Поради

Як вибрати шафу-купе для спальні: практичні поради

Як вибрати шафу-купе для спальні: практичні поради

Віднедавна шафи-купе для спальні перестали бути розкішшю, перетворившись на потребу для комфортного облаштування житла. І не випадково. Такі модулі шаф економлять житловий простір, вміщають багато одягу та речей, підкреслюють інтер’єр кімнати.

Шафа-купе в спальні - особливості та переваги

Вони незамінні для малогабаритних квартир. Їхня особливість – наявність розсувних дверей, що забезпечують комфорт і економлять квадратні метри.

Переваги шафи-купе

  • Багатофункціональність - це різновид меблів, який вміщає і зберігає речі, атрибут кімнатного інтер’єру, спосіб замаскувати недоліки кімнати (нерівну поверхню стін, лічильники, труби тощо). Вміщає стільки полиць, скриньок, висувних конструкцій та ящиків, скільки потрібно людині.
  • Ергономічність - шафу-купе можна встановлювати відповідно до потреби у будь-яку кімнату квартири. Вона практична для передпокою, вписується в стиль кухні, ідеальна у вітальні, компактна і незамінна в спальні.
  • Компактність - не займає багато місця, забезпечує комфорт та порядок в оселі. Допомагає сховати постільну білизну, одяг та речі, щоб спальня виглядала естетично охайною.
  • Доповнює дизайн помешкання.

Відповідно до дизайну спальні легко підібрати тип шафи з відповідним декором (скло чи дзеркало з візерунками, малюнками, фотографіями, дерев’яні чи пластикові вставки у фасаді). Перш ніж обирати шафу для спальні варто врахувати її розмір, рівень ударостійкості, місткість, надійність корпусу та  естетичність фасаду.

Які обрати двері для шафи-купе?

Двері – «візитівка» шафи-купе. Вони підкреслюють оригінальність дизайну, привабливість та якість меблів. Створюють в спальні відчуття комфорту, підкреслюють унікальність стилю кімнати.

Обираючи двері для шафи, треба врахувати матеріал виготовлення та їх кількісний показник відповідно до розміру та інтер’єру спальні.

Матеріали виготовлення дверей для шафи-купе:

ДСП

Бюджетний варіант матеріалу, обирати якого потрібно ретельно. Окрім ряду переваг, таких як естетичність, практичність, міцність, він має суттєвий недолік. ДСП у своєму складі містить синтетичні смоли, що випаровуючись створюють загрозу здоров’ю людини. А оскільки в спальні людина проводить 15% свого життя, то це справжня небезпека. Тому варто обирати ДСП закордонного виробництва, де рівень формальдегіду зведений до мінімуму, а сама плита високої щільності. Товщина плитки ДСП для дверей не повинна перевищувати 10 мм. Такі двері легкі і плавні у ковзанні по рейках каркасу.

Дзеркало

Популярний фасад шафи-купе. Екологічний матеріал та сучасний дизайнерський хід роблять його затребуваним серед покупців. Виконує декілька функцій водночас: візуально збільшує кімнату, збагачує інтер’єр, економить місце для дзеркала. Якщо саме дзеркало виконує функцію розсувних дверей, то його покривають протиударною плівкою. Доволі часто в меблевій промисловості використовують триплес – скло, яке мало піддається деформаціям та при пошкодженні не дозволяє шматкам розлітатися в різні сторони. Трендовим залишається «срібне» дзеркало, що передає натуральні кольори та «бронза» - тоноване дзеркало.

Якщо дзеркало кріпиться на плиті ДСП, то товщина плити не повинна перевищувати 4 мм. Особливо популярні двері-дзеркала для шаф-купе з художнім розписом.

Піскоструй або матування скла

Це своєрідний метод обробки дзеркала чи скла, де окрім візерунка все заклеюється і обробляється плівкою. Такі двері довговічні, не бояться ультрафіолету, з часом не втрачають своє привабливості, але потребують особливого догляду.

Лакобель

Популярний метод забарвлення скла. Кольорова гамма не обмежена і дозволяє втілити найсміливіші бажання. Це екологічний, термо- і вологостійкий матеріал, що потребує ретельного догляду.

Пресформінг

Матеріал, який через тиснення нагадує ротанг або бамбук. Можливе використання і натурального бамбука чи ротангу. Але він дорогий, хоча й виглядає розкішно.

Фотодрук

Можливе й ексклюзивне рішення – фотодрук на склі своєї чи сімейної фотографії. Тут головне щоб фото було якісним, не менше 2 МБ розміру з розташуванням 300 точок на дюйм. Двері в шафах-купе бувають різної кількості. Від однодверних до шестидверних моделей, однак не всі підходять для спальні. Так для цієї кімнати, відповідно до її розміру, найбільше підійдуть дво-, три-, чотирьох- чи п’ятидверні варіанти. Тут потрібно зважити, що максимальна висота дверей з ДСП із дзеркалами чи самими дзеркалами не перевищує 2750 мм, а мінімальна ширина розсувних дверей – 40 см.

Дизайн шафи-купе для спальні

Шафи розрізняють за місткістю, побудовою та формою.

За місткістю виділяють такі шафи-купе:

  • Компактні шафи з роздільниками та поличками: здатні вмістити велику кількість одягу, економлять простір в малих кімнатах;
  • Шафи-купе без поличок, що зберігають верхній чи довгий одяг. Для повноцінного тандему із шафою купляють комод з поличками для білизни;
  • Великогабаритні шафи для зберігання одягу, що мнеться, без роздільників.

Для невеликих спалень ідеально підійде компактна шафа, для великих – вибір необмежений. За побудовою є цілісні корпусні, вбудовані та частково вбудовані шафи-купе. Цілісні меблі передбачають використання у моделі всіх частин: фасаду, бічних та задньої стінок, верху. Задні та бічні панелі моделі попереджують передчасне зношення меблів.

Вбудовані обмежуються лише фасадом чи стінкою і фасадом. Вони підходять для спальні з нішею. Меблі виготовлять під індивідуальне замовлення, монтують їх професіонали на ідеально рівній поверхні.

Неякісні стіни деформують шафу-купе для спальні. А гіпсокартон зазвичай не витримує навантажень, тому якісний ремонт – основна умова при встановленні вбудованих меблів. Частково вбудовані моделі передбачають кріплення до рівної поверхні кімнати корпусної частини шафи.

Кутові меблі – оригінальне доповнення інтер’єру кімнати,  економлять житлову площу, але не такі вмісткі як стандартні шафи. Як і будь-які меблі, кутові легко придбати готовими моделями, або ж під індивідуальне замовлення. Однак готові шафи-купе – дешеві варіанти з обмеженою функціональністю, індивідуальні – дорожчі з великою місткістю та складною структурою. Останні доповнюють ящиками, поличками, антресолями. Нерідко функціональність шаф збільшують відкриті стелажі та глибокі висувні скриньки.

За формою кутові шафи-купе є г-образні й трапецевидні. Перші ідеальні для кімнат, де мало місця, бо легко розташовуються в будь-якому її куті. Вони примикають до двох стін і куту між ними, тому зручні, економні та практичні. Трапецевидні меблі мають скошені фасади, ширші ніж стандартні дверні прорізи та розсувні механізми. Фахівці радять замовляти кутові шафи-купе для спальні. Однак, якщо ви хочете виміряти розмір самостійно, то потрібно виміряти довжину з кута в дві сторони; висоту від підлоги до стелі та глибину шафу.

Зазвичай мінімальна глибина простору в шафі сягає 50 см, а монтажної глибини – 55-60 см, адже 10 см забирають розсувні механізми дверей.

Поради дизайнерів щодо вибору шафи-купе для спальні

Вибір шафи-купе для спальні – нелегка справа, особливо коли потрібно врахувати якість, практичність та гармонійність меблів з інтер’єром кімнати.

І тут як ніколи будуть доречними поради спеціалістів.

  • Розсувні механізми найкращі з алюмінію, які не потребують особливого догляду, однак працюють безшумно. Надійним є встановлення роликів з латексу, що не стираються, на монорейки. Гарантія на такі системи не повинна бути меншою 60 місяців;
  • Каркас шафи-купе найкраще обирати з МДФ, вони є екологічно безпечними, надійними та естетичними. Якщо бюджет не дозволяє, можна обрати ДСП, однак неодмінно від відомого європейського виробника, що даватиме гарантію безпеки виробу;
  • Товщина плити ДСП повинна бути не менше 18 мм, вона не прогинається і не боїться деформацій. Плити меншої товщини ненадійні;
  • Торці плити повинні бути обклеєні пластиковою кромкою не тоншою 2 мм, щоб не допустити виділення шкідливих речовин і гарантувати надійність меблів. Якщо по трьох сторонах не заклеєні плівкою боковини шафи, або ж зйомні полички в ній – то ці меблі неякісні;
  • Надійні шафи-купе для спальні обладнані вкладками, котрі поглинають шум, спеціальними відбійниками тощо;
  • Багатофункціональні шафи містять багато поличок, шухляд, сіток тощо. Практичною відстанню між двома поличками є 30-40 см, глибина шафи – 50-70 см.

Дизайнери переконані, що кожна шафа-купе для спальні повинна бути обладнана шухлядками, які не лише вмістять багато речей, зберігатимуть порядок та комфорт в кімнаті, а й покращать доступ до висячого одягу. Однак для светрів, наприклад, шухляди найкращі глибші, мілкіші – для біжутерії.

Як зробити маленьку спальню більшою? Йдеться про візуальне збільшення, адже розширити квадратні метри кімнати ще й з несучими стінами – справа нереальна.

Тому дизайнери вдаються до деяких хитрощів:

  • Для спалень обирають дводверні стандартні або кутові шафи-купе, котрі не займають багато місця, але сховають багато речей і впишуться габаритами в інтер’єр;
  • Надають перевагу дзеркальним дверям, що візуально розширюють простір;
  • Ніколи не ставлять шафу навпроти вхідних дверей, бо це зменшує житлові метри помешкання;
  • Використовують додаткове підсвічування окремих зон шафи;
  • Додають антресолі, щоб візуально підвищити стелю.

Найкраще до будь-якого стилю, чи то модерністичного, чи класичного, чи авангарду, чи хай-теку, чи стилю мінімалізм, підходять кутові шафи-купе для спальні.

В них гармонійно поєднаються ротанг з дзеркалом, фарбоване скло з широко представленою плитою ДСП, чи МДФ зі склом та дзеркалом.

Шафи-купе в інтер’єрі спальні (фото)

Шафа-купе в спальню

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Меблі, Інтер'єр
В тему