В центрі уваги

Безпліддя у жінок та чоловіків: діагностика і лікування на Волині

Безпліддя у жінок та чоловіків:  діагностика і лікування на Волині

Про діагностику і лікування безпліддя, причини безпліддя, та які новітні методики лікування безпліддя використовують у медичному центрі «Боголюби» - розповідає директор та головний лікар Вадим Петровський.

Вадим Петровський продовжує справу свого батька і свого життя та ось уже 15 років працює Лікарем. А ще Вадима Петровського знають як директора та головного лікаря найбільш прогресивного медичного центру «Боголюби», що поблизу Луцька.

– Вадиме Валентиновичу, на яких напрямках спеціалізується приватний медичний центр «Боголюби»?

– Ми працюємо у сфері репродукції людини, оперативної гінекології, пластичної і загальної хірургії та урології. Але основний наш профіль – репродуктивна медицина й хірургія.

– Чому робите акцент саме на репродуктивній медицині?

– Цього від нас вимагає саме життя. Адже, як показує статистика, кожне четверте-пяте подружжя (і не тільки на Волині, а й в Україні загалом) не може мати дітей. Плюс в Україні дедалі більше загострюється проблема депопуляції: на 100 померлих усього 50 народжених.

– Які найбільш поширені причини безпліддя?

– Спільна для жінок та чоловіків причина – наслідки хвороб, що передаються статевим шляхом, а також гормональні розлади, вживання алкоголю, тютюну, наркотиків.

Окремо безпліддя у жінок може наставати в результаті перенесених операцій, абортів, ендометріозу (коли внутрішній шар стінки матки – ендометрій – розростається поза межі цього шару).

Безпліддя у чоловіків  виникає через недоопущення яєчка в калитку, у результаті генетичних захворювань (до речі, раніше їх у медицині не діагностували). Часто чоловіче безпліддя причини - перенесений у підлітковому віці інфекційний паротит (по-народному свинка) та механічні травми яєчок.

– Діагностика і лікування безпліддя: чи може «простий» гінеколог допомогти?

– Ні, оскільки репродукція людини вимагає специфічних знань, умінь та обладнання, без якого неможливо діагностувати точну причину непліддя жінки і (або) чоловіка. Тому, якщо в подружжя є проблеми у зачатті чи виношуванні здорового потомства, я б рекомендував задля економії душевних сил, часу та грошей звертатися до профільного спеціаліста – репродуктолога.

Такий фахівець зможе не лише точно визначити причини безпліддя, а й завдяки сучасному обладнанню та прогресивним підходам підібрати оптимальний метод лікування безпліддя Луцьк.

– Коли молодому подружжю треба бити на сполох у разі ненастання вагітності?

– Коли пара живе відкрито (тобто не використовує жодного виду контрацепції), то вагітність зазвичай настає упродовж 6 – 9 місяців. Якщо ж цього не сталося і за 12 місяців, потрібно, не зволікаючи, звернутися до спеціаліста, аби якнайшвидше знайти причини безпліддя у жінок та чоловіків та починати їх усувати. Бо навіть у здоровому організмі дітородний потенціал втрачається з кожним роком.

Жінка, наприклад, народжується з певною кількістю яйцеклітин, яких із віком стає дедалі менше. Тож шанси жінки завагітніти, виносити здорову дитинку і без проблем її народити з віком зменшуються. І оптимальний варіант – народити від 18- до 38-річного віку.

– А чи може бути безпліддя у жінок та безпліддя у чоловіків, які вже мали потомство?

– Звісно, можуть. У репродукції є поняття «первинне безпліддя і вторинне безпліддя». Перше стосується випадків, коли жінка жодного разу не вагітніла, а чоловік нікого не запліднив протягом свого життя.

Вторинне ж стосується навіть тих жінок і чоловіків, які мають дітей, але зачати ще одну дитинку ніяк не вдається. Первинне і вторинне безпліддя виникає внаслідок причин, перелічених вище. Але для вторинного безпліддя в сім?ї більш характерні аборти, ендокринні захворювання, надлишкова маса тіла, важкі і шкідливі умови праці, хвороби урбанізації та синдром хронічної втоми.

– Які новітні методики лікування безпліддя використовуєте у медичному центрі «Боголюби»?

– Наш колектив старається жити і працювати в головній течії світової медичної науки. 99 відсотків оперативної діагностики і лікування проводяться ендоскопічними шляхом, тобто без розрізання живота. Медичний центр «Боголюби» – єдина в регіоні клініка, яка робить пластичні операції із приводу аномалій закладки та розвиту жіночих статевих органів (метропластика, наприклад).

Серед медичних новинок – передімплантанційна діагностика ембріона (ми відразу простежуємо наявність/відсутність генетичних захворювань у майбутньої дитини), використання стовбурових клітин людини, імунологічні методи лікування, селективна біопсія яєчка, заморозка єдиного сперматозоїда тощо.

Ну і, звісно, нашою основною темою в лікуванні пухлин, кіст та інших патологічних процесів є органозберігаюча хірургія: ми оперуємо так, щоб люди репродуктивного віку вийшли з нашої клініки без болячки, але зі збереженими внутрішніми органами.

– Деякі пари хочуть «запрограмувати» стать майбутньої дитини. У медичному центрі «Боголюби» пропонуєте таку послугу?

– Наші фахівці без проблем могли б виконувати і таку селекцію. Але це означає втручатися в геном людини. Ми не робимо цього з морально-етичних міркувань: не хочемо втручатися в Божу справу.

– Скільки мінімум і максимум часу займає курс лікування безпліддя Луцьк?

– Від моменту звернення безплідної пари до моменту постановки діагнозу причин безпліддя має пройти не більш як шість місяців. А від моменту постановки діагнозу до моменту настання вагітності – не більше ніж рік. Тобто в сумі це виходить не більше ніж півтора року.

– Чи доречно говорити про лікування безпліддя ціна?

– Звичайно, кожна людина має знати вартість курсу лікування, щоб зіставити її зі своїми можливостями. Але люди повинні розуміти, що в приватному закладі лікування не може бути безкоштовним або дешевим, оскільки у вартість послуг входять оплата праці всього медичного персоналу, податки, медикаменти, розхідні матеріали, комунпослуги, дезрозчини, амортизація приміщення та сучасного ультрадорогого медичного обладнання.

Ми розуміємо, що Волинь – регіон із невисоким рівнем доходів населення. Тому ціни в нас адекватні й адаптовані до матеріальних можливостей пацієнта. Точна ж вартість залежить від конкретного діагнозу. Бо в когось це можуть бути незначні корективи овуляції чи стимуляції сперматогенезу, а в іншого – серйозні оперативні втручання або цикли штучного запліднення,

– 50 відсотків пар, які до Вас звертаються, отримують щастя батьківства, і це вважається дуже високий показником (у закордонних клініках він становить 30%). Як Вам це вдається?

– Секрет успіху – у багатьох чинниках. По-перше, всі фахівці нашого колективу є людинолюбцями за своєю суттю. По-друге, в нас молода прогресивна і талановита команда. Ми володіємо найбільшим у регіоні пластом знань щодо  - репродуктивна медицина, оперативна діагностика та лікування безпліддя, причому навіть важких форм.

 У нас за плечами надцять років практичної роботи; а це більше 1000 циклів штучного запліднення, 3600 різних операцій із приводу безпліддя і тисячі народжених дітей.

По-третє, в нас одна з найбільших в Україні база ультрасучасного медичного обладнання.

– Що ще, крім фаховості лікарів, впливає на результат лікування безпліддя на Волині у шлюбі?

– За 15 років роботи я переконався: стан здоровя, в тому числі репродуктивного, формують наша віра та наша любов. Ті пари, які переступають поріг медцентру «Боголюби» з упевненістю, що в них усе вийде, в більшості своїй стають щасливими батьками.

– А чи ставали Ви свідком випадків, які не інакше, як дивом, не назвеш?

– Я і мої колеги майже щодня стають свідками див Господніх! І коли наші пацієнти після вдалого лікування та народження дитинки приходять та дякують нам, я завжди кажу: «Дякуйте не нам, а Богові. Це він подарував нове життя. А лікарі – всього лиш інструмент у руках Господніх». Тож важливо, щоб люди чітко усвідомлювали: лікарі – це просто провідники вищої волі і самі від себе нічого не роблять.

– Сподіваюся, Ваші слова вселять надію всім тим бездітним парам, які читають цю статтю, і вже найближчим часом у нас буде ще одна хороша тема для нової публікації.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

+38 (0332) 20 07 02
 +38 (099) 44 55 404 
+38 (067) 851 79 38
 
Ліцензія АГ №570604 МОЗ від 11.04.2011р.
 

Луцький р-н, с. Тарасове, вул. Лісова, 1б

e-mail:bogolubu@gmail.com

www.bogolybu.com.ua

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: медицина
В тему

Останні матеріали