Поради

Стало відомо, скільки платити за реєстрацію автомобіля у грудні 2017-го

Стало відомо, скільки платити за реєстрацію автомобіля у грудні 2017-го

Через зростання прожиткового мінімуму постійно змінюється збір у Пенсійний фонд за першу реєстрацію авто. Отже, як пишуть спеціалізовані ЗМІ, перша реєстрація транспортного засобу передбачає постановку на облік у сервісному центрі МВС нового або вживаного автомобіля, який раніше не був зареєстрований на території України. Пише 24tv.ua.

Перша реєстрація автівки

Крім витрат на послуги сервісного центру та бланки, при першій реєстрації власник автомобіля зобов’язаний сплатити збір у Пенсійний фонд, розмір якого залежить від прожиткового мінімуму. Автоюрист Богдан Глядик у коментарі сайту «Авто 24» пояснив: якщо авто ввозиться з-за кордону, з оціненої вартості автомобіля платиться акцизний збір, увізне мито та ПДВ. Ця сума плюсується до оцінної вартості, й таким чином визначається збір у Пенсійний фонд. Якщо авто куплене в автосалоні, воно, відповідно, розмитнене, тому збір у ПФУ вираховується лише від вартості автівки.

Що змінилося?

З 1 грудня 2017 року встановлено новий прожитковий мінімум для працездатних осіб – 1700 грн (раніше був 1684 грн). У зв’язку із цим змінені ставки збору на обов’язкове державне пенсійне страхування під час першої реєстрації транспортного засобу, відзначають у Головному сервісному центрі МВСУ.

Для визначення розміру ставки збору в ПФ усі транспортні засоби поділяються на три групи, залежно від їхньої вартості. Від групи, в яку потрапляє конкретний автомобіль, залежить ставка: 3%, 4% чи 5% від вартості авто.

Ставки збору в ПФ також залежать від «групи» автомобіля

Відтепер, якщо вартість транспортного засобу не перевищує або дорівнює 280 500 гривень, сплачується 3 % (якщо об’єкт оподаткування не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб). Раніше гранична сума становила 267 960 грн.

Якщо автомобіль коштує від 280 500 до 493 000 гривень – 4 % (якщо об’єкт оподаткування перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

Авто коштує більше ніж 493 000 гривень – 5 % (якщо об’єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб). Раніше 5 % потрібно було платити, якщо машина дорожча за 470 960 грн.

Отже, при першій реєстрації транспортного засобу треба буде сплатити: «новий» збір у Пенсійний фонд, вартість спеціальної продукції (бланк і державний номер) та власне вартість послуги. З документів із собою необхідно взяти договір купівлі-продажу автомобіля та паспорт.

Куди сплачувати пенсійний збір?

Пенсійний збір сплачується на рахунок Пенсійного фонду району, в якому зареєстровано територіальний сервісний центр, або за місцем реєстрації юридичної особи.

Якщо авто звільнено від збору в ПФ?

Якщо нове легкове авто звільнено від сплати пенсійного збору під час першої реєстрації, то вам потрібно звернутися до сервісного центру МВС, узявши із собою підтверджувальні документи, що це авто дійсно забезпечене згідно із законодавством для інвалідів.

Якщо ж ви здійснюєте перереєстрацію автівки – пенсійний збір знову платити не треба. У Головному сервісному центрі МВС пояснюють: пенсійний збір сплачується лише один раз при першій державній реєстрації транспортного засобу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Авто
В тему

Останні матеріали