Поради

Як розрахувати потужність світильників у приміщеннях з натяжними стелями

Як розрахувати потужність світильників у приміщеннях з натяжними стелями

Цей розрахунок необхідно зробити до початку встановлення  натяжних стель, щоб визначитися з видами і кількістю джерел штучного освітлення.

 

Так як же оцінити необхідну кількість і потужність ламп? Нижче викладено принципи оцінки освітлення, якою користується більшість дизайнерів і архітекторів на стадії проектування при підборі світла в стандартних неспецифічних кімнатах. Норми освітленості для приміщень з висотою стель менше 3 метрів

 

Приглушене світло — Спальня — 10-12 Вт на м2

 

Середній рівень світла — Дитяча, санвузол, підсобні приміщення — 15-18 Вт на м2

 

Яскраве світло — Вітальня — 20 Вт на м2

 

Отже, щоб розрахувати потрібну освітленість, треба помножити площу кімнати на кількість ват відповідно вашому приміщенню. Після, в деяких випадках, слід ввести коригуючі коефіцієнти:

 

Якщо висота в приміщенні вища за 3 метри, то треба отримані вати помножити на 1,5.

Якщо стіни пофарбовані в яскраво виражені темні тони, кількість ватів потрібно брати понаднормово.

 

Відповідність ламп інших типів до ламп  розжарювання при однаковій потужності

 

Галогенні лампи

При однаковому споживанні енергії світять приблизно в 1,5 раза яскравіше. Це означає, що галогенна лампа світить на 30 Вт так само, як 45 Вт лампа розжарювання.

Енергозберігаючі та люмінесцентні

При однаковому споживанні енергії світять приблизно в 5 разів яскравіше. Це означає, що енергозберігаюча лампа на 9 Вт світить так само, як 45 Вт лампа розжарювання.

 

Світлодіодні

При однаковому споживанні енергії світять приблизно в 9-11 разів яскравіше. Це означає, що світлодіодна лампа потужністю 4 Вт світить так само, як 36-45 Вт лампа розжарювання.

 

Приклад розрахунку освітлення для спальної кімнати площею 20 м2 та висотою стелі 2.7м:

Загальну освітленість беремо 11 Вт і множимо на 20 м2 (11*20=220). Для освітлення цього приміщення потрібна сумарна потужність всіх ламп – 220 Вт. Це для ламп розжарювання. Якщо будете використовувати енергозберігаючі лампи, то сумарна потужність всіх ламп повинна бути – 44 Вт. Якщо ж використовуєте світлодіодні джерела світла, то їх потужність повинна бути – 20-25 Вт.

 

І насамкінець порада: не використовуйте для освітлення кімнати тільки одну люстру, краще передбачити кілька джерел світла в приміщенні для зональної освітленості. Для додаткового освітлення чудово підходять торшери, бра і, звичайно ж, точкові стельові світильники.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему