Поради

І цю отруту продають на кожному кроці!

І цю отруту продають на кожному кроці!

Усі ми знаємо, наскільки наше здоров’я «гробиться» курінням. Не виняток – і дуже популярні серед молоді електронні сигарети. В інтернеті чимало інформації, нібито ці новомодні прилади, що називають англійським словом «вейп», не такі шкідливі, як звичайні цигарки. Тож підлітки і навіть діти (!) вже «пихтять» повним ходом!

А що про це каже медицина? Розпитаємо в лікарки загальної практики – сімейної медицини медичного об’єднання ЛМТГ Ніни Лупань (на фото). Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Ніно Сергіївно, чи правда, що наш організм сам виробляє нікотин?

– Так, у невеликій кількості. Адже нікотин – це природний алкалоїд. Він продукується нашою печінкою для обміну речовин.

Якщо людина починає курити, то нікотин уже не вироблятиметься?

– Насправді організм не втрачає здатності синтезувати нікотин. Просто коли людина починає курити й отримує нікотин із зовнішніх джерел, то організм може зменшити власне вироблення нікотину.

Які найнебезпечніші стани і хвороби виникають під впливом нікотину з цигарок?

– Руйнівного впливу від тютюнового диму і його складових зазнають геть усі органи й системи. У курців розвиваються не лише бронхіт чи астма, а й такі небезпечні хвороби, як рак ротової порожнини, гортані, стравоходу, трахеї, бронхів, легень, шлунка, підшлункової залози, нирок, товстої кишки, сечового міхура, шийки матки та спинного мозку. В рази зростає ризик розвитку коронарної хвороби серця, захворювань судин, інфаркту, інсульту, остеопорозу, катаракти і сліпоти. У курців частіше виникають безпліддя, імпотенція; раннє старіння шкіри.

Чи правда, що пасивне куріння (коли ми вдихаємо дим курця) ще шкідливіше, ніж активне?

– Результати наукових досліджень доводять, що вплив пасивного куріння для людини, яка не курить, дорівнює викурюванню однієї сигарети кожні п’ять годин. І активний, і пасивний курець отримують майже однакову шкоду для здоров’я відповідно до кількості викурених сигарет.

Які наслідки тютюновий дим може мати на дитину, поруч із якою курять?

– Дослідження показали, що внаслідок пасивного куріння в дітей виникають бронхіт, пневмонія, кашель і хрипи, напади астми, інфекції середнього вуха, раптова смерть немовлят у колисці, можливі серцево-судинні та неврологічні ускладнення. Оскільки діти менші на зріст і дихають частіше, то за однаковий проміжок часу вони вдихають більше шкідливих речовин на кілограм маси тіла, ніж дорослі.

Чи може організм курця очиститися сам?

– Хоча нікотин найшвидше викликає залежність, курці ніколи не будуть залежними від нього до крайнього ступеня, бо нікотин швидко діючий. Відтак, аби вивести його з організму на 99 відсотків, потрібно всього три тижні. Проте, коли жінка планує виношувати дитину, рекомендовано відмовитись від куріння, як мінімум, за шість місяців до ймовірного зачаття.

Якщо вагітна курить, це вплине на розвиток плоду?

– Такі дослідження проводяться понад 60 років. І вони довели, що ще в утробі матері у дитини під впливом нікотину прискорюється серцебиття, звужуються судини, порушуються склад крові та функції печінки. Після кожної викуреної мамою цигарки порушується на 20 – 30 хвилин кровообіг між організмом мами й дитини, через що плід недоотримує кисню та поживних речовин, а як результат – виникає недорозвиток у дитини мозку, недоотримання харчування та поява болісного гастриту, недостатня вага малюка при народженні внаслідок порушення обміну речовин.

Те саме буде, якщо вагітна курила вейп?

– Звичайно! Адже електронні сигарети теж містять нікотин. Крім того, у вейп-рідині є інші шкідливі речовини, токсини, які також можуть негативно впливати на розвиток плода.

Наскільки не безпечний вейп для дітей?

– Підлітки часто кажуть батькам, нібито куріння електронних сигарет абсолютно безпечне. Але то цілковита брехня. Організм дитини дуже чутливий до компонентів, які містяться у вейпах. Тож негативного впливу буде вдвічі більше, ніж на дорослу людину. Крім усіх вище перелічених проблем і захворювань, електронні сигарети негативно впливають на розумові здібності дитини – погіршується концентрація, з’являються загальмованість думок і проблеми з пам’яттю. Внаслідок куріння електронних сигарет дітям тяжче даються спортивні навантаження, виникає задишка, в деяких випадках – сильний кашель. Обов’язково варто пам’ятати, що діти надзвичайно схильні до залежностей, і в цьому сенсі електронні сигарети через вміст у них нікотину дуже небезпечні. Після вдалої спроби куріння підліток знову може захотіти повейпити, а без цього буде відчувати дратівливість і втому.

Які ознаки свідчать, що дитина курила?

– Вейп лишає солодкуватий і дуже в?язкий запах. Заправка для вейпів має густу маслянисту структуру, яка зазвичай лишає плями на речах підлітка. «Заправку» до електронної сигарети продають у спеціальних кольорових пляшечках. Електронні сигарети коштують недешево. Тож, якщо дитина не може пояснити, навіщо їй більше кишенькових грошей, можливо, причина в курінні? Солодкі смаки у вейпі перебивають апетит, від куріння виникають задишка і мокрий кашель, неприємний запах із рота. Серед ознак куріння – бажання дитини усамітнитися чи вийти «прогулятися» на пів години. Коли батьки запитують, куди дитина постійно виходить чи діває гроші, підліток не каже нічого конкретного, але дратується. Це все «тривожні прапорці».

Які цигарки традиційні чи новомодні швидше викликають залежність?

– Нікотин в електронній сигареті викликає залежність швидше. Бо продукти для вейпінгу розроблені так, аби легко доставляти більше нікотину до мозку, швидше, з меншою різкістю. Особливо це стосується дітей і молодих людей, чий мозок усе ще розвивається і залишається дуже вразливим до впливу нікотину.

Які симптоми вказують на появу нікотинової залежності?

– Коли немає можливості закурити, в людини виникають тривожність, роздратованість, головний біль, підвищений апетит, неуважність. Але треба розуміти, що залежність від сигарет може бути фізична, психологічна й соціальна. Фізична викликана тим, що при курінні нікотин потрапляє у кров, через 7 − 10 секунд досягає мозку і там стимулює нервову систему штучно виробляти «гормони щастя» – серотонін і дофамін. Ось це відчуття емоційного задоволення і призводить до фізичної залежності. Психологічна залежність виникає через звичку людини вгамовувати емоції курінням, особливо у стресових ситуаціях. Соціальна залежність пов’язана з ритуалами: кава з цигаркою, бесіда з друзями під час перекуру тощо.

Чи є засоби, які полегшують відмову від куріння?

– Виробники електронних сигарет просувають тезу, нібито їхні прилади в цьому допомагають. Насправді ж усе навпаки: електронні сигарети лише затягують процес відмови. Особливо небезпечно, коли люди починають курити електронні сигарети, не відмовившись від куріння звичайних сигарет. Єдиний шлях позбутися залежності – повністю відмовитися від нікотину.

Що порадите батькам, аби захистити дітей від курива?

– Самим не курити і з нетерпимістю ставитися до всіх, хто курить у громадських місцях. У присутності дитини треба казати, як від курців погано пахне, які в них жовті нездорові зуби (для підлітків дуже важливо мати гарний вигляд, аби подобатися протилежній статі). Разом із дитиною порахуйте, скільки всього можна купити, відмовившись від куріння, та обговоріть, як виробники сигарет наживаються на покупцях, обманюючи про безпеку куріння.

Чи є у вас пацієнти, які кинули курити і стали здоровішими?

– Звичайно. Всі вони розповідають, що в них зменшилися задишка та напади ранкового кашлю, легше стало переносити фізичні навантаження. У тих, хто кинув курити, із часом поліпшуються стан дихальних шляхів і показники сатурації крові (тобто насичення її киснем). Позитивна динаміка спостерігається в показниках артеріального тиску, зменшуються або й зовсім зникають випадки гіпертензивних кризів. Якщо пацієнт додатково має ішемічну хворобу серця, його рідше турбують напади стенокардії (загрудинного болю).

Тобто переваги для здоров’я очевидні. І це ми не рахуємо кількості зекономлених грошей.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: куріння, Лікарі, Поради
В тему