Поради

Як зменшити вібрацію автодвигуна

Як зменшити вібрацію автодвигуна

Повністю позбутися вібрації, що передається на опори двигуна від поршнів, неможливо. Справа в тому, що коливання виникають не лише через силу інерції, викликаної переміщенням поршнів та інших деталей, а також центробіжними силами валів, що обертаються.

 

У цьому процесі також важливу роль відіграють різноманітні моменти, що виникають від перерахованих сил, через нерівномірність обертання головного вала двигуна внаслідок циклічності спалахів і, нарешті, через геометричні та вагові відхилення деталей двигуна. Проте в сучасних моторах вібрація зведена до мінімуму. Так достатньо високий рівень механічної збалансованості у рядних та опозитивних шестициліндрових двигунах, а також у їхніх 12-циліндрових варіантах. Дуже близькі до збалансованих схем V8, опозитивні «четвірки» та W-подібні двигуни. Дещо менше збалансовані рядні «п’ятірки», «четвірки», «трійки» та V6.

Завдяки різним технічним досягненням сучасності інженери застосовують різноманітні способи для того, щоб двигуни створювали якомога менше вібрації та не дратували низькочастотним гулом. Зокрема, для цього використовують балансовані вали, які обертаються у протилежній фазі до джерела вібрації, а також спеціально налаштовані системи випуску. Досить ефективними є також спеціальні пристрої, які нейтралізують вібрацію, що передається від двигуна на кузов автомобіля: підрамники з демпферами, гідравлічні та активні опори з електронним керуванням і магнітореологічною рідиною.  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Авто
В тему