В центрі уваги

Чому влада знищила стратегічну для Волині обласну дитячу лікарню?

Чому влада знищила стратегічну для Волині обласну дитячу лікарню?

Я, Олександр Зінчук, завідувач проктологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні, кандидат медичних наук.  У 2015 році мене обрали депутатом Волинської обласної ради на 60-му окрузі міста  Луцька. Я був  призначений головою профільної комісії з соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства і дитинства. Основною умовою моєї участі у виборчих перегонах було реформування медичної галузі Волині відповідно до європейських стандартів. Я насамперед керувався досвідом, набутим при стажуванні в найкращих європейських клініках, зокрема лікарні Вірхов-Шаріте у Західному Берліні (найбільша клініка Європи) та лікарні Гете у Франкфурті-на-Майні.

Нині я йду на вибори в обласну раду у складі «Слуги народу», тому що втомився від злочинності і свавілля нинішніх можновладців. Я уже не голова постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства. Тому що заважав провадити корупційні схеми в медицині. Про ці схеми я сьогодні і говоритиму.

Я народився в Луцьку, вчився в Луцьку, прооперував пів Луцька, це моє місто, і мене тут майже всі знають. І я не боюся розповісти всю правду про нинішню владу. Ви скажете, чому почав говорити про це саме перед виборами? Відповідь проста. Спочатку я і сам не знав, яка це насправді потужна корупційна машина, хоч і сам був і далі перебуваю у складі більшості в облраді.  Але про все по порядку.

У 2014 році Валентин Вітер, тодішній голова Волинської облради, і Ващилін, тодішній гендиректор ВОДТМО, уклали договір з ТОВ «ГЕМО ЛУЦЬК», відповідно до якого це приватне підприємство отримало у користування на 5 років приміщення площею 77 квадратних метрів і встановило там  приватний комп’ютерний томограф, який розташований на першому поверсі цього медзакладу. Депутати на сесії за це рішення не голосували, бо й на сесію воно не виносилося.

Олігархи вирішили, що навіщо виділяти гроші з бюджету і купувати в лікарню комунальний томограф і брати з батьків хворих дітей лише кошти за витратні матеріали (плівку, наприклад), якщо можна заробляти солідні суми? Для порівняння, якщо в Луцькій КЛ вартість обстеження на КТ була 300 гривень, то у «ГЕМО ЛУЦЬК» – 800 – 1300, а проведення щорічного скринінгу з внутрішньовенним контрастуванням онкохворим дітям  4 рази на рік – понад 3 тисячі гривень за кожну процедуру, що в сукупності становить 12 тисяч гривень на рік!

Питання про те, що дитяча лікарня повинна мати власний комп’ютерний томограф, піднімалося не раз – і депутатським корпусом, і пацієнтами, і безпосередньо Сергієм Ляшенком,  бо спіральний комп’ютерний томограф входить в перелік технічного оснащення лікарні.  Все ж таки в січні 2018 року на сумісному засіданні медичної і бюджетної комісії (головою медичної комісії тоді ще був я)  депутати проголосували за виділення необхідної суми. Однак справу зам’яли, Андрія Турака зняли з голови бюджетної комісії за власним бажанням, на сесію питання про закупівлю томографа не винесли, на сайті ради відповідні відомості відсутні. До речі, у Львові та Івано-Франківську комп’ютерна томографія дітям безкоштовна. Щорічний фонд розвитку для закупівлі сучасного обладнання обласної дитячої  лікарні по Україні (без урахування захищених статей) становить від 10 млн гривень (Вінниця) і до 20 млн гривень (Рівне).

У 2016 р.  депутати на сесії проголосували за виділення 600 тисяч гривень  обласному онкологічному диспансеру з ціллю проведення  комп’ютерної томографії всім дітям безкоштовно, однак приватний «ГЕМО ЛУЦЬК»  почав протестувати, мовляв, вони можуть це робити на місці, за гроші, звісно, тож навіщо даремно возити хворих дітей? Приватне підприємство навіть звернулося зі скаргою у Волинську ОДА…

А коли це не подіяло, «ГЕМО ЛУЦЬК» перестало виконувати ургентні обстеження, тож довелося транспортувати реанімаційних дітей, в тому числі і після аварій, у Волинську обласну клінічну лікарню.

Колишній головний лікар дитячої лікарні Ващилін в свій час теж не лишився осторонь і розгорнув свій бізнес у лікарні. Його громадянська дружина відкрила в медзакладі 4 аптеки «Астрон», і все медикаментозне забезпечення лікарні йшло лише через ці аптеки, інші аптеки, в тому числі комунального закладу «Волиньфармпостач», в лікарні були відсутні.  У 2016 році Прокуратурою Волинської області встановили факт порушення колишнім генеральним директором ВОДТМО Ващиліним Г. В. вимог статті 28 Закону України «Про запобігання корупції», відбувалися численні судові процеси (в тому числі і Господарським судом м. Києва) з приводу розірвання договорів оренди з ПФ «Астрон». На теперішній час аптечна мережа здана в суборенду приватній структурі «Подорожник».

Між тим, за три останні роки з обласного бюджету на фонд розвитку обласної дитячої лікарні виділили  усього близько 150 тисяч гривень. В 2017 р. трудовий колектив лікарні створив благодійний фонд «Серце в долоні», я особисто очолив наглядову раду як голова профільної медичної комісії обласної ради. При цьому дирекція благодійного фонду і новий гендиректор установи Сергій Ляшенко вийшли із ситуації і зуміли залучити 100 мільйонів гривень благодійної допомоги з Європи!

З них приблизно 60 млн – від німецького благодійного фонду «Допомога дітям Чорнобиля», 20 млн – від шведської скандинавської місії, 20 млн – від української громади міста Портленда (США). В результаті вдалося зменшити вартість лікування в 3 – 4 рази порівняно з іншими комунальними установами і приватними клініками та залишити без надприбутків власників приватних аптек, чиї інтереси лобіюють чиновники з обласної ради.

Основною умовою надання допомоги благодійники висловили відсутність дерибану і корупції при реалізації допомоги. У 2017 р. ми з С. Ляшенком вступили в перемовини з благодійним фондом В. Пінчука і домовилися про виділення устаткування для перинатального центру на суму 10 млн гривень при умові прозорого проведення тендерів за бюджетні кошти на закупівлю обладнання для перинатального центру. Після всебічного аудиту тендерної документації представниками фонду  обладнання встановили.

При призначенні С. Ляшенка на посаду генерального директора Волинського обласного територіального медичного об’єднання в грудні 2017 р. голова благодійного фонду «Допомога дітям Чорнобиля» Ріта Лімротт написала лист Ігорю Палиці з таким змістом:

Що маємо нині?

На теперішній час надання прозорих платних послуг (відповідно до чинного законодавства) блокували через ліквідацію ВОДТМО, банківські термінали закрили з розпорядження нинішнього генерального директора Ірини Горавської, зараз усі гроші лікарні йдуть  на рахунки перинатального центру. До речі, вартість харчування в перинатальному центрі із залученням приватних структур через відсутність власного харчоблоку становить близько 50 гривень, а вартість прання білизни – 25 гривень (в дитячій лікарні 12 гривень і 7 гривень відповідно).  Як бачимо, влада взялася реорганізувати лікарню, що означає повністю знищити її, а на місце Ляшенка, який не давав красти, поставила лояльну людину. А Ляшенка очорнили і виставили у світлі корупціонера.  26 грудня 2018 року на рахунок ВОДТМО надійшли гроші на суму 460 тисяч гривень для заміни металопластикових вікон у дитячому санаторії с. Дачне (так звані перехідні гроші). Замість 46 вікон Ляшенко за виділені гроші поставив 86! За це на початку січня 2019 р. відкрили кримінальне впровадження. На цей час усі кримінальні справи проти Ляшенка закриті, суди його повністю виправдали.  У лютому 2020 р. сесія обласної ради прийняла рішення про припинення (реорганізацію Волинського обласного територіального медичного об’єднання зі звільнення  С. Ляшенка з посади). Це рішення я вважаю злочинним і незаконним через суттєві порушення чинного законодавства (порушення регламенту ради, наказів МОЗ України, Закону України «Про місцеве самоврядування»). На теперішній час рішення сесії оскаржене в суді і проводяться судові слухання.

При проведенні реорганізаційних заходів з припинення лікарні на ім’я керівника відділу майна обласної ради М. Якимчук надійшов лист від приватної особи, де висловлюється припущення про порушення С. Ляшенком умов контракту в грудні 2018 р. (при укладанні договору на встановлення вікон у дитячому санаторії с. Дачне), хоча під час судових слухань керівництво ради повністю стало на захист С. Ляшенка,  профільна медична комісія і сесія обласної ради в лютому 2020 р. схвалили звіт генерального директора, строки оскарження давно закінчилися (6 місяців). 5 серпня медична комісія обласної ради, не закінчивши припинення (реорганізацію) Волинського обласного територіального медичного об’єднання, приймає рішення про звільнення головного лікаря С. Ляшенка, а голова обласної ради видає наказ. Фактично Ляшенка зняли без сесії, аудиту, рішення профільної правничої комісії  – за розчерком пера  Ірини Вахович.

Ідемо далі. За останні 2 місяці року в лікарні не повели жодної офіційної закупки. А це ж опорна лікарня по коронавірусу. На місце С. Ляшенка поставили О. Лопатіна, який є стоматологом, а не педіатром, за фахом стоматолога не працював останні 30 років, а керував медичною службою управління внутрішніх справ області. Більше того, до мене, як до депутата Волинської обласної ради, звернувся колектив Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання з проханням захистити лікувальний заклад від припинення (реорганізування), а Ляшенка – від звільнення з посади. Прохання доповнено збором 760 підписів членів трудового колективу. Більше того, рішення про припинення (реорганізацію) ВОДТМО не узгоджене з власниками: містами, селами і селищами Волинської області. В ході судового позову адвокатом С. Ф. Сафулько отримав 64 листи-відповіді від територіальних громад, жодна з них не давала згоди на  реорганізацію ВОДТМО. Крім того, 12 березня 2020 р. Турійська районна рада на підставі протокольного рішення визнала, що це рішення зачіпає та впливає на інтереси громад Турійського району та не враховує інтересів жителів, враховуючи відсутність спеціалізовано медичного закладу для надання медичних послуг дітям.

Тож я вважаю рішення про припинення (реорганізацію) Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання кримінальним, політичним, некваліфікованим і таким, що не враховує інтересів трудового колективу.

До березня 2018 р. Волинський обласний перинатальний центр перебував у складі Волинського обласного територіального медичного об’єднання, при цьому загальне керівництво і тендерні закупівлі  здійснював генеральний директор Ляшенко С. В., трудовий колектив дитячої лікарні активно брав участь у встановленні обладнання, готовність до введення в експлуатацію перинатального центру становила 99%, його планували ввести в експлуатацію на травень 2018 р.  У квітні 2018 року постійна комісія Волинської обласної ради з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області прийняла рішення №40/6 про створення комунального закладу «Волинський обласний перинатальний центр Волинської обласної ради» шляхом від'єднання перинатального центру від Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання. Рішення підтримала сесія Волинської обласної ради (№19/26 від 04.04.2018 р.)  в день засідання профільної майнової комісії. При цьому не врахована думка генерального директора Волинського обласного територіального медичного об'єднання С. В. Ляшенка щодо недоцільності ліквідації єдиного майново-господарсько-медичного комплексу. Крім того, відсутній розгляд цього питання на профільній медичній комісії, в управлінні охорони здоров’я обласної державної адміністрації, не проведений економічний аудит, порушений регламент ради (відсутність публічного висвітлення протягом 20 діб).

Та й відповідно до наказів МОЗ України перинатальний центр може існувати як незалежна установа, або в складі іншої медичної установи для надання допомоги дорослому населенню (в складі обласної лікарні  або як підрозділ пологового будинку). Тож факт поглинання перинатальним центром дитячої лікарні – ніщо інше, як пряме порушення законодавства.

Дозволю собі власних суджень і скажу, що владу можна зрозуміти, вона відкрила мегапроєкт,  розрекламувала його і розпіарилася на ньому на всю країну, і якщо перинатальний не зможе сам на себе заробляти, буде великий пшик. До речі, не виконане одне з основних завдань центру – впровадження безкоштовного екстракорпорального запліднення у жінок (щорічно в області виявляють до 250 неплідних сімейних пар, на теперішній час на Волині радість материнства не може отримати понад 1 тисяча жінок).

То за чиє майбутнє насправді думають олігархи? Питання риторичне…

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, Волинь, лікарня, слуга народу
В тему

Останні матеріали