Поради

ПАП-тест – шанс виявити рак шийки матки на нульовій стадії

ПАП-тест – шанс виявити рак шийки матки на нульовій стадії

Рак шийки матки – одна з найпоширеніших форм злоякісних новоутворень жіночих статевих органів.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

У 5 з 10 жінок, які чують діагноз «рак шийки матки», – мізерні шанси на одужання! А все через те, що звернулися до лікаря надто пізно.

Дієвий метод, завдяки якому можна виявити недугу на ранній стадії, – ПАП-тест.

ПАП-тест (аналіз Папаніколау) – назва мазка на цитологію, який береться у жінок для виявлення клітинних аномалій в шийці матки, котрі в майбутньому можуть призвести до розвитку ракових клітин. ПАП-тест може виявити рак in situ, тобто рак «0-ї» стадії. Це допомагає призначити ефективне «зберігаюче» лікування, скоротити його терміни, уникнути ускладнень. Результативність цього методу діагностики становить 95%.

Для дослідження беруть зішкріб з поверхні шийки матки і цервікального каналу, а також із зони трансформації, в якій найчастіше – до 80% – виникає патологічний процес.

ПАП-тест потрібно робити раз на рік. Тоді ви точно не пропустите ніяких змін.

Оптимальні дати для ПАП-тесту – 10 – 20-тий дні місячного циклу. Це не стосується жінок, які приймають оральні контрацептиви, а також при досягненні менопаузи. В таких випадках для обстеження можна вибрати будь-який день. Не можна застосовувати жодні засоби інтравагінально протягом двох діб до обстеження. Також слід уникати статевих контактів у цей час.

Раннє виявлення раку рятує життя!

Благодійна організація «Фонд боротьби з раком»

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: здоровий спосіб життя, рак, онкологія, Поради
В тему