Поради

Страстний тиждень

Страстний тиждень

Страсним називається останній тиждень перед Пасхою. Таку назву він має тому, що присвячений споминам про останні дні земного життя Спасителя: Його страждання, хресну смерть і погребіння. Понеділок, вівторок і середа цього тижня присвячені пам'яті про останні бесіди Господа Ісуса Христа з народом та учнями. За величчю згадуваних подій усі дні Страсного тижня називаються Великими. Особливо зворушливі спогадами, молитвами і піснеспівами останні три дні.

Великий

(чистий) четвер

Служба Великого четверга стосується споминів про омовіння Ісусом Христом ніг учням, Тайну вечерю, молитву Ісуса Христа в саду Гетсиманському і зраду його Іудою.

Велика п’ятниця

Служба Великої п’ятниці присвячена згадці про хресні страждання Спасителя, Його смерть і погребіння.

На ранній, яка служиться ввечері у Великий четвер, посеред храму читаються дванадцять Євангельських читань, вибраних з усіх чотирьох Євангелій, де розповідається про страждання Спасителя, починаючи з останньої бесіди Його з учнями на Тайній вечері і закінчуючи похованням Його у саду Йосифа Аримафейського і приставленням воїнської сторожі до Його гробу. Під час читання Євангелія віряни стоять із запаленими свічками, показуючи цим, з одного боку, що слава і велич не покинули Господа і під час Його страждань, а з іншого – гарячу любов до свого Спасителя.

У Велику п’ятницю літургії не буває, бо цього дня Сам Господь приніс Себе у жертву, а чиняться Царські часи.

Вечірня відправляється о третій годині дня, в годину смерті Ісуса Христа на хресті, на спомин про зняття з хреста тіла Христового і поховання Його.

На вечірній священнослужителі піднімають Плащаницю (тобто зображення Христа, який лежить у гробі) з престолу, немов з Голгофи, і виносять її з вівтаря на середину храму в переднесенні світильників і при кадінні фіміамом. Плащаниця кладеться на особливо приготованому столі (гробниці). Потім священнослужителі та усі віряни поклоняються св. Плащаниці й цілують рани зображеного на ній Господа – пробиті ребра, руки і ноги Його.

Велика субота

Богослужіння Великої суботи присвячено спомину про перебування Ісуса Христа «у гробі тілом, у пеклі душею, як Бог, у раю ж з розбійником, і на Престолі був Ти, Христе, з Отцем і Духом, все наповнюючи, неописаний», і нарешті, про воскресіння Спасителя з гробу.

На ранній Великої суботи, після великого славослів’я, Плащаниця зі співом «Святий Боже…» виноситься священнослужителями з храму, на спомин про зішестя Ісуса Христа в пекло і перемогу Його над пеклом і смертю. Після внесення Плащаниці у храм вона підноситься до відчинених Царських врат на знак того, що Спаситель нерозлучно перебуває з Богом Отцем і що Він Своїми стражданнями і смертю знову відчинив нам двері раю.

Надія Лаба

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему

Останні матеріали