В центрі уваги

Нардеп із Волині – про корупцію, земельні схеми, політичну «зраду» та прогнози щодо місцевих виборів

Нардеп із Волині – про корупцію, земельні схеми, політичну «зраду» та прогнози щодо місцевих виборів
Валерій Стернійчук

Іще рік тому Валерій Стернійчук міг, мабуть, тільки мріяти про політичні вершини. А сьогодні він у складі парламентської фракції «Слуга народу» представляє Волинь у Верховній Раді України. Ми скористалися нещодавньою робочою поїздкою нардепа областю та запросили до розмови.

Питання ставили гострі та навіть «незручні». Втім, до честі Валерія Олександровича, відповідь отримали на всі теми. Тож читайте, оцінюйте, робіть висновки…

Валерію Олександровичу, рік президентства Володимира Зеленського експерти оцінюють по-різному. Ви як член команди Зеленського, які назвете ключові здобутки Президента і промахи.

– Серед досягнень найперше відзначу перезапуск нормандського формату: найбільшу увагу у своїй роботі Володимир Зеленський приділяв припиненню військового конфлікту на Донбасі. У результаті його зусиль лідери Франції, Німеччини, України та Росії – після трирічної паузи – сіли за стіл переговорів, узявшись за пошуки компромісу, що дозволив провести масштабний обмін полоненими, розпочати реальне розведення військ в окремих пунктах. Після послаблення карантину ця діяльність продовжиться.

Також Президент зберігає чіткий євроінтеграційний вектор зовнішньої політики України і продовжує співпрацю з НАТО.

У внутрішній політиці знаковими є виконання обіцянки щодо скасування депутатської недоторканності – питання, на яке не вистачало політичної волі ні в кого з попередніх керівників держави, і що ще важливіше – введення покарань за «кнопкодавство» і прогули народних обранців, тож Верховна Рада тепер демонструє майже зразкову дисципліну у роботі.

До ряду важливих досягнень також варто віднести антикорупційну, прокурорську та земельну реформи, жорстку боротьбу з нелегальним гральним бізнесом, оцифрування документообігу та ряду державних послуг, зокрема, запуску додатку «Дія». Є певні законодавчі напрацювання у різних галузях – це фактично створення основи, підґрунтя для подальшого розвитку.

Загалом в країні багато проблемних зон, на вирішення яких потрібно значно більше часу, тому сьогодні ми не бачимо усіх реальних кроків Президента і його команди, фундамент до яких уже закладено. Але згодом вони дадуть результат.

Депутатська недоторканність – саме задля її отримання у Верховну Раду йшли ті, за якими, як кажуть у народі, тюрма плаче. Зеленському та політичній силі «Слуга народу» вдалося те, що не міг жоден із попередніх парламентів. Чи не було тоді спроб у Верховній Раді підкупити депутатів, аби не голосували?

– Вважаю, що для кожного «слуги народу» прийняття цього рішення було обов’язковим і довгоочікуваним. Ми довго до цього йшли, тому про ніякий підкуп мови йти не може, і я горджусь цим рішенням, адже прийняття законопроєкту за зняття недоторканності з народних обранців було одним із пунктів передвиборної програми Президента.

Згідно з прийнятими змінами до закону про депутатську недоторканність, клопотання про дозвіл на затримання, про запобіжний захід (утримання під вартою, домашній арешт), проведення інших слідчих розшукових дій повинні бути узгоджені з генеральним прокурором. А він – підлеглий Президентові. Тепер у реченні «карати не можна помилувати» кому може поставити саме Президент. Тобто він таким чином може тримати на гачку будь-кого з нардепів?

– Повністю не згоден. Власне, демократичний устрій передбачає наявність кількох гілок влади, кожна з яких чітко виконує свою функцію та користується прозорими законними механізмами взаємодії. Саме на це спрямовані зміни до законодавства, саме цього прагне і Президент. А щодо вислову «тримати на гачку», то практика показує, що Володимир Зеленський не користується методами попередньої влади та провадить свою політику без тиску і маніпуляцій, тож зловживань владою стосовно нардепів чекати від нього не слід.

«Весна прийшла: пора садити» – казали політичні гасла команди Зе. За останній рік жоден великий корупціонер не опинився в тюрмі. Навіть справа Свинарчуків, яка знищила рейтинги Порошенка, – не в суді, бо нема достатніх доказів. Відсутність посадок означає, що корупція в країні або подолана, або всесильна. Чи є ще третій варіант?

– За перший рік Володимира Зеленського для зміцнення антикорупційної інфраструктури зроблене усе те, що громадянське суспільство і західні партнери роками вимагали від попередньої влади.

  1. Була скасована недоторканність народних депутатів.
  2. Була забезпечена повна оперативна незалежність НАБУ – те, що Бюро не могло отримати з 2015 року.
  3. Була повернута кримінальна відповідальність за незаконне збагачення. На жаль, одним з останніх рішень, прийнятих за часів попередньої влади, було скасування відповідної статті Кримінального кодексу. Тепер діє нова норма Кримінального кодексу. Тож робота з цією статтею КК почалася з нуля.
  4. Була розпочата справжня реформа системи прокуратури, що включає в себе звільнення з прокуратури так званих прокурорських олігархів – дуже впливових та значно одіозних посадових осіб прокуратури, які переживали усі влади в Україні. Руслан Рябошапка почав очищення системи від них, зараз Ірина Венедіктова продовжує цю роботу.
  5. Повністю ліквідований нелегальний гральний бізнес. По всій країні закриті тисячі гральних залів та нелегальних казино. На черзі у Верховній Раді законопроєкт про часткову легалізацію грального бізнесу.
  6. На підготовку до приватизації були відправлені десятки державних підприємств – корупційних монстрів, які завжди були лише годівничкою для можновладців. Показовий приклад – «Укрспирт».

Звільнення полонених – це величезний успіх. Із російських катівень вдалося витягнути 96 громадян України, серед яких такі постаті, як, приміром, режисер Олег Сєнцов. Але турбує два моменти: серед 20 звільнених у квітні 2020-го лише двоє військових, один правоохоронець, решту – цивільні. Україна, натомість, віддає Росії (вважай – звільняє) вбивць Небесної сотні. Хіба це рівноцінний обмін і чи не зрада це Майдану?

– Як би не пропагували «зраду» політичні опоненти, Володимир Зеленський тримає єдино правильну лінію – боротьбу за кожного українця. Над обміном полонених працює велика група спеціалістів, в тому числі представники силових відомств і служб, які займаються узгодженням списків, опрацюванням інформації про кожного, хто йде на обмін. Давайте дамо професіоналам можливість робити свою роботу, яка вкрай важлива для досягнення миру на Донбасі, повернення окупованих територій та наших громадян.

Повертаючись до теми Революції гідності: чому Володимир Зеленський дозволив, аби розслідувати масове вбивство на Майдані призначили колишнього адвоката Януковича?

– Не треба асоціювати з клієнтом ані лікаря, ані адвоката. У світовій практиці це вважається дурним тоном. Розслідування справи вбивств на Майдані вести треба. За шість років прокурори і слідчі не встановили істину, а її треба встановити. Для цього слід дослідити всі обставини справи. ДБР і ГПУ вперше за шість років діють професійно, і їм ніхто з політиків не заважає.

Найкращий показник того, що розслідування на правильному шляху – це те, що хід розслідування піддається нищівній критиці як з боку людей Порошенка, так і з боку людей Януковича.

В Україні триває карантин, який невідомо на скільки затягнеться. Що Вам відомо про дату майбутніх місцевих виборів, чи відбудуться вони восени? Якщо так, чи Ви вже починаєте до них готуватись і яким чином?

– Насамперед варто зазначити, що завдяки вчасній реакції Президента, уряду і парламенту, я все ж таки сподіваюсь, що карантин не буде затяжним. Для нас головне – не дати можливості вірусу поширюватись і запобігти росту показників захворюваності. Тому багато чого залежить від свідомості та відповідальності громадян.

Стосовно місцевих виборів, то однозначно можу сказати: бачення Президента і моє особисто у тому, що вибори мають відбутися згідно з запланованою датою, 25 жовтня 2020 року.

Уряд нещодавно представив громадськості план виходу з карантину, але в цій ситуації оперувати чіткими датами неможливо, адже боротьба з коронавірусом триває.

Готуватись до місцевих виборів я і не переставав відразу після обрання народним депутатом. Звісно, що ближче до виборів, то робота стане інтенсивнішою і більш ціленаправленою. Згодом представимо людей, які керуватимуть штабом і партійним осередком, відкриємо партійні офіси. Повідомимо про те, як відбуватиметься відбір кандидатів, адже, охочих достатньо, і постійно зі мною і командою ведуться комунікації з приводу подальшої участі у виборчому процесі.

Приємно, що рейтинг партії залишається доволі високим і на Волині є люди, які бачать себе в регіональній політиці та готові реалізувати свої навики у президентській команді.

Вважаю, ще не на часі відкривати всі карти, але разом із командою налаштований на результат і високу підтримку волинян нашої політичної сили.

Земельна реформа – це теж крок, на який не наважувалися майже 30 років. Кому був вигідний тіньовий ринок землі? Чому насправді деякі політики виступали проти земельної реформи, прикриваючись захистом «простого селянина». І що в земельному законі не подобається Вам як законодавцеві?

– Так, команді Зеленського вдалося зрушити питання, яке десятиліттями було замороженим, – запуск у комерційний обіг ринку землі. І нехай впровадження його поетапне, а в прийнятому законі є істотні обмеження, всі ці новації стануть безсумнівним плюсом для країни. Проти ухвалення цього закону, звичайно, виступали ті, хто звик вдаватись до популізму, вкотре намагаючись під виглядом боротьби за права людей отримати певні політичні бали.

Крім того, скасування мораторію на продаж землі було б невигідним для великих сільськогосподарських підприємств та осіб, у користуванні яких перебувають величезні земельні ділянки, адже після запровадження земельної реформи їм доведеться викупати за велику ринкову ціну те, чим вони наразі володіють безкоштовно.

А от прості люди, селяни-землевласники від цього лише виграють у фінансовому плані. Та й бюджети поповнюватимуться належним чином. Ринок буде відкритим з 1 липня 2021 року. Першочергове право на придбання земель матимуть фізичні особи. Не має виникати ситуації, коли на ринок зайдуть великі бізнес-структури і скуплять землю. Важливо, щоб громадяни усвідомлювали, що їхня земля може з часом зростати в ціні і не варто продавати її тим, хто першим звернеться.

Політичні експерти кажуть: Зеленський, ідучи в президенти, не уявляв і частини тих труднощів та відповідальності, з якими стикнеться на посаді Президента, тому за рік президентства він виснажився емоційно та фізично, і навіть є побоювання, що піде з посади раніше, ніж завершиться його строк. Особисто я в це не вірю, бо як тоді дивитися в очі тим 13 мільйонам 500 тисячам 528 виборцям, які за нього проголосували. Ви із середини бачите політичну кухню: чи справді Зеленському аж на стільки важко? Якщо так, то в чому?

– Володимир Зеленський прийшов на один термін, про що нерідко говорив під час виборчої кампанії. І він успішно завершить його у 2024 році попри шалений спротив недоброзичливців, який, зокрема, можна спостерігати у поширенні таких-от фейків щодо дострокового припинення ним президентських повноважень.

Не можу сказати, що йому легко, адже, особливо зараз, на нього «звалилось» багато проблемних питань: пандемія, пожежі, збереження економічних показників, тому він вимушений, окрім виконання великого ряду повноважень, бути лідером і взірцем впевненості та рішучості для всієї країни, а також, головним критерієм дисциплінованості й мобілізації усієї своєї команди. Президент вирішує багато як загальнодержавних, так і локальних питань. Бажаю сил і терпіння йому.

Чи уявляли Ви, теж раніше не будучи у політиці, усі її труднощі? У чому розчарувалися?

– Розчарувань немає, є бажання ще більше вникати у справи, проявляти ініціативу та бути дійсно корисним державі. Зрозумійте,  підходи до політики теж значно змінились. Люди побачили, що існують партії, які на вибори йдуть без «гречки», а після виборів вмикають турборежим і крок за кроком опрацьовують занедбане до цього часу законодавство та впроваджують реформи, які раніше були лише на словах.

Люди зрозуміли, що нормально, коли Президент не збагачується на своєму народові, не краде. Сьогодні партія «Слуга Народу» пішла на безпрецедентний в історії української політики крок, відмовившись від державного фінансування своєї діяльності на користь найпріоритетнішої сьогодні галузі – медицини. Вважаю, започатковані нами політичні принципи незабаром стануть нормою у нашому суспільстві, а термін «політика» нарешті набуде позитивного значення.

Чи вірите, що команді Зе вдасться створити економічно-політичне диво в Україні. Якщо так, в чому воно полягатиме.

– Про політичне диво ми вже трішки поговорили. Крім того, на початку своєї каденції Володимиру Зеленському та його команді вдалося зберегти стабільність економіки, хоча скептики запевняли, що на країну чекає катастрофа. Стійкість зберігалася і до останнього періоду: напередодні національного карантину фінансова влада приборкала стрибки курсу гривні.

Звичайно, наразі важко спрогнозувати, як країна справлятиметься з умовами нової «карантинної» кризи. Тим не менше, в Україні поступово формується сприятливий клімат для бізнесу та інвесторів в цілому.

Верховна Рада ухвалила низку важливих законів: про уповноваженого економічного оператора і впровадження системи NCTS на митниці, про концесії. У контексті протидії тіньовій економіці прийнято закони, що передбачають підвищення відповідальності бізнесу за невидачу фіскальних чеків, впровадження механізму так званого «кешбек». Загалом реалізовано цілий блок законодавчих ініціатив щодо економічних перетворень. Далі будуть реалізовані важливі програми фінансової амністії для підприємців, розвитку бізнесу, спрощеного доступу до кредитів тощо. Усе потребує часу і зусиль, співпраці влади та бізнесу. Лише тоді можна розраховувати на успіх.

Ну і наостанок розкажіть нам, хто ваша команда?

– Про команду я завжди люблю говорити щиро і з позитивними емоціями, адже вважаю, що немає одноосібних перемог на політичному поприщі.

Завжди результат є вищим, коли на поле виходить волелюбна і злагоджена команда, і я командний гравець. Ми пройшли шлях до великих перемог разом. І йдемо далі. Для багатьох це були чи не найперші головні ролі у «політичному блокбастері» під назвою «Виборча кампанія Зе». Моя команда – це вже близькі люди, які розуміють мене з пів слова, завжди націлені на результат, знають і вміють виконувати свою роботу. У всіх є амбіції, і вважаю, що місцеві вибори стануть своєрідною платформою для їхньої реалізації.

Олександр Сачук, Ігор Лісовський, Андрій Костенко, Павло Горошкевич та інші. Запрошую до команди професійних і рішучих людей у кожному з районів. І хочу побажати всім громадянам підвищеного імунітету, натхнення, величезної сили духу, гарних новин і невичерпного оптимізму.

Бережіть себе.

Дякую за розмову.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Політика, Україна, Волинь, слуга народу, Інтерв'ю, Валерій Стернійчук
В тему

Останні матеріали