Поради

Що треба знати про натільний хрестик

Що треба знати про натільний хрестик

Сповідуючи християнську віру, багато людей полюбляють робити з її символів собі прикраси. Зокрема, дуже часто для цього використовують святе Розп’яття – натільний хрестик, який має бути нашим оберегом, а не засобом для хизування.

Натільний хрест одягають людині під час Таїнства Хрещення, і вона носить його на грудях все життя. Розп’яття – це символ прихильностідо Бога, до православної віри. Цей знак допомагає в бідах і труднощах, зміцнює дух, захищає від бісівських підступів. Після перемоги
Ісуса Христа над смертю хрест став символом торжества добра над злом.
З огляду на це все варто пам’ятати: натільний хрест –це священний символ, а не ювелірна прикраса. Не варто купувати усипане діамантами
Розп’яття тільки тому, щоб похвалитися своїм багатством. Бог – у вас в душі і не вимагає вираження любові через дорогоцінні підвіски,
золото, срібло чи інший коштовний метал.

Вибираючи натільний хрест, звертайте увагу не на цінність металу, з якого він зроблений, а на те, яке зображене Розп’яття. Воно може бути православним або католицьким. Православні хрести мають дуже давню історію. Найчастіше вони бувають восьмикінечні. Канон зображення Розп’яття затверджений в 692 році Тульським собором. З тих пір вигляд його залишився незмінним. ФігураІсуса Христа на хресті виражає спокій, злагоду і гідність. У ньому втілені найголовніші його іпостасі – Божественна і Людська. Тіло Христа накладене на хрест і розкриває свої обійми всім стражденним, хто шукає покаяння, замирення з Богом, а відтак – спасіння душі.

Православний хрест має напис «Врятуй і збережи». Це пов’язано з тим, що під час освячення Розп’яття батюшка читає дві молитви, які закликають захистити не тільки душу, а й тіло від злих сил. Хрест стає охоронцем людини від будь-яких тягарів і негараздів.Католицька церква не прийняла цієї концепції, там Розп’яття зображується інакше. На хресті виражені муки Христові, голова його в терновому вінку, ступні складені разом і пробиті цвяхом, руки провисли в ліктях.
Католики підносять людські страждання, забуваючи про Божественну іпостась.

Перед тим, як одягти натільний хрест, його потрібно освятити. Зробити це можна в будь-якій церкві, підійшовши до батюшки до початку богослужіння. Носити натільний хрест краще під сорочкою – не виставляючи його напоказ. Особливо якщо ви йдете у якісь розважальні заклади. Пам’ятайте, що це не прикраса, а один із символів віри.

Помилково вважають, що заборонено носити знайдений хрестик, а також що Розп’яття не можна дарувати. Все це вигадки. Якщо ви
знайшли натільний хрестик, можете освятити його і спокійно носити. Як варіант – віддати у храм, там його передадуть нужденним. І дарувати натільний хрест, звичайно ж, можна. Цим ви тільки порадуєте близьку людину, висловлюючи їй свої любов і душевне тепло.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему