Поради

Шафа-купе на всю стіну: як обрати вигідний та практичний варіант

Шафа-купе на всю стіну: як обрати вигідний та практичний варіант

Шафа-купе – вигідне рішення для інтер’єру дому чи квартири. Сучасні меблі пропонують цікаві варіанти, які прикрасять житло та дозволяють чудово організувати речі: тутзручно складати одяг, постіль та інші особисті речі.

Нині шафи-купе стали невід’ємною частиною інтер’єру чи не кожної домівки. Особливість їх у тому, що вони мають розсувні двері за типом купе у поїздах, звідки й походить їхня назва. Широку популярність на ринку зумовлює практичність та функціональність: меблі легко вбудувати, а спектр матеріалів дозволить легко підібрати оптимальний вид для будь-якого інтер’єру. Окрім того, шафа дозволяє задіяти весь простір – від підлоги до самої стелі, тож раціональніше рішення годі й придумати.

Шафа-купе на всю стіну
Шафа-купе на всю стіну

Цікавим та практичним вибором є шафа-купе на всю стіну, а вбудована шафа ще й зекономить місце в кімнаті, будь то спальня, вітальня чи навіть коридор.

Як правильно вибрати такі меблі, для яких стін вони підходять, які їх особливості та який матеріал кращий - розберемося у публікації.

Види шаф-купе на всю стіну та варіанти монтажу

Шафи-купе на всю стіну є ідеальним вибором для великих кімнат, де є де «розігнатися», Вони бувають корпусними та вбудованими.

Корпусний варіант нагадує звичайну шафу, яку встановлюють у приміщенні, бо за необхідності її просто переставити до стіни із точно такими самими параметрами, зібрати чи розібрати. Вбудована шафа є цілісною конструкцією, її вставляють у підготовану нішу стіни, вона тож пересунути її не вдасться.

Особливістю монтажу є обов’язкові заміри та вирівнювання стін – лише у такому випадку шафу вбудують правильно, а конструкція експлуатуватиметься довго. Суттєвою перевагою вбудованого варіанту є економія простору кімнати, тож детальніше ми зосередимося саме на цьому виді.

Шафа-купе на всю стіну - варіанти монтажу
Шафа-купе на всю стіну - варіанти монтажу

За типом монтажу шафи-купе поділяють на три типи.

На всю стіну

Це ідеальний варіант для приміщень, де є велика стіна без виступів, вікон чи інших особливостей. «Фішкою» вбудованої шафи-купе є те, що у неї немає каркасу, його функції виконують стіни кімнати чи ніша. Саме тому необхідно ретельно вирівняти стіни: якщо цього не зробити, виникнуть труднощі зі роботою дверей. Невеличкі дефекти стін іноді приховують завдяки фальш-каркасу – невеликим планкам з матеріалу, із я кого виготовлена шафа .

Особливістю є те, що такі меблі займуть всю стіну, тож наперед необхідно продумати всі варіанти – наприклад, передбачити вмонтоване робоче місце.До слова,у мережі можна знайти навіть готові креслення шаф-купе на всю стіну, тож вам залишиться «підігнати» їх відповідно до розмірів свого житла.

Навколо вікна

Монтаж шафи-купе довкола вікна дозволить вирішити питання із зберіганням речей у невеликій кімнаті. Цей варіант стане оригінальним акцентом інтер’єру. Найпевніше, тут не вдасться встановити вбудований вид меблів, відтак краще обійтися без штор:стінки шафи дещо звужуватимуть простір поширення світла. Для повноцінного освітлення у вечірні години у цій зоні рекомендують встановити додаткові світильники. Через особливості конструкції великі блоки із розсувним дверима варто встановити по боках від вікна, зверху та знизу - організувати блок із полицями.

Навколо дверей

Монтаж навколо дверей дозволить пожвавити інтер’єр і задіяти функціонально частину кімнати, яка зазвичай залишається без уваги. Меблі вирішать питання нестачі простору, яке особливо гостро торкається невеликих кімнат. У такому випадкувстановлюють П-подібну шафу-купе. Проте знайти у магазині готову П-подібну шафу, яка ідеально доповнить ваш інтер’єр, «впишеться» у запропоновані параметри і точно «обрамить» дверний отвір, складно. Найкраще обрати дизайн та замовити виготовлення підходящої шафи (вартість її залежатиме від розміру, терміну виготовлення тощо). Поки майстри працюватимуть над цим завданням, ви можете підготувати стіни до встановлення шафи.

Особливості проектування вбудованої шафи

Шафи-купе на всю стіну – досить особливі меблі, відтак майже завжди йдеться про індивідуальні замовлення. Майстри врахують особливості стін і ваші побажання та виготовлять практичну конструкцію, яку зручно розмістити саме у вашому домі.
Базові складові будь-якої шафи-купе такі:

  • Нижня основа;
  • Система опори (коліщата, рейки)
  • Панелі, які складають конструкцію
  • Розсувні двері
  • Фальш-панель (деталь, яка дозволяє приховати порожнини).
  • Каркас або штанга .

Ще один плюс індивідуального підходу – можливість самостійно спланувати меблі, виходячи із власних потреб. Звісно, при розробці проекту буде можливість обрати вид інтер’єру та матеріалу. У шафі-купе на всю стіну заплануйте такі частини конструкції:

  • Полиці. Чудовий варіант для зберігання одягу чи постелі. Порахуйте, скільки полиць вам знадобиться я розмістити та прикиньте їхню висоту. Наприклад,якщо передбачити велику висоту полиці – до 50 см, буде важко знаходити потрібні речі серед великої кількості одягу. Краще розмістити більше дрібних полиць.
  • Шухляди. Їх радять розмістити знизу, варто прорахувати потрібну глибину та розмір. Наприклад, шухляди для зберігання нижньої білизни, шкарпеток чи рукавичок варто зробити невеликими, якщо ж плануєте складати туди покривала – більшими. Врахуйте, що шухляди займають більше місця в конструкції ніж інші елементи за рахунок висувного механізму.
  • Ригель. Ця частина являє собою зазвичай металеву штангу, на яку розміщують вішаки. Ригель зазвичай монтують паралельно до дверей. Продумуючи місце розміщення врахуйте довжину одягу, який будуть на нього вішати – для пальт відстань штанги від землі має бути не менше 140 см. Найпрактичніше у шафі на декілька відділів встановити різні ригелі - в одному відділені один для пальт, в іншому - два для піджаків, сорочок та кофт.
  • Гачки – практичне рішення для розміщення сумок, шарфів, краваток, поясів чи халатів. Гачки для зручності зазвичай розміщують на бокових стінках шафи-купе – там речі легко знайти та вони завжди «під рукою».

Проектування вбудованої шафи на всю довжину стіни

Проектування вбудованої шафи на всю довжину стіни

Зауважте, що функціональне наповнення варто коригувати залежно від того, у якій кімнаті ви встановлюєте шафу-купе на всю стіну. Наприклад, у спальні доцільно передбачити меблі із просторими полицями для зберігання ковдр, подушок, постелі, які зручно ховати у верхній частині шафи. Додайте більше гачків, аби на них вішати халати та піжами.

У шафі-купе на всю стіну для вітальні варто передбачити прозорі дверцята або відкриті полиці для зберігання книг, сувенірів, знімків. Тут можна облаштувати кольорове підсвічування, яке додасть меблям солідності.

Шафа-купе на всю стіну у коридорі обов’язково має мати кілька штанг на різній висоті, щоб вішати куртки та плащі, а також гачки для головних уборів. Окрім того, змонтуйте знизу невеличкі полички для взуття.

Натомість меблі, якими користується дитина, мають бути сплановані так, аби їй зручно було діставати необхідні речі. Штангу рекомендовано розмістити нижче, полички теж повинні бути доступними для зросту дитини.

Фасади вбудованих шаф: варіанти декору

Ринок пропонує чимало оригінальних варіантів, які впишуться у будь-який інтер’єр. Аби догодити клієнту, виробники готові виконати усі забаганки. Тож важливо, аби ви точно знали, який хочете матеріал, дизайн та розміри, а виконавці втілять проект у реальність.

Найпопулярнішими матеріалами для виготовлення меблів є ДСП та МДФ, які зарекомендували себе із надійного боку та мають привабливі ціни. Однак за бажанням ви можете замовити шафу-купе на всю стіну із дерева.

  • ДСП – найдешевший варіант, являє собою плити зі спресованої стружки. Низька ціна тягне за собою деякі недоліки, як-от нерівна поверхня, а вкручування шурупів у призводить до утворення сколів. Для шафи-купе на всю стіну матеріал має бути міцним, радять обирати плити товщиною понад 15 мм.
  • МДФ – екологічніший матеріал з рівною поверхнею, стійкий до впливу пари та вологи, однак ціна його вища, ніж ДСП. Попри це, нині він найзатребуваніший на ринку.
  • Дерево «виграє» чи не по всі показниках, окрім маси, оскількиматеріал може бути досить важким. Найбільший недолік – висока вартість.

Обравши, що підходить по смаку та ціні, визначтеся із дизайном – правильний вибір дозволить створити гармонійний інтер’єр. Наприклад, надто темні тони меблів візуально звузять кімнату, а яскраві тони та геометрія додадуть лаконічності. Шафа-купе на цілу стіну буде ключовим елементом кімнати, тож вона має вигадати стильно.

Пропонуємо розглянути декілька видів дизайну:

Панелі – найбюджетніший вид, коли дверцята шафи-купе на всю стіну залишають у первозданному вигляді чи фарбують в один колір (білий, коричневий чи «під дерево»). Однак цей варіант досить скромний, тому підійде хіба для шаф-купе у коридорі.

Дзеркала – прекрасно підійдуть для шафи-купе, якщо хочете додати кімнаті простору. Велика поверхня дзеркала створить ефект більшої кількості світла. Особливістю цих поверхонь є те, що їх доведеться часто протирати. Водночас побоювання, що такі дзеркала легко б’ються, марні - їх добре загартовують, а монтують таким чином , що навіть після сильного удару пошкоджене дзеркало не розпадеться, а залишиться в конструкції.

Дзеркальний фасад вбудованої шафи

Дзеркальний фасад вбудованої шафи

Вітраж – вид для справжніх «гурманів», адже йдеться про справжні картини зі скла у якості елементів дверей. Для унікального візерунку поєднують різні кольори і фактури. Цей варіант припаде до вподоби і любителям класики, і поціновувачам оригінального підходу. Вітраж виготовляють вручну.

Вітраж шафа-купе
Вітраж шафа-купе

Скло. Прозорі скляні двері – нецікавий та непрактичний матеріал. Однак поєднавши матову фактуру та кольорове скло вдасться розмістити цікавий акцент. Сучасні технології дозволяють наносити на скло візерунки із допомогою дрібного піску. Такий варіант за рахунок своєї матовості контрастуватиме із глянцевою поверхнею.

Фотофасад – альтернатива фотошпалерам, бо ви теж можете прикрасити цілу стіну гарним гірським урбаністичним пейзажемчи романтичним зображенням, або навіть використати фото свого авторства. Цей варіант дає чи не найбільше поле для фантазії, фасад буває матовим чи глянцевим.

Шафа купе з фотопринтом

Шафа купе з фотопринтом

Комбінований фасад – йдеться про поєднання різних матеріалів. Такий підхід має багатьох прихильників, адже можна поєднувати скляну частину із панелями, чи дзеркала «перемішувати» із матовим склом і пластиком. Комбіновані фасади додаватимуть родзинки та нестандартності будь-якомуприміщенню.

Окрім того, у моду входить використання природних фактур, наприклад бамбука та ротанга (одного з видів пальм). Вони виглядають стильно та є екологічними, вони чудово освіжать декор кімнат спокійних кольорів – білого, пісочного, фісташкового, пісочного тощо. Проте такі двері потребують спеціального догляду та значно здорожують ціну.

Загалом, питання лише у ваших побажаннях, кількості грошей та вигадливості. Сьогодні на спецзамовлення виготовляють навіть шафи-купе на всю стіну із вбудованими акваріумами.

Додаткове оснащення шафи на всю стіну

Шафи-купе на всю стіну можуть мати й інші «примочки». Наприклад, меблі для вітальні чи спальні оснащують нішею для телевізора – аби власники не думали, де ж притулити техніку. Нішу передбачають і для корпусних, і для вбудованих шаф.

Меблі із нішею мають у конструкції (найчастіше посередині) спеціальну полицю для розміщення телевізора, додатково можна зробити полицю для колонок чи сабвуферів, якщо йдеться про домашній кінотеатр. Під цією полицею розміщують шухлядки шафи-купе невелику тумбочку.

Такожє варіант без спеціальної полиці, коли телевізор підвішують просто на стіну – він підходить для техніки із пласким екраном. Часом площину, де розміщують телевізор, оснащують додатковими розсувними дверима, щоб у будь-який момент техніку заховати. Це називається закритою нішею.

Ще один варіант додаткового обладнання для шафи –підсвічування, його встановлюють з декоративною чи практичною метою (аби легше віднайти у глибині шафи потрібні речі). Освітлення з практичної точки зору потрібне для досить глибокої шафи-купе у мало освітленій кімнаті.

Декоративне підсвічування полягає у наявності лампочок зверху на корпусі. У вечірню пору декор створить особливу атмосферу у кімнаті. До того ж, це дозволяє зробити акцент на шафі-купе в інтер’єрі. Нині виробники пропонують варіанти на будь-який смак- це може бути звичайне світло, денне, кольорове чи навіть ретро-лампочки.

Шафа-купе на всю стіну в білих тонахШафа-купе на всю стіну з орнаментомШафа-купе на всю стіну стиль хайтекШафа-купе на всю стіну стиль мінімалШафа-купе на всю стіну в фіолетових кольорахШафа-купе на всю стіну в сучасному стиліШафа-купе на всю стіну з прінтомШафа-купе на всю довжину стіни
Шафа-купе на всю стіну

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Інтер'єр, Меблі
В тему