Поради

Перші християнські храми

Перші християнські храми

Живучи у сучасному демократичному суспільстві, ми звикли, що вільно можна відвідувати богослужіння у церквах, проте були часи, коли християн позбавляли життя за віру у Господа Ісуса Христа.

Найбільших гонінь Христова віра зазнала у перші три століття після Різдва Христового. Саме тому тодішні християни намагалися не привертати до себе увагу. Вони не мали спеціальних споруд для проведення літургій. Все відбувалося у такий спосіб: неофіти (новонавернені християни) таємно приходили у будинки своїх братів по вірі для збору пожертвувань на користь тих, хто потребував підтримки. Їх пригощали хлібом і вином (ритуал називався Таїнством причастя) на згадку про Таємну вечерю, яку мав Ісус з учнями незадовго до смерті та чудесного Воскресіння.

Поступово приватні будинки пристосовували до проведення богослужінь — так почали з’являтися перші церкви. До перших місць християнських богослужінь відносяться також катакомби — лабіринти рукотворних печер, у яких знаходилися молитовні зали і приміщення для поховання померлих.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему