В центрі уваги

Як обрати безпечне авто

Як обрати безпечне авто

Плануєте купити автомобіль? Чудова ідея. А чи знаєте ви, на що, насамперед, потрібно звернути увагу, щоб покупка була вдалою? Звісно, естетичний вигляд машини, її технічні та функціональні можливості мають значення, однак вони суттєво програють перед рівнем безпеки авто.

Отже, перш ніж придбати омріяний вами автомобіль, зверніть увагу на технології безпеки, наявні в тому чи іншому транспорті.

Від чого залежить безпека авто?

Про що повинен знати кожен водій при купівлі безпечного авто розповідає фахівець комплексу автомобільних послуг WEST AUTO HUB Микола Мартинюк.

Безпека автомобіля залежить від ефективності систем безпечного кермування, які бувають активними та пасивними. Активні системи безпеки попереджують аварійні ситуації, пасивні – знижують рівень пошкоджень при ДТП.

Обираючи авто, зверніть увагу на такі системи активної безпеки:

  • Антиблокувальну

Вона дозує гальмування, розбиваючи його на кілька фрагментів, запобігає цілковитому блокуванню коліс автомобіля.

  • Антибуксувальну

Зменшує ризик недостатнього зчеплення провідних коліс з дорогою при кермуванні.

  • Система розподілу гальмівних зусиль

Дозволяє розподіляти гальмівні зусилля між осями і / або колесами, зберегти траєкторію руху, знизити ймовірність занесення при гальмуванні на неоднорідному дорожньому покритті та на поворотах.

  • Система допомоги при екстреному гальмуванні

Розпізнає екстрене гальмування, як правило, через тиск на педаль гальма і забезпечує гальмуванню максимальну ефективність.

  • Електронне блокування диференціала

Активується при пробуксовці одного з коліс провідної осі, пригальмовує його, забезпечуючи збільшення на ньому крутного моменту. Базується на ABS (антиблокувальна система).

  • Система динамічної стабілізації

Стабілізаціє рух, якщо існує ризик втрати керованості транспорту. Поєднує в собі елементи попередніх систем безпеки.

  • Допоміжні системи безпеки

Полегшують управління в потенційно складних або небезпечних ситуаціях.  Найпоширенішими системами такого типу є: паркувальний асистент, круїз-контроль, система допомоги руху по смузі, системи розпізнавання дорожніх знаків, контролю стану водія, моніторингу «мертвих» зон, допомоги при спуску з гори і допомоги при старті на підйомі.

  • Системи безпеки превентивного дії

Це ноу-хау в автомобільній індустрії. Їх завдання полягає в попередженні зіткнення, попередній підготовці гальмівної системи, активації деяких систем пасивної безпеки, а також в автоматичній зміні швидкості руху аж до повної зупинки.

До таких електронних помічників відносять Collision Warning with Brake Support від Ford, Collision Warning with Auto Brake, City Safety від Volvo і Front Assist від Volkswagen тощо.

Механізми пасивної безпеки попереджують отримання травм безпосередньо при зіткненні.

За словами Миколи Мартинюка, елементи пасивної системи безпеки це:

  • Подушки безпеки (грудні, фронтальні, колінні, центральні, пішохідні);
  • Шторки безпеки (головні подушки);
  • Ремені безпеки;
  • Дитячі сидіння або кріплення для них, спеціальні ремені;
  • Підголівники (звичайні або активні);
  • Безпечні скла;
  • Травмобезпечний педальний вузол.

Микола Мартинюк
Микола Мартинюк

Також важливим елементом пасивної безпеки є особлива конструкція кузова, яка поглинає енергію при зіткненні передньої частини автомобіля. Адже в результаті фронтального удару двигун та інші агрегати, вузли і механізми, розташовані в підкапотному просторі, переводяться під днище машини.

Це дозволяє знизити ризик отримання водієм і переднім пасажиром травм високого ступеня тяжкості.  Незважаючи на те, що   передня і задня частини авто легко деформуються, каркас салону (стійки, дах, пороги) мають високу міцність і жорсткість. 

Завдяки цьому суттєво збільшується рівень безпеки людей, що знаходяться в автомобілі.

Однак основною гарантією безпеки на дорозі є уважний, зібраний і відповідальний водій, а все інше лише помічники і страховка.

Як перевіряють рівень безпеки авто?

Безпеку транспорту перевіряють завдяки краш-тестам.

Краш-тест - це захід, при якому навмисне відтворюється ДТП в умовах спеціально обладнаних полігонів.  Сьогодні подібні випробування проводить безліч організацій: від самих автовиробників до незалежних інститутів безпеки дорожнього руху.  Зрозуміло, у кожного з них своя система.

Так, за версією Euro NCAP (Європейський комітет з проведення незалежних краш-тестів) безпеку авто варто перевіряти за такими критеріями: захист водія і дорослого пасажира, захист дітей, безпека пішоходів і допоміжні системи забезпечення безпеки.

Трійка лідерів відповідно до європейської системи безпеки:

Tesla Model X (великий паркетник)

Tesla Model X - найбезпечніший кросовер
Tesla Model X - найбезпечніший кросовер

Шикарний електрокросовер, остання версія якого вражає своєю оригінальністю.

За безпеку водія і дорослого пасажира Model X отримала 98%.

Американський виробник подбав про активний і пасивний режим безпеки (є система автоматичного гальмування радар і передня камера). Салонний фільтр, за твердженням розробників, не тільки стримує пил і неприємний запах, але і віруси з бактеріями.
Покращений автопілот дозволяє водієві отримати нові емоції від водіння фірмового Tesla Autopilot.

Для більшої точності, на авто встановлено чотири камери, а не одна. Крім цього, 12 ультразвукових датчиків сонара гарантують охоплення автомобіля на 360 градусів.

Стандартним для цієї моделі є: велике панорамне лобове скло, двері, які піднімаються, 17-дюймовий сенсорний екран з доступним  4G Інтернетом та 20-дюймові колеса з литими дисками. Всередині покупець знайде передні сидіння з 14 режимами налаштування та підігрівом, обшивку з штучної шкіри та тканини з дерев'яними вставками та аудіо систему на 9 динаміків та фільтр повітря.

BMW 3 Series (великий сімейний автомобіль)

BMW 3 Series - безпечний великий <a href=
BMW 3 Series - безпечний великий <a href=
сімейний автомобіль" width="1920" height="1080" />

П’ятимістний просторий седан, який розкішним салоном та дизайнерським інтер’єром нікого не залишить байдужим.

BMW 3 Series показала найкращий результат за останні три роки в сегменті великих сімейних седанів. За безпеку водія і дорослого пасажира новинка отримала 97%. 

Системи безпеки авто самі виявляють перешкоди на дорозі, дозволяючи уникнути зіткнень і контролюють сліпі зони з боків машини. Седан оснащений десятьма подушками безпеки, серед яких захист для колін водія, переднього пасажира і шторки для другого ряду. 

Набір інших опцій порадує вимогливих покупців. Панорамний дах витягнутий на 10 сантиметрів. Клімат-контроль регулює погоду в трьох зонах. Круїз-контроль рулить в межах смуги, підлаштовуючись під розмітку і знаки. Парк-пілот запам'ятовує останні пройдені 50 метрів, щоб при необхідності повторити цю траєкторію - але вже заднім ходом і на автопілоті.

Mercedes-Benz CLA (малий сімейний автомобіль)

Mercedes-Benz CLA - безпечне мале сімейне авто
Mercedes-Benz CLA - безпечне мале сімейне авто

Mercedes-Benz – унікальний хетчбек з мультимедійною системою нового покоління та автопілотом початкового рівня.

Автомобіль оснащений мультиконтурними сидіннями — з регульованими пневмокамерами, вентиляцією і масажем. Спинка заднього сидіння, що регулюється по куту нахилу, запропоновані у двох варіантах: з поділом на дві або три частини.

Система безпеки удосконалена відповідно до новітніх вимог безпечного руху.

Нова система напівавтономного водіння аналізує за допомогою камери і радарів ситуацію перед автомобілем на відстані до 500 метрів. Авто з таким обладнанням підтримує дистанцію до машини, що їде попереду, підрулює і, якщо водій ввімкнув сигнал повороту, а датчики не побачили перешкод, самостійно перебудовується в іншу смугу.

Працює ця система на швидкості 210 км/год, причому до 130 км/год електроніка може працювати навіть без дорожньої розмітки, орієнтуючись на інші автомобілі та кордони дороги.

За останнім рейтингом Euro NCAP кращим оголошений компакт від Mercedes-Benz, за кількістю набраних балів він виявився абсолютним лідером.

А таким  був рейтинг безпечних автомобілів у 2019 році:

  • Суперміні – Audi A1 і Renault Clio
  • Малі сімейні автомобілі – Mercedes-Benz CLA
  • Великі сімейні автомобілі – BMW 3 Series і Tesla Model 3
  • Гібриди та електромобілі – Tesla Model 3
  • Компактні кросовери – Subaru Forester
  • Великі кросовери – Tesla Model X

ЗАМОВИТИ ЦІ АВТОМОБІЛІ ТА ОТРИМАТИ ПОВНИЙ ПАКЕТ АВТОМОБІЛЬНИХ ПОСЛУГ МОЖНА У КОМПАНІЇ WEST AUTO HUB.

АДРЕСА: ВОЛИНСЬКА ОБЛ., С. СТРУМІВКА, ВУЛ. РІВНЕНСЬКА, 74. Більше інформації за телефоном: 0671588608

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Авто
В тему

Останні матеріали