Поради

Найцікавіші ліфти. А ви би прокатались у такому?

Найцікавіші ліфти. А ви би прокатались у такому?

Історія ліфта бере свій початок ще з древнього світу, перші згадки про нього знайдені в рукописах стародавніх греків, а перша конструкція підйомника належить, імовірно, Архімеду.

Пропонуємо вам добірку п’яти найбільш знаменитих ліфтів.

Байлонг, Китай

Ліфт Байлонг, назва якого перекладається як «Ліфт ста драконів», розташований у Китаї в провінції Хунань. Підйомник із прозорими стінами доставляє туристів на висоту 360 метрів – на оглядовий майданчик однієї з вершин мальовничих скелястих гір.

Двоповерхова кабіна вміщає 50 осіб. У комплексі три таких ліфти вантажопідйомністю 3750 кг кожен. Будівництво тривало з 1999-го по 2002-й рік. Вартість споруди сягнула близько 18 мільйонів доларів. У випадку землетрусу ліфти повинні за короткий час евакуювати всіх туристів з вершини.

Найменший ліфт, Україна

У Києві на вулиці Прорізній, у будинку 11б, можна побачити найменший ліфт міста. Щоб зайти в нього, потрібно протиснутися боком.

За першою версією, ліфт був побудований одним генералом для його хворої дружини. Друга версія твердить, що той же генерал був параноїком і замовив розробку такого ліфта, аби не загинути в разі диверсії. При пошкодженні тросів ворогами можна було впертися руками і ногами в стіни.

Акваріум Aqua Dom, Німеччина

Aqua Dom – найбільший у світі акваріум із солоною водою, в якому мешкають близько 1500 риб п’ятдесяти різних видів. Раз у три-чотири дні у акваріум спускаються 3 – 4 досвідчених дайвери і чистять резервуар. Щодня рибки з’їдають близько восьми кілограмів корму.

Циліндричний резервуар з акрилового скла має висоту 16 метрів і діаметр 11,5 метра. У центрі циліндра розміщений ліфт, що вміщає до 40 осіб, за допомогою якого відвідувачі можуть переміщатися вгору і вниз по акваріуму.

«Ворота Заходу», США

«Ворота Заходу» – візитівка міста Сент-Луїс. Висота арки сягає 192 метрів, така ж сама і ширина – від основи до склепіння. Яйцеподібна кабінка ліфту розрахована на п’ять місць, а валка з восьми таких кабінок, які зберігають потрібний рівень, періодично обертаючись кожних п’ять градусів, піднімає пасажирів на вершину арки, де розміщений оглядовий майданчик.

Ліфт, який не працює

«Теорія великого вибуху» – серіал про групу науковців та їхні проблеми у реальному житті. У третьому сезоні глядачі дізналися, що ліфт, який часто показують у кадрах, був зламаний під час одного з експериментів Леонарда з ракетним паливом. Це сталося перед тим, як Пенні переїхала у квартиру навпроти. Підйомник так і не відремонтували.  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля, туризм, туристи, ліфти
В тему