Поради

Як молоді підготуватися до шлюбу?

Як молоді підготуватися до шлюбу?

Життя кожної людини поділяється на дві частини: до і після одруження.

Думки, бажання, стиль життя, мрії, подорожі, робота, інакше кажучи, цілісінький світ людини, яка не одружена, яскраво різниться від тієї, яка перебуває у шлюбних взаєминах. Кожен з цих світів по-своєму прекрасний, по-особливому привабливий і унікальний по своїй суті. Добре бути неодруженим, і мати відповідні привілеї і разом з ними відповідні труднощі, так само добре своєчасно вступити в шлюб і розділяти сімейну відповідальність із супутником життя.

По факту, у сучасної молодої людини шансів стати повноцінним міцним та щасливим подружжям – небагато, бо фактори, які впливають на формування світогляду щодо шлюбу, вкрай невтішні. Рідко коли у молодої людини є автентичний приклад з власної сім'ї. Адже зазвичай піднімаються лише кілька рук в півтисячній аудиторії, якій було задано питання: «Хто з вас хоче мати такі самі теплі стосунки, як у ваших батьків?». Про це свідчать і результати нещодавнього відкритого опитування півтори тисячі молоді віком 15-16 років «До кого ви звертаєтесь за допомогою, коли потрапляєте у складні життєві обставини?»  Один (!) відсоток хлопців і дівчат сказали, що  звертаються до тата, 34% опитуваних – до мами, 12% до батьків (разом), решта (а це 53%) вирішують проблеми самостійно чи просять підтримки в друга або подруги. Це – трагедія! Підліток не вважає потребою звертатися до батьків, коли їй чи йому важко. Це і є індикатором «щастя» в сім’ї, яка формує погляди та навички майбутніх сімей. В Україні щороку з’являється 370 тисяч нових подружжів, більшість з яких не мають навіть базових знань про сімейні стосунки. Яке майбутнє їх чекає?

Багато Голівудських фільмів та ЗМІ показують біле – чорним, а чорне – білим. Повний переполох заповнює голови майбутніх чоловіків та жінок міфами про подружні стосунки. Тут ми бачимо Голлівудську демонстрацію егоїзму, непрощення, зради, служіння лише собі та захмарному власному задоволенню – на противагу жертовній безумовній любові, відданості, довірі, турботі, подолання труднощів. Саме тому одного бажання та прагнення виявляється недостатньо. 

На думку багатьох українських фахівців, ґрунтовна та якісна підготовка до шлюбу повинна складатись з трьох етапів: первинна (в батьківському домі), ближча (отримання знань про різні аспекти сімейного життя) та безпосередня (особисті зустрічі майбутнього подружжя з підготовленими фахівцями для формування бачення їхнього власного майбутнього подружнього життя та максимальне усунення несприятливих психологічних факторів).

Отож, шлюб тримається на трьох китах, які по своїй суті є конкретними та практичними кроками.

  1. Відліпитись від своїх батьків емоційно, фінансово, фізично. Статистика каже, що у 90% випадків розлучень батьки одружених дітей «посприяли» цьому: вони «підстеляли солому», «підказували», «повчали з любов’ю», насправді ж не усвідомлюючи, що наносять безповоротної шкоди поки ще крихким взаєминам. Відліпитись – не означає перестати поважати батьків чи спілкуватись з ними. Це означає змінити статус і вийти на інший рівень відносин з батьками. Також необхідною умовою є залишити своє холостяцьке життя, поставити дружину/чоловіка та інтереси сім’ї на перше місце, а друзів, хобі та інші інтереси – після сім'ї.
  2. Приліпитись один до одного означає відкрити своє серце, душу, відкрити всю глибину себе, не залишаючи «темних куточків» своєї особистості. Це і є запорукою міцних емоційних відносин, які матимуть здатність тривати мінімум півстоліття. Це дружба, яка здатна пронести подружжя від молодості до насиченої мудрої старості.
  3. Стати єдиним цілим – духовно, емоційно, фізично. Досягнення єдності та гармонії – це процес не одного дня, а скоріш за все всього життя. Тут варто шлюб порівняти з парним танцем, вишуканості та професіоналізму якого немає меж. Кожна пара має знайти свій стиль, навчитися чути ритм і музику, відчувати один одного і… насолоджуватись!

Шлюб набагато серйозніший за вибір ВУЗу, за отримання диплому і вибору професії, досягнення цілей та здійснення мрій. Шлюб – це окрема наука, яка має свої закони і правила, і мусить бути вивченою тими, хто бажає отримати «статус» одруженого/одруженої. Тому кожен, хто стає на «рушничок щастя» повинен робити це свідомо, впевнено, підготовлено. Залишається лише одне запитання: хто готовий до цього?

 

Юхимчук Альона

Сімейний психолог,  керівниця Центру Сімейного Життя м. Луцьк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему

Останні матеріали