Поради

Що таке ланцюги протиковзання?

Що таке ланцюги протиковзання?

З початком зими змінюються і умови керування. В Україні ланцюги протиковзання не користуються широкою популярністю, але в районах повного бездоріжжя без них не обійтися.

 

Сьогодні Європа рідко використовує шиповану гуму. А при поїздках на гірськолижні курорти скрізь можна буде побачити ланцюги протиковзання. Про це навіть попередить відповідний дорожній знак. Ланцюги протиковзання є обов’язковою умовою, і навіть ті ж шиповані шини заборонено використовувати без ланцюгів.

Широким загалом в Україні користуються зимові та шиповані шини, вони якнайкраще підходять для зимових доріг в Україні. Але за межами міст часто-густо панує бездоріжжя. Щоб подолати його, доводиться застосовувати ланцюги протиковзання.

Українські зими не рідко влаштовують різноманітні сюрпризи, у яких навіть найякісніші шиповані шини не допомагають. Тому досвідченні водії не відмовляються від ланцюгів, адже це допоможе зменшити гальмівний шлях. Поки що частіше можна побачити, що в зимову пору року водії намагаються тримати дистанцію, щоб раптом не зіткнутися.

Плюси ланцюгів протиковзання:

1. не потрібно тримати велику дистанцію між автомобілями;

2. зменшують гальмівний шлях;

3. підвищують коефіцієнт тертя між колесами і дорогою;

4. за допомогою ланцюгів краще їхати по бездоріжжю;

5. їх легко одягнути та зняти з колеса.

Найкраще використовувати ланцюги лише за призначенням: у випадку, якщо на дорозі надто слизько, а також при поїздках на проблемних дорогах чи бездоріжжі. Окрім плюсів, ланцюги мають мінус – вони зношують покришку. Тому краще тримати ланцюги в багажнику, і перед подоланням важких ділянок одягати їх, опісля – скидати.

Враховуючи різний розмір шин, ланцюги можуть зачіпати кузов авто, адже вони додають декількох сантиметрів шинам.

Звертайте увагу на інструкції транспортного засобу, колес та ланцюгів протиковзання. Для прикладу, в інструкції до автомобіля буде вказано, який розмір коліс дозволить безпечно використовувати ланцюги протиковзання.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Авто
В тему