Поради

Обов’язки старости на весіллі. Що робить на весіллі староста?

Обов’язки старости на весіллі. Що робить на весіллі староста?

Весілля – надзвичайно важливий день для молодят. І чи буде свято вдалим залежить від старости. Хто такий староста та які обов’язки старости на весіллі, розповість стаття.

В народі кажуть: «Як пройде весілля, таким і буде життя молодих». Саме тому, дуже важливо з серйозністю та відповідальністю поставитися до вибору весільного старости. Проте, якщо ви не знаєте, які обов’язки на весіллі виконує староста, а вам доручили цю місію, варто підготуватися.

Кого взяти весільним старостою?

Раніше старости були від нареченого та нареченої. І це не дивно, адже весілля робили на ціле село і всіма гостями керували дві поважні людини. Часто зі сторони молодої обирали жінку, яку називали старостіною. Зараз функції старости зменшилися і, зазвичай, обирають тільки одного старосту зі сторони нареченого.

Хоча весіллям керує тамада, молоді пари, які стають на весільний рушник, не відмовляються від українських традицій. Саме тому на весіллі часто можна зустріти старосту, якого в народі також називають дружбою.

Перш ніж просити когось бути старостою, вам варто знати, що на цю посаду слід запрошувати старшого чоловіка. І краще всього, якщо він проживатиме у селі, де ще живі традиції. Це має бути близький родич нареченого. Наприклад, брат батька чи чоловік материної сестри. Підійде старший брат. За старосту просять лише одруженого чоловіка. Вдівець чи розлучений мужчина не провокує щастя молодій сім’ї.

Староста повинен бути балакучим, легко іти на контакт з гостями, вміти вдало жартувати та непогано співати.

Що повинен робити староста на весіллі?

Покрокова інструкція:

  1. Перше, що варто знати чоловіку, якого запросили бути дружбою на весіллі, він повинен йти до дому молодого з пишним короваєм. В домі нареченого його перев’язують вишитим рушником. Один рушник на чоловіка накидають батьки молодого. Другий він отримує від нареченої.
  2. Староста повинен приїхати до нареченого ще до того, як хлопця благословлять. Дружба промовляє такі слова: «Став син перед батьками, як свіча перед образами. Просить благословення і от отця, і от матері, і от братців, і от сестер, щоб простили, благословили і на свій хліб відпустили». На це батьки відповідають «Хай Бог благословить». Далі до благословення староста запрошує хресних батьків, дідусів та бабусь. Сина благословляють з образами. Варто зазначити, що слова благословення змінюються залежно від регіону. Відтак, перед днем весілля варто поговорити з батьками молодого та уточнити, якими саме словами потрібно благословляти дитину.
  3. Серед весільної метушні дуже легко забути про час. Дружба повинен слідкувати за тим, щоб наречений виїхав з дому завчасно.
  4. У деяких західних регіонах країни, перш ніж дістатися до дому молодої, сусіди дівчини вимагають з нареченого викуп. Зазвичай, це пляшка горілки та закуска. Про те, аби балаган не розтягнувся, а перепійники залишилися задоволені викупом, також дбає староста.
  5. Далі староста бере активну участь у викупі нареченої та допомагає дружкам.
  6. Після цього, за керуванням старости, молодих благословляють батьки та рідні нареченої.
  7. Також він визначає, коли саме молодята повинні виїхати на вінчання.
  8. Під час розпису та вінчання, староста активної участі не бере. Проте, зазвичай саме він питає, коли священнослужитель звільниться і буде готовий провести ритуал.
  9. Раніше староста оголошував про те, що починається перепій та розсаджував гостей по місцях. Зараз цей обов’язок виконує тамада. Однак, велика честь для дружби прочитати молитву.
  10. Під час застілля в обов’язки дружби входить знайомити гостей між собою, співати народних пісень для молодят, наливати весілянам та закликати випити за щастя молодих.
  11. Якщо на весіллі не працює тамада, завдання старости просити гостей до танцю та до святкового обіду.
  12. В деяких регіонах на весіллі прийнято дякувати кухаркам. Доки поварі, що готували на свято, танцюють у колі, староста ходить з кільцем ковбаски та пропонує закусити жінкам, яких батьки молодих поять горілкою із черпака.
  13. Саме староста вирішує, коли ділитимуть коровай. Він вирізає верху короваю та відає його молодятам. Для музикантів староста традиційно залишає підошву короваю.
  14. Після розподілу короваю, староста може закликати гостей заспівати батькам наречених «Многая літа».

Читайте також:

Якщо вам мало відомі українські традиції, можете попросити допомоги у тамади, музикантів чи операторів, які щотижня працюють на весіллях і добре знайомі зі звичаями.

Посада старости потребує багато досвіду та чималих знань. Проте, головне у цій, як і у будь якій іншій справі, бути позитивно настроєним.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему