Поради

Через неправильне лікування очей людина може навіть осліпнути!

Через неправильне лікування очей людина може навіть осліпнути!

Приблизно кожен третій пацієнт, який приходить на прийом до офтальмолога, скаржиться на болячку, яка називається кон’юнктивітом.

У когось ця хвороба викликає сльозотечу, у когось – відчуття піску в очах і їхнє почервоніння. Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Звідки береться кон’юнктивіт? Хто в зоні найбільшого ризику? І яких помилок люди припускаються найчастіше при самолікуванні? Розкаже і пояснить нам усе лікарка-офтальмологиня медичного об’єднання ЛМТГ Юлія Сосницька.

Юліє Юріївно, якщо простими словами: що являє собою кон’юнктивіт?

– Це запалення слизової оболонки ока (кон’юнкти), спричинене або інфекційним фактором (тобто вірусами чи бактеріями), або алергічною реакцією.

Від чого найчастіші виникає хвороба?

– Зазвичай інфекційні кон’юнктивіти виникають унаслідок дії стрептококів і стафілококів. Рідше причиною захворювання можуть бути хламідії, віруси і гриби.

У кого частіше проявляється хвороба: в жінок чи чоловіків, дітей чи дорослих?

– Часто кон’юнктивіт виникає у дітей при безпосередньому контакті слизової оболонки з інфекцією, оскільки діти лізуть в очі руками, не замислюючись про особисту гігієну. Велика ймовірність захворіти в дитячому колективі, якщо в групу прийшла хвора дитина. Що ж до статі, то чоловіки і жінки відносно однаково хворіють. Щоправда, в групі ризику люди, які працюють із дітьми (вихователі, вчителі, медики), а також особи зі зниженим імунітетом.

В які пори року більше проявляється алергічний кон’юнктивіт, а в які бактеріальний і вірусний?

– Зазвичай кожен із видів кон’юнктивіту має свою сезонність. Хоча може виникнути і не залежно від пори року. Алергічний найчастіше діагностуємо весною. Бактеріальний і вірусний – в осінньо-зимовий період.

Для кожного з видів кон’юнктивіту які симптоми характерні?

– Залежно від причин, захворювання справді може протікати по-різному. Але перші симптоми майже завжди виявляються гостро і часто раптово. При вірусному кон’юнктивіті виникають свербіж у ділянці очей, сльозотеча, можливий розвиток чутливості до світла. Ця форма здебільшого вражає обидва ока, вирізняється високою заразністю, може поширюватися при чханні та кашлі.

А якщо хворобу спровокували «шкідливі» бактерії?

– Бактеріальна форма кон’юнктивіту проявляється печінням і почервонінням очей. Також пацієнти скаржаться на гнійні виділення і відчуття «піску» в очах. У дитячій практиці часто з’являються труднощі розплющити очі вранці після сну, оскільки гнійні виділення можуть підсихати і склеювати вії.

Кон’юнктивіт, спровокований алергією, проявляється по-іншому?

– При алергічному кон’юнктивіті спостерігаються рясна сльозотеча, свербіж і печіння. Також може виникати світлобоязнь. Характерним є те, що під впливом алергічної реакції уражаються відразу обидва ока, на відміну від інших типів захворювання.

Ви казали, що хворий може заразити інших, коли йдеться про вірусний чи бактеріальний кон’юнктивіт. Яким чином?

– Він передається так само, як і інші вірусні чи бактеріальні захворювання, – в побуті і при контакті: через спільну постіль, рушники, поверхні тощо.

Для встановлення діагнозу потрібні додаткові обстеження чи офтальмолог і так визначить, що то хвороба?

– Зазвичай достатньо добре зібраного анамнезу (коли пацієнт розповідає, які зміни в самопочутті його турбують), а також огляду в офтальмолога.

Які засоби й методи використовуються для лікування: краплі, мазі, компреси?

– Чим лікувати кон’юнктивіт, лікар може сказати лише після огляду й визначення причин виникнення захворювання. Зазвичай це краплі з антибіотиком, противірусні. Якщо кон’юнктивіт має алергічну природу –  то антигістамінні препарати.

Після звернення до спеціаліста та призначення необхідного лікування скільки зазвичай треба часу на одужання?

– Усе дуже індивідуально. У когось це триває п’ять днів. А комусь доводиться лікуватися й до двох тижнів.

А якщо не звертатися до офтальмолога, хвороба переходить у хронічну форму чи може минути сама?

– У когось кон’юнктивіт може минути сам. Особливо, коли це прояв алергічної реакції. Наш організм може самостійно здолати вірусні захворювання, зокрема – й запалення кон’юнктиви. Але дуже часто до мене звертаються пацієнти, в яких хвороба перейшла в хронічну стадію. Тобто, коли її симптоми тривають більше від місяця і характерний хвилеподібний перебіг: загострення чергується з ремісією. Так зазвичай стається, коли хворі починають лікування у фармацевта: без рекомендацій лікаря просять в аптекаря «щось для очей». А потім, коли «щось» поприймали, однак ефекту не настало чи навіть стало гірше, тоді вже йдуть до офтальмолога.

Яких типових помилок припускаються люди, бо чула про випадки, коли хворі промивали собі очі навіть сечею і тим самим заносили в очі додаткову інфекцію.

– Якщо людина страждає на пієлонефрит (запалення нирок) або іншу інфекційну хворобу сечостатевої системи (наприклад гонорею), то збудники хвороби при промиванні сечею дійсно можуть стати причинами інших захворювань та реінфекції. Але основна помилка пацієнтів – самолікування.

До яких ускладнень воно може призвести?

– Можливі ускладнення кон’юнктивіту включають перетікання захворювання у хронічну форму і тривалий дискомфорт, поширення інфекції на інші структури ока та втрату зору в поодиноких випадках.

Які способи запобігти кон’юнктивіту, залежно від його виду?

– Для профілактики достатньо дотримуватися правил особистої гігієни: часто мити руки, не терти очей, уникати спільного використання рушників і косметики для очей. Алергікам рекомендується обмежити контакт з алергенами і використовувати антигістамінні препарати за потреби.

Дякую за поради.

Спілкувалася Оксана Бубещикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Лікарі
В тему