічі спортсменів Волині та міської влади обговорили благоустрій парку імені 900-річчя Луцька. Зокрема, як можна облаштувати тут спортивну інфраструктуру, аби вона була ефективною для тренувань з різних видів спорту.

Зустріч провели у парку, щоб наочно показати доріжки, які зручно використовувати для бігу, та підшукати місце, де можна встановити тренажери.

У зустрічі з спортсменами взяли участь забудовник Андрій Разумовський та радник міського голови Ігор Поліщук, Володимир Рудюк, президент Федерації легкої атлетики Волині та віце-президент Федерації України, Микола Поліщук, голова Федерації біатлону Волині, Роман Андрійчук, тренер-викладач Волинського центру «Інваспорт», Віталій Рехнюк, голова Федерації триатлону Волинської області, Роман Гаврилюк, тренер-викладач Федерації триатлону Волині тощо. 

 «На наступний рік ми передбачимо кошти на розробку проекту реконструкції цього парку. Він – великий і дуже непростий. Якщо Центральний парк – це рівнина, то тут складний ландшафт, перепад висот, посередині – водойма. Тому до розробки проекту треба підійти надзвичайно відповідально. Потім – визначити черговість об’єктів. Спочатку треба буде розчистити Сапалаївку, потім робити об’єкти, де задіяна важка техніка, щоб вона не зруйнувала все інше. А загалом тут можна зробити багато цікавих локацій: і для бігу, для кросфіту, і дитячі майданчики, можливо, навіть скеледром», – розповів після огляду місцевості Ігор Поліщук, радник Луцького міського голови.

Зараз на майже 20-ти гектарах парку – жодної інфраструктури, лише кілька лавочок та грунтові стежки. Найчастіше цю зелену зону використовують для вигулу собак, а в теплу пору – для пікніків. Проте повноцінний відпочинок чи навіть прості вечірні прогулянки тут поки неможливі, адже більша частина парку не освітлюється.

«В Луцьку є багато зелених зон, де не знищуючи даної природою краси, можна зробити інфраструктуру для прогулянок і спорту. Цей парк – унікальний. У спальних районах поруч живуть десятки тисяч людей, і доступ до парку є з різних вулиць: з Відродження, Мазепи, Ветеранів, Чорновола... Не використовувати таке місце і не організувати тут мешканцям місце для цікавого та безпечного відпочинку – неправильно. Головне, усе продумати з максимальним ефектом: відвести окреме місце для вигулу собак, зробити роледром для дітей, бігові доріжки. Звичайно ж – лавки та освітлення. І головне – при цьому зберегти природну красу парку», – вважає директор Будівельної компанії «Інвестор» Андрій Разумовський. Він активно займається спортом, знайомий з багатьма керівниками федерацій Волинської області і неодноразово чув від них про потребу зробити спортивну інфраструктуру в цьому парку.

 «Спорт у Луцьку розвивається, наше місто стало центром легкоатлетичного руху України. Але розвивається не тільки професійне спортивне життя, а й аматорське. Ще 5 років тому, коли в місті організовували якісь масові забіги чи півмарафони, участь у них брало якихось 100-200 людей, а на вулицях всі із здивуванням дивились на бігунів. Тепер учасників таких заходів – тисячі. Бути спортивним і здоровим зараз модно. Тому попит на місця, де можна займатися спортом, дуже зріс», – зауважив Володимир Рудюк, президент Федерації легкої атлетики Волині та віце-президент Федерації України.

Він нагадав, що 5 років тому у парку 900-річчя Луцька відбувався Чемпіонат України з кросу. Учасники з інших міст, професійні спортсмени та тренери відзначили, що тут дуже хороші доріжки для подібних змагань.

У луцькому парку імені 900-річчя міста – ідеальний ландшафт для занять біатлоном та триатлоном. Адже ці види спорту потребують не доріжок на стадіонах, а пересіченої місцевості – із нерівним рельєфом, перешкодами, різкими поворотами.

«Нам потрібне місце, де діти могли б тренуватися без ризику для життя. Зараз ми це робимо по селах, шукаємо підходящу місцевість. Діти, які на більш професійному рівні повинні готуватися, роблять це на виїзді, на базах в Карпатах. Якби таке місце організували в парку 900-річчя – це дуже б підвищило інтерес дітей до цього спорту. Адже одна справа – їздити на тренування по селах, а інша – коли це в центрі міста», – зауважив Микола Поліщук, голова Федерації біатлону Волині.

 «Нам би дуже цікаво було, щоб в цьому парку з’явилася асфальтова доріжка, оскільки в місті немає жодної іншої локації з такою пересіченою місцевістю, де можна було б тренуватися на лижеролерах. Багато учасників «Інваспорту» цікавляться цим видом спорту, і переконаний, що таке місце для тренувань вплинуло б на результати участі в зимових чемпіонатах України. Як відомо, на Волині багато паралімпійців з біатлону, тому треба розвивати можливості для тренувань», – розповів Роман Андрійчук, тренер-викладач Волинського центру «Інваспорт».

Тренер приїхав працювати на Волинь з Івано-Франківська і відзначає, що в Луцьку – набагато краща спортивна інфраструктура.

«Навіть можливість взяти участь в подібних обговореннях, висловити ідеї та побажання, щоб їх врахували при реконструкції парку – це дуже круто, у нас в Івано-Франківську такого не було», – зауважує Роман Андрійчук.

 «Чим більше в Луцьку буде місць, де люди займаються спортом, тим більше буде прикладів для молоді, як зайняти себе у вільний час, замість того, щоб десь курити чи пити пиво», – впевнений Віталій Рехнюк, голова Федерації триатлону Волинської області.

Наразі волинські триатлоністи мають кілька локацій для тренувань: бігають на міському стадіоні, плавають в басейні, виїжджають велосипедом на заміські траси, а для спеціалізованих тренувань шукають поля із пересіченою місцевістю. Парк для їхнього розвитку став би чудовою можливістю.

 «В парку 900-річчя потрібно збудувати спортивну інфраструктуру і зробити це так, щоб вона дійсно була функціональною для різних видів спорту, а не просто для «галочки». Тому ми як спортсмени вже на цьому етапі долучаємося, щоб підказати, як краще та ефективніше», – пояснив Роман Гаврилюк, тренер-викладач Федерації триатлону Волині.

Завершуючи зустріч, домовилися у грудні провести спільну нараду за участі міської влади, проектантів та представників спортивних Федерацій Волині і більш предметно обговорити, як облаштувати в парку 900-річчя Луцька локації для занять спортом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, ігор поліщук, Андрій Разумовський, парк, спорт
В тему

Останні матеріали