Поради

Як привчити дитину до горшка?

Як привчити дитину до горшка?

Коли і як саме привчити дитину до горшка, щоб забути, нарешті, про набридлі (та й недешеві) «памперси»? Таке питання бентежить багатьох батьків, особливо, якщо вони вже вдавалися до спроб зробити рішучий крок, але, поки що, зазнали лише поразки. Де і в чому ви помилилися, намагаючись привчити дитину до горшка? І, нарешті, що думають з цього приводу визнані авторитети? Пропонуємо разом визначити стратегію і тактику, а також найбільш вдалий час розсортування цієї, досить відповідальної, хоча й мирної, «операції».

З якого віку привчати дитину до горшка?

Ймовірно, саме так думаєте ви про навик користування горшком, міняючи підгузка своїй дитині. Насправді, в якому віці слід привчати дитину до горщика, щоб отримати бажаний результат якнайшвидше, не травмуючи таку тендітну та вразливу психіку малюка?

Якщо ви запитаєте у ваших мами та бабусі про їхній надзвичайно цінний досвід, вони неодмінно розкажуть про час, коли батьки якомога раніше намагалися познайомити малюка з горшком. Чому? Прання (додамо: найчастіше – ручне прання!) нескінченної низки пелюшок та штанців потребувало забагато сил та часу. От і намагалися дорослі якомога раніше та частіше садити малюка на горщик, сподіваючись таким чином день за днем сформувати у дитини необхідні туалетні навички.

Сьогодні в розпорядженні батьків не тільки безліч марок одноразових підгузків, але і досконалі пральні машини. Саме тому сучасні мами і тати, нарешті, отримали змогу дослухатися до порад найбільш визнаних педіатрів. Що ж з’ясувалося? Вчені, досліджуючи особливості розвитку дитини молодшого віку, визначили, що всі спроби формування туалетних навичок у малюків молодших 18 місяців часто приречені на невдачу. І ось чому.

Навіть якщо ваша дитина впевнено сідає без сторонньої допомоги, ходить та бігає, вона все одно ще не вміє контролювати процес випорожнення сечового міхура та кишківника. Отже, сварити дитину та силоміць тримати її на горщику немає жодного сенсу! Але це зовсім не означає, що вам не треба поступово, крок за кроком, привчати малюка до правильної поведінки по відношенню до горшка. Звичайно, єдиного для всіх стандарту не існує. У здорової дитини можливі досить значні відхилення від визначеної вікової межі, але переважну більшість малюків досить важко привчити користуватись горщиком раніше, ніж після досягнення півторарічного віку.

З якого віку слід привчати дитину до горщика?
З якого віку слід привчати дитину до горщика?

Як правильно привчити дитину до горшка?

Як же досягти бажаної мети і забути, нарешті, про підгузки? Спеціалісти радять запастись неабиякою витримкою та розпочати цей нелегкий шлях привчання дитини до горшка з найпростішого кроку.

Вибираємо горщик

Перед тим, як привчати дитину до горшка, звичайно, спочатку придбаймо горщик, який, по-перше, сподобається малюку та зацікавить його, а, по-друге, буде зручним і функціональним. Сьогодні виробники дитячих товарів пропонують безліч варіантів, серед яких найбільш поширеними є:

  • Найпростіші горщики з кришкою – компактні, але не досить зручні. Вони більш підійдуть для подорожі, ніж для постійного використовування.
  • Анатомічні – найпопулярніші горшки, зручні та надійні. Такий горщик, завдяки розширеній донизу формі, не перевернеться, коли дитина буде підніматись. Якщо знайдете таку модель з антибактеріальним покриттям – купуйте не вагаючись!
  • Горщик-крісло – в них ємність для випорожнень, яка легко виймається та миється окремо від сидіння. Досить зручні, але перш, ніж придбати таку модель, перевірте, чи витримає вона вагу малюка.
  • Розкладні, а також надувні горщики орієнтовані на потребі маленьких мандрівників.
  • Музичні горщики, або горщики-іграшки – це досить складні конструкції. Музичний горщик починає грати мелодію, якщо ємність наповнюється. А ось горщик у формі героя мультфільму або доповнений розвиваючим модулем, повинен заволодіти увагою малюка, щоб той посидів ще трохи – поки мета, нарешті, не буде досягнута.

Зауважимо, що педіатри, здебільшого, виражають негативне відношення до моделей з останньої категорії, пояснюючи це тим, що дитина повинна вчитись розрізняти природні потреби свого організму та контролювати їх, не відволікаючись на ігри та розваги.

Слід зауважити, що горщик для хлопчика повинен мати спереду невеликий захисний виступ, який буде перешкоджати попаданню на підлогу крапель сечі. Дівчинці підійде будь-який якісний та зручний горщик. Головне, щоб модель була виготовлена з якісного пластику, без пошкоджень та подряпин. До того ж, всі частини розбірних моделей повинні легко митись – в іншому випадку вони стануть осередком розмноження шкідливих мікробів та неприємного запаху.

Коли малюк готовий?

Спеціалісти з дитячої психології наполягають, що починати наполегливу роботу над формуванням туалетних навичок дитини потрібно, орієнтуючись не стільки на біологічний вік малюка, скільки на його розвиток. Малюка вважають цілком готовим до користування горщиком, якщо:

  • він добре вас розуміє і з задоволенням виконує нескладні прохання;
  • знає назви частин тіла та може їх показати;
  • легко сідає та встає;
  • вміє спустити та підтягнути штанці, добре знає назви частин одягу;
  • більш, ніж півтори години може проходити в сухому підгузку;
  • має стабільний режим дефекації;
  • дитина повинна виражати негативне ставлення до брудного чи мокрого підгузка.

Покроковий план як навчити дитину сідати на горшок

Якщо ви терпляче чекали, поки дитина підросте і досі не робили спроб садити малюка на горщик, важливо запастись неабияким терпінням. Вашій дитині знадобиться деякий час, щоб призвичаїтись до нової, незнайомої речі, призначення якої вона поки не розуміє. Подальший покроковий план того, як навчити дитину сідати на горшок, виглядає так:

  • Купуємо гарний та яскравий горщик і на деякий час залишаємо у полі зору – нехай дитина звикає до нового предмету. Дозвольте доторкнутися та запропонуйте сісти, щоб відчути, що річ досить зручна та безпечна. Тримайте цей важливий аксесуар в дитячій кімнаті. Пізніше, коли дитина підросте, ви зможете перенести його до туалету.
  • Коли дитина трохи призвичаїться, спробуйте посадити малюка на горщик, не знімаючи підгузка. Коли відбудеться сечовиділення, зніміть мокрий памперс та покладіть у горщик, пояснюючи дитині, що відбувається. Якщо малюк не заперечує, можна дати посидіти на горщику без підгузка. Батькам необхідно простежити, щоб горщик не був холодним.
  • Починайте садити на горщик дитину спочатку в одязі, робіть це хоча б раз на день.
  • Протягом дня деякий час дозвольте дитині ходити без підгузка – таким чином ваш малюк скоріше встановить зв'язок між окремими частинами свого тіла та функціями видільної системи. Ваше завдання – скорегувати поведінку малюка, підказати йому, як зберегти штанці сухими та чистими за допомогою горшка.
  • Коли дитина звикне, садіть на горщок в той час, коли сечовиділення найбільш прогнозоване – після прогулянки, після їжі та сну. Робіть це вдень - поки що малюк повинен контролювати процес свідомо, розпізнавати, коли йому «потрібно в туалет»
  • Якщо мета досягнута, варто обов’язково похвалити дитину. Якщо ж ні – не сваріть її, адже малюку потрібен час, щоб деякі свої безумовні рефлекси перетворити на умовні, а це задача не з простих.

Що радить доктор Комаровський

Відомий український педіатр Євген Комаровський, до порад якого уважно прислухається переважна більшість батьків не тільки у нашій країні, але й за її межами, дає декілька цікавих порад. На його думку, насправді, немає нічого неможливого в тому, щоб якомога раніше привити малюкові «правильні» туалетні навички. Але, по-перше, це потребує значних зусиль з боку дорослих, а, по-друге, формує у дитини не зовсім правильний причино-наслідковій зв’язок. Замість простої послідовності «наповнений сечовий міхур – горщик», у дитини формується ланцюжок, в якому безпосереднім сигналом для сечовипускання чи дефекації, є, насамперед, відповідні слова, які вимовляють батьки.

Комаровський відзначає, що досить часто діти, яких занадто рано привчили до горщика, можуть раптом відмовлятися від нього. Справа тут лише в тому, що в малюка починає формуватися природний контроль над функцією видільної системи, що часто призводить до певного дезорієнтування дитини – що і коли їй слід робити. Все це, звісно, не означає, що дитині не слід показувати горщик до віку 18-22 місяців. Навпаки, такі спроби у ранньому віці дозволять пришвидшити процес, адже дитина буде знати, для чого потрібна ця гарна, така яскрава та зручна штука! Додамо, що батьки повинні фіксувати увагу дитини не тільки на горшку, але й на всіх, пов’язаних з ним, маніпуляціях.

Як батькам навчити дитину сідати на горшок у різному віці?

Підсумовуючи наведені раніше рекомендації та аргументи, можна сказати, що, привчити до горщика дитину простіше за все саме з 2 років, коли її інтелектуальний, фізичний та психічний розвиток досяг певного рівня. В цьому віці дитина вже добре розуміє, коли до неї звертаються, досить охоче відгукується на прохання та пропозиції батьків зробити те чи інше. А головне – безумовно довіряє батькам, тож досить легко приймає нові «умови гри».

Переважна більшість мудрих і уважних батьків у цей час намагаються визначити за певними особливостями поведінки малюка його фізіологічні потреби та в цей момент посадити малюка на горщик – так він набагато скоріше зрозуміє, для чого це робиться і, з часом, зможе сам інформувати батьків про свої «наміри». Певна річ, відбудеться це аж ніяк не за день і не за тиждень, але саме так ви досягнете мети без зайвих стресів, сліз та істерик.

Трапляється і так, що трирічна дитина не може обійтись без «памперсів». В цьому віці малюк досить швидко зрозуміє, для чого потрібен горщик, якщо ви хоча б удень, замість підгузка рішуче надягнене йому трусики чи трикотажні штанці, повідомивши дитині, що для таких дорослих хлопчиків (дівчаток) існує горшок, а от «памперсів» уже не роблять.

Дитина досить швидко оцінить дискомфорт, який створюють мокрі чи брудні штанці, а це дуже важливо для формування правильної «туалетної» звички. Поясніть, що дорослі саме так роблять, коли сідають на унітаз. До речі, багато дітей у цьому віці ігнорують горщик, але будуть із задоволенням користуватися спеціальнім дитячим сидінням на унітаз – так вони почувають себе дорослішими.

Корисні поради та лайвхаки від досвідчених батьків

Ось декілька корисних порад відносно того, коли починати привчати дитину до горшка, уникнувши сліз та стресів. А почнемо з найпростішого.

  • Якою має бути тактика відлучення від памперсів? Тут все залежить від віку дитини. В якому віці привчати дитину до горшка? У півтора року ви просто «забуваєте» про підгузок, а у 2,5-3 терпляче пояснюєте, що дорослі діти ніколи не носять «памперсів», а свої «справи» роблять у горшок. В цей час дитині можна придбати трусики з кумедними малюнками, які вона носитиме з великим задоволенням.
  • Як стежити за знаками? Тут все залежить від вашої уважності. Спостерігаючи за поведінкою дитини, ви обов’язково побачите, що вона раптом затихає, інколи тужиться чи присідає. Негайно перевіряйте стан підгузка – дуже скоро ви зможете майже безпомилково «ловити момент», коли дитину дійсно пора садити на горщик. До речі, цей метод є дуже ефективним і для крихіток у віці 1 року. Звісно, доведеться забути на деякий час про телевізор, планшет чи ноутбук і якомога більше грати та спілкуватися з дитиною.
  • Що краще: горшок чи унітаз? Тут все залежить від конкретної дитини, її характеру, розвитку та темпераменту. Однозначно, трирічному хлопчику зручніше і цікавіше користуватися унітазом, як тато, а маленькій тендітній дівчинці, ймовірно, сподобається яскравий та зручний горщик.
  • Як батькам зберегти спокій? Дуже просто! Скажіть собі, що цей неповторний час ніколи не повернеться, і перший вдалий «похід на горщик», як і перше слово чи перший зуб – безцінна перлина вашої сімейної історії. Не треба сердитись, адже малюк не навмисне ігнорує горщик, просто батькам, поки що, незрозумілі справжні причини, тож в них потрібно спокійно та уважно розібратися.

Любіть свою крихітку всім серцем, будьте уважні до кожної дрібниці в її поведінці, намагайтеся допомогти їй опановувати світ – і тоді навіть непроста справа переходу від зручних підгузків до горщика пройде спокійно і радісно.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: діти, виховання
В тему