Поради

Яку терасу обрати – відкриту чи закриту: переваги та недоліки обох варіантів

Яку терасу обрати – відкриту чи закриту: переваги та недоліки обох варіантів

Хто ж не мріє про затишну, хоча би маленьку терасу в заміському будиночку, на якій теплими літніми ранками можна було б насолоджуватися ароматною кавою та свіжою випічкою. Але який тип вибрати: відкриту чи закриту веранду? Ми розглянемо всі переваги та недоліки обох варіантів.

Відкрита тераса

Для тих, хто мріє якомога більше часу проводити на свіжому повітрі, ідеальним варіантом є будівництво веранди з відкритим простором. Дах споруди надійно захистить від сонця і дощу, а вітер продуватиме всю площу.

Відкрита тераса – бюджетний варіант. Економлять за рахунок відсутності зовнішніх стін; необхідно тільки побудувати дах і настелити підлогу. Для зонування простору можна використовувати красиві фіранки, посадити кучеряві рослини або зробити перегородки з дерев’яних брусів.

Недолік: за дерев’яною спорудою потрібний постійний догляд, доведеться часто прибирати, а також обробляти дерево спеціальними засобами проти вологи та цвілі.

Закрита веранда

Споруда закритого типу обійдеться дорожче: настилання підлоги, зведення стін і даху, скління вікон. Багато власників заміських будинків, які спочатку побудували відкриту терасу, згодом зробили вибір на користь закритого варіанта, адже це практичніше. На закритій веранді можна зробити двері і широко прочиняти їх у хорошу погоду.

По суті, закрита веранда – це окреме приміщення, тут можна провести опалення і використовувати його як житлоплощу в теплу пору року. Закритий варіант виберуть любителі рослин і квітів, щоб влаштувати тут зимовий сад. Веранда з опаленням і великими вікнами – ідеальне місце для оранжереї.

Але у спеку там буде парник через великі вікна і засклені двері, які відмінно пропускають сонячні промені. Особливо це стосується приміщень, які розташовані з південного боку. Однак це питання можна вирішити шляхом установки кондиціонера і спліт-системи.

Який варіант краще вибрати

Проектування закритої веранди повинно проводитися на етапі планування зведення будинку. Тому потрібно добре зважити всі «за» і «проти» різних варіантів. Щоб будівля виглядала гармонійно, слід побудувати будинок і веранду в одному стилі. Якщо спочатку обраний проект будинку без веранди, то згодом можна легко прибудувати до нього відкриту терасу. Для дачі краще вибрати проект з відкритою терасою, а для заміського будинку постійного проживання більше підходить закрита веранда.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт, Будівництво
В тему