Поради

Таїнство вінчання: cимволи

Таїнство вінчання: cимволи

Одна з найкрасивіших і зворушливих частин весілля – вінчання. Для багатьох пар воно навіть важливіше за розпис. Це церковне таїнство містить багато символічного, і цілком природно у нареченого і нареченої можуть виникнути запитання. Навіщо потрібні церковні свічки? Для чого над головами тримають вінці? Нащо ставати на рушник?

 

Вінчальні свічки

Під час вінчання наречений і наречена тримають в руках запалені свічки як символ найчистіших спонукань до шлюбу. Зазвичай подружжя зберігають вінчальні свічки вдома все своє життя.

 

Обручки

Обручка має круглу форму – знак вічності і нерозривності подружнього союзу.

 

Рушник

Після заручення наречений і наречена стають на рушник, немов зобов'язуючись завжди і в усьому розділяти одну долю, як солодку, так і гірку.

 

Вінці

У найурочистіший момент вінчання свідки тримають над головами нареченого і нареченої вінці в знак царської влади, тобто наречені стають родоначальниками, «князями дому».

Є ще два яскравих і зворушливих символічних моменти в православному вінчанні. Після покладання вінців наречений і наречена по три рази п'ють з чаші червоне вино, обіцяючи один одному, що відтепер у них все буде спільне: спільні бажання, радості, біди, праця і спокій.

Потім священик з'єднує руки молодят і три рази обводить їх навколо центру храму, де стоїть аналой з іконою, в знак того, що вони не порушать даних обітниць і не розірвуть шлюб. Адже не дарма кажуть, що шлюби відбуваються на небесах...

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему