Поради

Сидяча робота: як швидко вона нас вб'є

Сидяча робота: як швидко вона нас вб'є

Сучасна людина сидить в середньому приблизно 9 годин на добу: за обіднім столом, в офісі, за кермом, у кріслі перед телевізором або з планшетом в Інтернеті. Цивілізація змушує нас сидіти – не вимагає полювати, працювати в полі, рятуватися втечею від сусідніх войовничих племен або нападати на них. Природа ж дала людині ноги, щоб ходити. Тому сидячи, ми вбиваємо своє тіло на 40% швидше, ніж стоячи. Допомогти тілу нескладно – просто менше сидіть.

Що відбувається, коли ми сидимо:

1. Ми починаємо товстіти, як тільки сідаємо. Варто нам встати, і ми витратимо в 10 разів більше енергії. Навіть якщо ми будемо жувати стоячи, витрата енергії збільшиться ще в 1,5 рази.

2. Як тільки ми сідаємо, м'язи ніг відключаються. Калорії спалюються зі швидкістю всього 1 калорія на хвилину, а вироблення ензимів, які необхідні для спалювання жирів, падає на 90%.

3. Через 2 сидячі години холестерол підвищується на 20%.

4. Через 10 сидячих годин падає вироблення інсуліну і підвищується ризик виникнення цукрового діабету.

Як залишитися серед живих, працюючи на сидячій роботі

1. Користуйтеся будь-якою можливістю встати зі стільця в офісі, знаходьте собі заняття за межами свого столу: підійдіть до колеги, щоб з'ясувати робоче питання усно, а не з корпоративного месенджера. Навіть якщо ви просто підніметеся, щоб привернути увагу колеги, процес відмирання ваших м'язів зупиниться.

2. Пийте більше води – і потреба змусить вас частіше виходити у невідкладних справах.

3. Не їжте на робочому місці – прогуляйтеся до їдальні в 5-10-ти хвилинах ходьби від офісу.

4. Забудьте про ліфт, коли потрібно пройти лише 2-3 поверхи.

5. Любите кататися на машині? Полюбіть про неї піклуватися: після багатогодинних стоянь в заторах пройдіться по кузову серветкою, скребком, губкою, розгрібаючи сніг на стоянці, поправте чохли, струсіть крихти із сидіння – здавалося б, дрібниця, але зайві калорії з небажанням, але йдуть.

6. Ставте машину подалі від дому чи офісу – чим більше кроків ви зробите самостійно, тим краще.

7. Нарешті вдома! Але не міняйте офісне крісло на затишний диван. Займіться вдома справами, стоячи на ногах.

Розмова по телефону? Телефон не даремно називають мобільним – скористайтеся цим, ходіть по квартирі, поки розмовляєте, так ще й краще думається.

Дитина за вами скучила? А дитина – це найкращий тренажер, влаштуйте гонки плюшевих ведмедиків або битву подушками.

8. Сходили в спортзал, а після зі спокійною душею влаштувалися перед телевізором або комп'ютером? Не спокушайтеся. Формула «спорт + диван» не працює, результат той же, що і у дивана без спорту – жир накинеться на вас з тим же завзяттям.

9. Ігрові та групові види спорту приносять не просто задоволення, а здоров'я і чудовий зовнішній вигляд. Поєднання емоцій та азарту з інтенсивними рухами зробить вас не тільки здоровими, але і щасливими. Грайте у футбол, теніс та інші «азартні» гри.

10. І найрадикальніша порада – змініть роботу на рухому: вантажник, кур'єр, садівник, двірник.

Хочете жити довго – встаньте! Так-так, просто зараз!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес
В тему