Поради

Порядок дій при ДТП для отримання страхової виплати

Порядок дій при ДТП для отримання страхової виплати

Віднедавна в Україні діє Європротокол (документ дозволяє оформити ДТП без виклику ДАІ). Бланки Європротоколів видаються при оформленні полісів, а 1 січня 2013 року за ним можна отримати виплати до 25 000 гривень. Експерти категорично не рекомендують користуватися ним при оформленні ДТП. Страхові компанії можуть відмовити у виплаті при неправильно оформленому європротоколу.

Цей порядок поширюється, якщо в ДТП винні не ви, і у вас відсутній КАСКО. У винуватця ДТП є поліс ОСАГО. Для того, щоб отримати виплати, вам доведеться пройти наступні етапи.

Етапи отримання страхової виплати (страховки)

Документи для отримання страховки по ОСАГО

1. Якщо у вас сталася ДТП, вам насамперед необхідно повідомити в ДАІ, а потім у свою страхову компанію. На цьому етапі також треба обмінятися інформацією з другим учасником ДТП. Обов’язково обміняйтесь:

  • Контактною інформацією: ПІБ, телефони.
  • Інформацією: перепишіть номери та серії страхового поліса, а так само спецзнаку (кріпиться на лобове скло).

2. Отримайте від співробітника ДАІ довідку про ДТП. Постарайтеся, щоб в нього було якомога детальніше описані пошкодження вашого транспортного засобу.

3. Якщо ви винуватець ДТП, вам необхідно протягом 3 робочих днів подати документи в свою страхову компанію. Якщо ви цього не зробите, страхова має право вимагати з вас відшкодування збитку регресом. Якщо ви постраждалий в ДТП, не варто зволікати з подачею документів, вам слід написати заяву і подати документи на відшкодування в страхову компанію винуватця, саме вона буде виробляти вам виплату.

Документи для отримання виплати по ОСАГО

Документи, які вам можуть бути необхідні:

  • Терміни виплат по ОСАГО
  • Паспорт.
  • Техпаспорт на машину.
  • Права.
  • Довідка про ДТП.
  • Довідка з лікарні.
  • Ваш страховий поліс і спецзнак.
  • Генеральна довіреність (за наявності).
  • Документи підтверджують ваші витрати (оплата евакуатора).

Знаючи практику роботи наших судів, рекомендуємо вам подати необхідні документи про ДТП як у свою страхову компанію, так і в компанію другого учасника ДТП.

4. Далі, якщо ви потерпіла сторона, вам необхідно отримати рішення суду, яке набрало законної сили. Для цього йдете до канцелярії суду і пишете заяву, його вам видадуть, як правило, через 10 робочих днів. Після отримання, зробіть копію для себе, а оригінал з мокрою печаткою суду надайте в страхову компанію.

5. Експертиза. Страхова компанія призначить вам оцінку збитку вашого автомобіля. До того, як ваш автомобіль огляне оцінювач, вам не можна його ремонтувати або продавати. Як показує практика, оцінювач від страхової буде всіма правдами і неправдами занижувати вартість збитку. Щоб мінімізувати втрати, рекомендуємо вам відразу замовити незалежну експертизу. Вона коштує в середньому 600 гривень. Це, по-перше, трохи охолодить оцінювачів від страхової сильно занижувати розмір збитку, а по-друге, навіть якщо вони занизять компенсацію, з цією експертизою ви сміливо можете звернутися до суду. На жаль, в судові витрати не можна буде включити проведену вами експертизу.

Строки виплати по ОСАГО

Після надання всіх документів, у страхової компанії є 90 днів, щоб виплатити вам компенсацію. Якщо термін перевищено, можете сміливо вимагати від страхової оплату пені. Сума пені = кількість днів затримки х (2 х облікова ставка НБУ / 365) х сума боргу.

Якщо за відгуками в Інтернеті ви бачите, що страхова затягує з виплатами, рекомендуємо вам вести всі переговори зі страховою в письмовій формі. А в разі порушення ваших прав, спочатку написати скаргу в Держфінпослуг і тільки після цього звертатися до суду.

Сподіваємося, цей порядок дій допоможе вам вчасно і без проблем отримати страхову виплату.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес
В тему