Поради

Мокрий фасад - плюси і мінуси

Мокрий фасад - плюси і мінуси

Мокрий фасад – сучасна технологія для зовнішнього утеплення стін квартири чи будинку, яка полягає у застосуванні у процесі монтажу розчинів (що, власне, і зумовило назву), а також поверхневе штукатуріння. Мокрий фасад передбачає утеплення приміщення, що згодом зумовлює значну економію на сплаті за енергоносії.

Насправді, реклама технологій утеплення – аж ніяк не трюк, а дієвий спосіб для покращення теплозбереження приміщень. Тобто теплова енергія, яка повинна зігрівати мешканців оселі, просочується крізь стіни та йде на те, аби зігрівати конструкції. Водночас, користі від цього катма – в приміщенні не надто тепло, а рахунки – шалені. Завдяки утепленню вдається скоротити ці втрати на 40%.

Ми розповімо, у чому суть технології роботи із поверхнею, відомою як мокрий фасад, які її переваги та недоліки.

Що таке мокрий фасад: опис технології

Отож, мокрий фасад застосовують для зовнішньої обробки стін будівель. Конструкція цієї технології багатошарова, хоча основних шари три: утеплюючий, армуючий та зовнішній. Для робіт знадобляться такі матеріали:

  • Грунтовка. Перший шар, який використовують для вирівнювання стін приміщення. Окрім того, якщо поверхні мають тріщини чи впадини, перед початком робіт їх слід усунути.
  • Клейка суміш. Наноситься поверх ґрунтовки для безпосереднього монтажу на конструкції матеріалу-теплоізолятора мокрого фасаду.
  • Утеплювач. Для мокрого фасаду застосовують різні його види: пінопласт, пінополістирол, мінвата, комбіновані матеріали тощо.
  • Дюбелі. Додатковий елемент кріплення плит, розміщених на конструкції.
  • Армуюча сітка. Її кріплять на попередній шар, зверху наносять клей та проводять фінальну обробку. Армуюча скловолоконна сітка необхідна – вона відповідає за довговічність конструкції.
  • Штукатурка (іноді цей шар ще називають шубою). Забезпечує додаткове покриття поверхні стін та дозволяє «грати» із видами дизайну. Іноді штукатурку фарбують зверху.

Відповідно до шарів проводять роботи: грунтують стіну, покривають клеєм, монтують утеплювач, додатково укріплюють його дюбелями, згодом знову покривають клеєм та кріплять армуючу сітку, після чого – наносять ґрунтовку та штукатурку. Рекомендовано після нанесення кожного шару облицювання грунтувати його поверхню.

Система мокрого фасаду
Система мокрого фасаду

Облицювання може здатися менш важливим етапом, ніж інші, однак не варто його нівелювати адже саме від цього залежатиме вигляд приміщення. Нині будівельна галузь пропонує декілька видів штукатурки для мокрого фасаду на вибір:

  1. Гладка
  2. Текстурована (містить у складі мінеральні елементи, які визначають специфічну будову поверхні – вона може нагадувати крошку, кульки тощо)
  3. Фактурна (має особливу поверхневу структуру через спосіб укладання, буває одно- чи багатошарова).

Переваги мокрої обробки стін

Технологія здобула популярність через простоту  робіт – виконати утеплення приміщення із застосуванням мокрого фасаду простіше, ніж іншої доступної технології – вентильованої стіни. Тож термомодернізувати житло за правильних розрахунків вдасться навіть самостійно. 

Окрім того, вона має й чимало інших переваг.

Ціна

Якщо порівнювати ціни матеріалів, їх необхідну кількість та вартість виконання робіт, монтаж цієї системи обійдеться дешевше.

Вартість мокрої системи складають клей, утеплювач і шуба. Натомість за технології вентильованих стін треба ще навісну систему та інше облицювання. Саме останні два елементи є найдорожчими на ринку будматеріалів (керамограніт чи композитні панелі набагато затратніші за штукатурку).

При мокрій обробці стін чи не основною статтею витрат стане обраний матеріал для термоізоляції поверхні.

Зсув точки роси

Точка роси – це показник температури, при якому утворюється роса. У разі монтажу мокрого фасаду на стінах цей показник пересувається із середини на зовнішню поверхню. Тобто конденсат не буде утворюватися всередині на плитах пінополістиролу чи мінвати, а збиратиметься зовні. Завдяки цьому внутрішні конструкції системи захищені від проникнення вологи (як і від потрапляння опадів). Відтак виключений фактор можливого пошкодження частин конструкції від розширення води у морозну погоду.

Окрім того, власник приміщення може не переживати про те, що всередині стін «заведеться» грибок – відсутність вологи створює несприятливі умови для цієї форми життя. Падає також ризик розвитку корозії.

Невелика вага

Попри те, що конструкцію мокрої обробки стін складають декілька видів матеріалів та кілька шарів, вона досить легка. Адже до складу не входять металеві чи інші важкі частини, натомість утеплювач та штукатурка досить легкі, а клей фактично нічого не важить.

Можливо, цей фактор – один із тих, які зумовили широку популярність мокрого фасаду. Адже його застосування можливе навіть для будівель, які мають слабкий фундамент. Відтак, для початку робіт з монтажу не потрібно додатково посилювати ні його, ні несучих стін.

Широкий вибір

Для цієї технології підходить великий спектр матеріалів для покриття стін. Тож для підсумкового «штриха» легко обрати з-поміж сотень відтінків та кольорів, що дозволить втілити усі дизайнерські забаганки власника. Окрім того, фінальний результат у разі невідповідності вдасться скоректувати  з допомогою колорування фарби.

Довговічність

Неабиякою перевагою технології є можливість тривалої експлуатації. Адже будь-які роботи передбачають вкладення певних коштів, тож при монтажі утеплення розраховують на те, що конструкція прослужить не рік і не два.

Отож, якщо роботи з встановлення мокрого фасаду на поверхні виконали правильно та із застосуванням якісних матеріалів, термін його експлуатації становить 25-30 років. Вплив на тривалість має фізико-географічне розташування регіону, де розміщена будівля – за надмірно гарячого клімату та дуже довгої тривалості світлового дня цей час знизиться. Натомість якщо клімат досить м’який, без різкого перепаду температур та відсутністю палючого сонця, термін може навіть зростати.

Окрім того, важливо, що фактично протягом всього періоду використання конструкції вона не втратить первинних теплоізоляційних показників. Тож  без перебільшення десятки років система зберігатиме у будинку тепло, працюючи за принципом термосу.

Паропроникність

Паропроникність забезпечується вибором відповідного утеплювача та штукатурки, які здатні пропускати водяну пару в односторонньому порядку. Це необхідно для того, аби пара могла циркулювати крізь матеріал та виходити назовні.

Справа у тому, що крізь стіни таки проходитиме певна частина пари із приміщення,і якщо не забезпечити її циркуляцію назовні, вона поступово насичуватиме матеріал, який забезпечує теплоізоляцію. Це, в свою чергу, погіршуватиме його властивості.

Проте для мокрого фасаду нині пропонують спеціальні види матеріалів для зовнішньої штукатурки, у яких передбачений цей фактор. Тож силікатні, мінеральні та силіконові матеріали для шуби дозволятимуть стіні «дихати». Цей чинник, власне, запобігає  утворенню конденсату всередині конструкції, а виводить його на поверхню.

Як бонус – покращаться також звукоізоляційні властивості та забезпечиться віброізоляція. Таким чином, у будинку чи квартирі стане затишніше та спокійніше. 

Корисний простір

Завдяки тому, що обробку стін проводять зовні, для монтажу термомодернізуючих елементів не знадобиться зайвого простору. Тобто зовнішня технологія не забиратиме простору із житла.

Зовнішній вигляд

Ще один приємний бонус. Адже мокрий фасад передбачає не лише термоізоляцію, а й декоративну обробку. Можна комбінувати типи штукатурки, обирати різні фактури та кольори у ході подальшого фарбування стін. Таким чином, покриття дозволить поліпшити не лише корисні властивості приміщення, а й декоративні.

Недоліки

Попри багато переваг мокрої оброки стін, технологія, звісно, має й недоліки. Однак вони є не такими суттєвими. До того ж, навряд чи існує принаймні один спосіб робіт з поверхнею подібного штибу, який обходиться без жодного недоліку.

Зауважимо, що ті, про які йтиметься нижче, стосуються переважно кліматичних особливостей. Правильним чином скоректувавши час праці тощо вдасться їх позбутися.

Температурний режим

Виконання монтажу мокрого фасаду на поверхнях стін приміщення слід виконувати у чітких температурних рамках. Зокрема, не рекомендовано братися до монтажу в зимову пору та пізню осінь, а також у періоди, коли температура падає нижче +10°С. Недобре на характеристиках речовин та кінцевому результаті відіб’ються й різкі перепади температури. Тому встановлювати конструкцію варто лише коли на дворі досить тепло. 

Вологість повітря

Також важливий фактор, що впливатиме на монтаж мокрого фасаду. Роботи мають відбуватися при сталих показниках вологи. Не рекомендовано працювати при підвищеній вологості або при дуже сухому повітрі. Справа в тому, що у цьому випадку процес висихання клею та штукатурки буде утрудненим. Відтак, не дотримавшись достатньої паузи між нанесенням клею, грунтовки та штукатурки у подальшому шубка може тріснути та відколюватися.

Надмірне нагрівання

При надмірному нагріванні на етапі монтажу можливе занадто швидке всихання матеріалів та утворення тонкої кірки, яка утруднюватиме подальшу роботу та згодом може призвести до передчасного відлущування верхнього шару. У такому випадку слід відкласти їх на потім, або ж встановити додаткові конструкції, які захистять поверхню від потрапляння «агресивних» сонячних променів.

Окрім того, якщо приміщення із стінами, опрацьованими за технологією мокрого фасаду,  постійно піддається впливу прямого сонячного проміння, строк експлуатації скорочується. Перш за все це стосується зовнішнього шару. Зрештою, його можна просто замінити, адже це не потягне за собою значних фінансових затрат.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Будівництво, Ремонт
В тему