Поради

Що таке хендмейд і як на ньому заробляти?

Що таке хендмейд і як на ньому заробляти?

Речі ручної роботи користуються все більшою популярністю, а хендмейд все менше сприймається як хобі нудьгуючих домогосподарок. В наші дні рукоділля є самостійним напрямком фрілансу, здатним приносити непоганий дохід. Якщо ви відмінно в’яжете або малюєте і мрієте перетворити своє захоплення на професію, ця стаття для вас.

Що таке хендмейд?

Люди з давніх-давен щось майструють. Спочатку це була необхідність, тому що потрібно було в будь-що одягатися, з того що є. Згодом ремесла стали способом годувати себе і свою сім’ю.

Одним з напрямків ремісництва є народні художні промисли, де речі, зроблені руками майстрів, мають не стільки практичну, скільки естетичну та культурну цінність. Від народної прикладної творчості і бере початок діяльність, іменована хендмейдом.

Англіцизм handmade настільки міцно увійшов в наш лексикон, що і без перекладу ясно значення цього слова:

Хендмейд — це речі ручної роботи, а також процес

Але чи є тесля або слюсар хендмейд-майстром? Це ж ручна праця. Вважається, що зазначений процес обов’язково повинен бути творчим, а речі — унікальними.

Якщо тесля робить десять табуретів в день за одним зразком, навряд чи це можна назвати хендмейдом. А ось якщо він вручну випилює табурет з єдиними в своєму роді різьбленими ніжками, вклавши в це частинку душі, то так, він хендмейд-майстер.

В індустріальному ХХ столітті попит на речі ручної роботи майже відсутній. Навіщо щось майструвати, якщо можна купити в магазині? Інтерес до рукоділля тимчасово відродився лише за часів тотального радянського дефіциту. Жінки масово шили, в’язали і вишивали, щоб хоч якось одягнутися і прикрасити оселі.

У нашій культурі рукоділля славилося суто жіночою справою, призначеним для того, щоб коротати вечори після роботи. Серйозно захоплення макраме або плетіння бісером не сприймалося. На відміну від західної культури, де речі ручної роботи цінуються апріорі, а створюючі їх люди вважаються творцями.

Саме з Заходу прийшла мода на хендмейд в XXI столітті. Втомившись від однотипних промислових предметів, люди все частіше купують речі ручної роботи.

Хендмейд — це спосіб заявити про свою індивідуальність і показати своє естетичне бачення світу.

Завдяки інтернету умільці перестають бути нудьгуючими домогосподарками, а перетворюються в справжніх бізнес-леді, непогано розбираються в продажах і маркетингу.

Плюси і мінуси хендмейд

Як будь-яка діяльність, хендмейд має свої позитивні і негативні сторони. Почнемо з ложки дьогтю.

Головний мінус — досить дорогі витратні матеріали та інструменти. На перших порах хендмейд вимагає чималих вкладень, а людям часом важко пояснити, чому якась «дрібничка з двох стрічок» коштує так дорого.

Однак плюсів у хендмейд все-таки більше, до того ж вони набагато вагоміші.

Хендмейд сприяє реалізації творчого начала особистості. Така робота навряд чи коли-небудь набридне і перетвориться в рутину.

Декоративно-прикладне мистецтво сприяє розвитку мислення і дрібної моторики. Ручна праця виховує в людині терпіння і окуратність.

Хендмейд-майстри, як правило, фрілансери, отже, можуть працювати з будь-якої точки світу в зручному для себе режимі.

Хендмейд передбачає безперервне самовдосконалення. Замовників потрібно регулярно дивувати новими ідеями.

Постійне спілкування з клієнтами та колегами сприяє розвитку комунікативних навичок, а відгуки на роботи дозволяють об’єктивно оцінювати себе і надають впевненості у власних силах.

Але, мабуть, головна перевага хендмейд полягає в тому, що він приносить непоганий дохід. Головне — напрацювати портфоліо і отримати перші замовлення.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему