Поради

Які іграшки потрібні новонародженим? Перші іграшки для малюків

Які іграшки потрібні новонародженим? Перші іграшки для малюків

Чи можете ви уявити сучасну дитину без іграшок? Мабуть, ні. Іграшки зараз доступні всім. Однак, якщо однорічній дитині обрати іграшку нескладно, то як бути з новонародженими? Які іграшки їм потрібні, з якого місяці купувати і які саме, щоб малюк був щасливим та задоволеним?

Перше цікаве питання: чи потрібні дитині до року іграшки взагалі? Безумовно. Вони сприятимуть кращому розвитку дитини, формулювання зору, слуху та мовлення малюка, швидшій соціальній адаптації.

Обирайте краще для малюка гумові, тканинні чи пластикові іграшки, щоб дитина розвивалася, пізнавала світ, однак не забувайте, що для новонароджених головним джерелом знань є саме ви, ваші слова, міміка, жести, поведінка, а не штучна іграшка.

Перші іграшки новонароджених: види і функціональність

Отож, скільки іграшок потрібно дитині? Як показали останні дослідження, чим менше іграшок у дитини, тим довше вона ними грається і тим більше стає креативною, адже потрібно по-різному забавлятися однією ж й тією іграшкою.

Чим більше іграшок, тим малюк швидше втрачає інтерес до гри, а його уяву відволікають інші, нерідко небезпечні речі.

Отже, в якому віці і які потрібно купувати іграшки новонародженому?

Варто запам’ятати таке:

До 1 місяця: малюк мало повертає голову, не може надовго сконцентрувати увагу на чомусь, погано бачить і чує. Найкраще співати малюку, корчити гримаси, дитина буде розрізняти обличчя та наслідувати вас. Підійдуть неголосні брязкальця та іграшки-підвіски.

Від 1 до 3 місяців: дитина вправніше та чіткіше рухається, краще чує, повертає голову на шум, пробує дотягнутися до іграшки, посміхається, вчиться хапати і вимовляти  найпростіші голосні. Підійдуть брязкальця, музична карусель, іграшки-підвіски, прорізувачі тощо.

3 - 6 місяців: дитина перевертається, намагається сісти, сама тримає пляшечку, перекладає іграшки з руки в руку, вимовляє перші слова. Іграшки потрібні такі, котрі можна добре тримати, яскравого кольору та приємні на дотик. Підійдуть м’які книжки, брязкальця, іграшки-підвіски, розвиваючий килимок, карусельки.

Від 6 до 9 місяців: дитина починає сидіти, повзати, пробує ходити, розпізнає власне ім’я, цікавиться яскравими картинками, впізнає рідних та чужих, грає в найпростіші ігри. Тоді потрібні такі іграшки, як музичні (іграшки-підвіски, інструменти, тваринки), розвиваючі (килимки, книжки), іграшки для купання.

9 -12 місяців: дитина вчиться розмовляти, самостійно ходити, навіть танцювати, гратися з іншими дітьми. Для розвитку мовлення підійде спілкування з рідними, для уяви – складання піраміди, кубиків, гра в машинки чи ляльки. Сконцентрувати увагу допоможе проста гра в м’ячик, де потрібно дотримуватися простих правил гри.

Іграшки для дитини поділяють на:

  • Образні іграшки, що концентрують увагу малюка на реальних речах та подіях. Це іграшки-знаряддя, ляльки тощо.
  • Технічні іграшки, через котрі дитина знайомиться з технікою, розвивається її цікавість, увага (чому вертяться колеса).
  • Спортивні іграшки, завдяки яким малюк фізично розвивається (м’яч, кеглі, скакалки).
  • Музичні іграшки – варіант, коли іграшка не лише зацікавлює, а й заспокоює мелодією, розвиває слух (музичні інструменти тощо).
  • Веселі іграшки,аби розвивати у дитини уяву, зацікавлюють та розважають водночас (іграшки-підвіски, стрибунці, іграшки, що танцюють тощо).
  • Настільні та театральні, яких полюбляють як школярі, так і дошкільнята.

Музичні карусельки

Музична карусель – цікава іграшка, яку малюк сприймає зором, слухом та дотиком. Найперша окраса дитячого ліжечка. Це музичний нобіль, прикріплений над основою ліжечка з яскравими іграшками, що обертаються під акомпанемент спокійної мелодії.

Музична карусель як розвиваюча іграшка виконує кілька функцій:

  • розвиваючу, впливає на формування зору, слуху, дотику;
  • заспокійливу – під впливом мелодії малюк заспокоюється і розвиває увагу;
  • естетичну, бо стає окрасою не лише ліжечка, а й інтер’єру в кімнаті;

Встановлювати музичну карусель краще після трьох місяців, коли дитина чіткіше бачить, розрізняє кольори, краще чує.

Зараз музична карусель як розвиваюча іграшка найчастіше представлена у таких варіантах:

  • декоративна карусель – виготовляється така іграшка зазвичай із дерева, кріпиться над основою ліжечка, однак повертати іграшку потрібно самостійно;
  • механічна карусель – іграшка, яка оснащена зазвичай однією мелодією, повертається кілька хвилин від ручного заведення;
  • електронна карусель – сучасна іграшка, яка кріпиться на висоті до 50 см над основою ліжечка, працює близько пів години на батарейках, чергуючи мелодії. Має різні швидкості руху.

Кріпити музичну карусель над основою ліжечка можна на висоті до 40 см, десь на середині ліжечка, а не над головою малюка, але так, аби дитина не зірвала прикраси.

Брязкальця

Брязкальця – одні із перших іграшок, з якими знайомиться малюк. Вони не лише розвивають увагу чи уяву дитини, а й її моторику, зорові та слухові здібності. Їх чіпляють до ліжечка, можна як сповнення до каруселі.

Для кожного віку підходять свої брязкальця. Головне, аби іграшка була з екологічного матеріалу, гладенька на дотик, з яскравим забарвленням, але не надто гучна. Дитина полюбляє цікаві іграшки зі звуками, їй іграшки потрібні такі, що розвивають увагу на кольорі, уяву, хапальний рефлекс.

До трьох місяців рекомендують давати дерев’яні прості, але цілісні брязкальця. Після трьох місяців можна обирати брязкальця дерев’яні, пластикові, силіконові тощо. Брязкальця можна використовувати як іграшки-підвіски до ліжечка.

Розвиваючий килимок

Цікава розвиваюча іграшка, яка з легкістю замінить манеж чи навіть ліжечко активній дитині. Вона має ряд суттєвих переваг:

  • яскраве забарвлення і мелодія – такі іграшки потрібні дитині для розвитку уяви, уваги та концентрації;
  • м’яка, приємна на дотик основа – аргумент на користь твердження, що іграшки потрібні малюкам безпечні;
  • складна іграшка, яку доповнюють інтерактивні ігри, брязкальця, іграшки-підвіски тощо.

Килимок не обмежує простір дитини, дозволяє досліджувати все навколо, водночас своєю будовою та оформленням розвиває цікавість, увагу та спостережливість малюка. Такі іграшки потрібні, насамперед, для гіперактивних дітей, для яких будь-яка іграшка – поштовх до вивчення чогось нового.

Найпростіші килимки з м’якої основи та гарного забарвлення, до яких додаються іграшки-підвіски та брязкальця – ідеальна іграшка для малюка.

Розвиваючі книжки

Розвиваючі книжки припадуть до вподоби усім малюкам. Такі іграшки потрібні, бо вони не лише навчають, а й зір розвивають, моторику рук, допомагають розрізняти навколишній світ та впливають на те, щоб дитина мовно розвивалася.

Педіатри радять привчати малюка до книжки з найменших років. Немовлятам краще показувати чорно-білі книжки на відстані 30 см від очей, аби формувався зір та увага дитини. Після трьох місяців можна придбати м’які книжки, коті дитина зможе зігнути (моторика рух), спробувати на смак (тактичні навики та допомога при прорізуванні зубів).

Музичні іграшки

Музичні іграшки потрібні дитині, бо розвивають її музичний слух і знайомлять зі світом звуків. Музична іграшка не повинна бути гучною, бо може пошкодити несформований слуховий апарат дитини. Мелодія іграшки повинна бути заспокійливою і приємною для слуху водночас.

Для малюків до року краще обирати для початку іграшки-підвіски, барабанчики, бубни чи маленькі тріскачки. Потім можна обирати музичні іграшки такі, як саксофони, піаніно, гармошка тощо. Коли пальчики дитини зміцніють, можна обирати іграшки, де мелодія вмикається надиманням кнопки. 

Як правильно вибрати іграшки для немовляти

Щоб вибрати потрібні іграшки для малюка запам’ятайте такі основні підказки:

  • дитині іграшки потрібні корисні, тобто враховуючи її вік та уподобань;
  • іграшки потрібні для немовлят з безпечного матеріалу, тому дешеві іграшки не найкращий варіант;
  • іграшки потрібні лише цілісні без дрібних елементів, аби дитина не проковтнула;
  • якщо яскрава іграшка на руках залишає фарбу, не купуйте – вона шкідлива для малюка;
  • іграшки потрібні лише суцільні, без подряпин та гострих кутів;
  • іграшка не повинна виділяти неприємний запах;
  • іграшка не повинна мати дрібних отворів, щоб малюк випадково не поранив свої пальчики;
  • іграшка має бути зручною і легко лякати в руку малюку;
  • іграшка може бути в міру гучною для розваги і мелодійною для розвитку музичного слуху;
  • використовуючи іграшку вперше, пластикові або резинові краще промити розчином води з дитячим милом, а з тканини періодично прати або тим же розчином, або дитячим пральним порошком.

Як бачите, щоб вибрати потрібні іграшки новонародженому, варто знати все про своє маля і дбати не лише про його розвиток, а й безпеку.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дитячі іграшки, немовля, діти, вагітність
В тему