Поради

Як відремонтувати флешку

Як відремонтувати флешку

Відновити і відремонтувати флешку – це далеко не одне і те ж. Коли ви ремонтуєте флешку, то готуйтеся до того, що ви можете втратити важливі дані, проте при цьому отримаєте працездатний пристрій, який буде служити ще довгий час після ремонту.

Коли потрібна реанімація flash-накопичувача: не визначається в системі Windows або іншій ОС, не читається операційною системою; не працює (не горить світлодіод на корпусі); флешка не розпізнається на одному або на всіх робочих комп’ютерах; вміст не відображається в Провіднику; визначається як непізнаний usb-пристрій; не визначається файловою системою, і спроби відновити накопичувач обертаються невдачею;

флешка не форматується (пошкоджена файлова структура); видається повідомлення, що «флешка захищена від копіювання».

Як бачите, перелік проблем, коли потрібно реанімація флешки або її ремонт, досить широкий. Однак підхід до проблеми досить універсальний, і можна звести їх взагалі до двох напрямків подальших дій.

Якщо ви можете прочитати інші пристрої такого ж типу на комп’ютері, значить, проблема в самому носії інформації. В іншому випадку – все впирається в носій. Якщо у вас не виходить прочитати дані з флешки, проблема може бути в UBB-роз’ємі, з’єднанні порту з комп’ютером. Або ж очевидний варіант – відремонтувати flash-накопичувач (Silicon Power та ін.).

Ви можете спробувати прочитати такий же пристрій на іншому комп'ютері. Деякі флешки вимагають спеціального usb-роз’єму для коректної роботи, відтак проблема може бути в usb-інтерфейсі (який, можливо, потрібно буде ремонтувати).

Якщо жоден із підходів не працює, тоді спробуйте прочитати пристрій на операційній системі в її максимально «чистому» стані, наскільки це можливо, перед тим, як братися до відновлення флешки. Перезавантажте ваш ПК. Деякі типи захисту можуть бути вимкнені, дозволяючи CD- або DVD-дисководам працювати в їхньому базовому стані. При цьому інформація на жорсткий диск буде читатися, навіть якщо диск не йде через звичайний цикл завантаження. Подібний метод може вирішити проблему, і, можливо, ремонт накопичувача не знадобиться.

Якщо нічого не допомагає, потрібно розуміти, що у вас виникла поломка в програмній частині накопичувача. Не дуже приємно, коли проблема виявлена на флеш-брелоку, оскільки в цьому випадку наявні заводські дефекти або носій дуже старий і блоки з даними були перезаписані багато разів (так звані цикли перезапису). Часом найпростіший варіант – це якісний ремонт флешки (Transcend, Kingston чи Silicon Power). Новітні пристрої мають запас в 100 тис. циклів запису / перезапису. Якщо є проблема, і нічого не зчитується із usb-носія – зверніться до виробника або постачальника устаткування.

Як зробити правильну реанімацію флешки? Програми для усунення апаратних проблем не існує, тому тут необхідно саме втручання фахівців.

 

Ремонтуємо флеш-накопичувач самостійно

Всі твердотільні пристрої зберігання інформації створені за єдиним принципом. При поломці контролера може знадобитися повна «трепанація» – тобто, потрібно не тільки відформатувати, але і прошити накопичувач знову. Прошивка – це заводське форматування, для якого буде потрібно фірмова утиліта від виробника. Завантажити її можна на відповідному сайті.

 

Що таке VID & PID

Контролер – штука хитра і складна в розумінні. Це ключ до розгадки usb-флешки (наприклад, Transcend, Kingston чи Ssilicon Power), ключова деталь при її ремонті. Однак перешкода полягає в тому, що виробники, як правило, використовують різні різновиди і моделі контролерів і можуть застосовувати не тільки свої, але і чужі напрацювання. Тому не завжди можливо відразу ж визначити тип цього самого контролера пам’яті.

Загалом ви можете розпатрати flash-брелок, якщо вам його не шкода. Однак краще скористатися для цих цілей спеціальними програмами, які дозволяють визначити цей самий тип VID & PID пам’яті накопичувача Transcend або Silicon Power.

 

Програми, що дозволяють визначити VID & PID

ChipEasy – інтуїтивна програма, яка допоможе реанімувати флешку, причому дуже проста в обігу. Дозволяє дізнатися виробника і модель флешки, що допоможе відновити флешку оптимальним шляхом, описаним вище.

Якщо ж перераховані методи не допомагають, варто звернутися по допомогу до фахівців.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему