Поради

Що вибрати - терасу чи веранду?

Що вибрати - терасу чи веранду?

Як правило, в сучасній дійсності термінам «тераса» і «веранда» віддається приблизно рівне значення. Але не все так однозначно. Спробуємо розібратися не тільки в значенні цих слів, а й в основних відмінностях цих приміщень один від одного, розберемо їх типи, та що краще збудувати – веранду чи терасу?

Чим відрізняється веранда від тераси

В першу чергу, слід підкреслити, що веранда є порівняно невеликою спорудою з дахом, що становить значну частину загальної будови, на відміну від тераси, яка розташовується за межами основної будівлі. Загальною характерною рисою є те, що вони вважаються додатковою будовою.

Тераса розташовується на додатковій окремій від будинку піднесеній основі, як правило, на височині, і в основі своїй має латинський термін «земля». Вона обов'язково огороджена, інакше кажучи, це відкритий майданчик на свіжому повітрі.

Веранда має загальний фундамент з основною будівлею, може бути, як прибудована до будівлі додатково, так і споруджена одночасно з ним. Назва походить від перського терміну «галерея», і це повністю виправдано, оскільки веранда має великі за площею вікна з двох або навіть трьох сторін, і відкриває хороший вид. Не варто плутати веранду з ганком будинку, який не має даху і спільних стін. У випадку, коли веранда засклена і утеплена, вона являє собою додаткову площу і може здійснювати функції вітальні, їдальні або зимового саду.

Типи веранд

Існують два основних типи веранд: відкрита і закрита.

Під час будівництва будинку найкраще планувати конструкцію веранди заздалегідь. По-перше, цілісний фундамент попередить появу тріщин на стінах веранди. По-друге, оскільки веранда є складовою частиною основної будівлі, вона повинна бути узгоджена документально разом з планом всього будинку. Якщо веранду добудовувати вже до готового будинку, то документацію слід готувати окремо, що спричинить витрату додаткового часу і коштів.

Важливим фактором є зовнішня обробка приміщення, оскільки веранда є частиною будівлі, то дизайн фасаду повинен бути виконаним в єдиному стилістичному рішенні з будинком.

Типи терас

Тераса може бути наступних типів:

  • відкрита;
  • закрита;
  • універсальна.

Перший тип відноситься до літніх будівель і відповідно експлуатується тільки в теплу пору року, являє собою територію з навісом або без нього, завжди без фундаменту, але з напів стінами. Фактично символізує собою зону літнього відпочинку на дачній ділянці.

Закрита тераса передбачає наявність фундаменту і капітальних стін. Вона може мати опалювальну і вентиляційну систему, що робить її функціональною як взимку, так і влітку і навіть для проживання.

Універсальна тераса передбачає знімання склопакетів і дверей або має механізм складного даху і стін, що робить її відкритою. Даний вид будови також заснований на фундаменті і може мати систему опалення.

Декоративне оформлення веранди і тераси

Перш ніж взятися за оформлення інтер'єру, важливо визначитися в першу чергу з призначенням приміщення, а в другу - зі стилістикою. Правила такі ж як і при оформленні самого будинку.

Варіантів оформлення тераси і веранди безліч. Відмінною ідеєю буде декорування цих приміщень квітковими композиціями - це додасть їм якоїсь родзинки. Причому, це можуть бути як квіти в горщиках, вміст яких можна періодично міняти, щоб урізноманітнити інтер’єр, так і висаджені вічнозелені кущі. Бордюр з квітів стане чудовим обрамленням веранди. Якщо ж посадити кілька туй в ряд, то крім прикраси території вони стануть хорошою захисною стінкою від вітру.

Ніжні тюлі, розташовані по периметру веранди, теж можуть стати чудовою деталлю інтер'єру. Їх можна збирати в пучки або розпускати, залежить від решти оформлення, а так само вашого настрою.

Для терас і веранд існує спеціальна категорія меблів - садові. Вони стійкі до сонячних променів і дощової води, яка зрідка може потрапляти в це приміщення. Звичайні ж меблі під впливом цих факторів швидко стануть непридатними для подальшої експлуатації.

Для людей, які рідко користуються терасою або верандою непоганим варіантом можуть стати складні меблі, які можна прибирати після кожних посиденьок. Якщо ж ви любитель часто посидіти на веранді, тоді зверніть увагу на плетені меблі - вони є оптимальним варіантом за якістю і строком експлуатації.

На відкритому просторі більше можливості для запилення, тому варто менше застосовувати текстиль і меблі темного кольору. У закритому приміщенні затишок створює, перш за все, текстиль, а стилістика може бути найрізноманітнішою. Найголовніше, щоб перебування на терасі або в веранді приносило справжнє задоволення.

Що вибрати - терасу чи веранду?

Критерії вибору і до чого слід бути готовим:

  • Веранда - дорощий варіант, оскільки доведеться крім іншого витратитися ще й на матеріал для стін. Скло в наш час коштує не дешево, так само як і рами під нього, а пластикові склопакети - ще дорожчі. Плюс до всього дах вже теж не буде настільки полегшеним. Хоча, звичайно, все залежить від особистих вподобань та фінансів власника.
  • Тераса передбачає перебування всього що знаходиться на ній, практично просто неба. Навіть в разі, якщо вона оснащена дахом, що закриває її повністю, вітер з легкістю буде надувати в неї і дощ, і сухе листя дерев, і інше сміття. Також варто врахувати, що у зимовий період її постійно доведеться чистити від снігу.
  • Веранда захищена від будь-яких погодних негараздів. У зимовий час, так само як і в дощову пору інших сезонів з неї не доведеться прибирати усі меблі. У такому приміщенні, а як не крути веранда - це вже своєрідне приміщення, можна навіть техніку залишати. Ні телевізору, ні іншим електричним побутовим приладам в ній нічого не
    загрожує.
  • Веранду можна використовувати і як своєрідну господарську будівлю, щоб зберігати в зимовий період на ній всілякі предмети і техніку для господарських потреб. На терасі ж всі ці речі за зиму вийдуть з ладу.
  • Якщо в сімействі є дітлахи, їм набагато приємніше буде гратись на терасі, ніж на веранді. Граючись в межах веранди у кожної дитини створиться враження що його просто не випускають з дому. Тераса ж – інша справа. Для дітлахів відкритий простір це та ж вулиця. До того ж перебування на свіжому повітрі саме по собі дорогого коштує.

Висновок

Зрештою, все впирається в гроші. Але варто пам'ятати, що будь-яку терасу згодом з легкістю можна переробити в веранду. Так само як і навпаки. Звичайно, це буде пов'язано з деякими незначними труднощами і грошовими вливаннями, але виправити «неправильність» свого вибору можна завжди.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт, Інтер'єр, Будівництво
В тему