Поради

Невеликі дози алкоголю очищають мозок

Невеликі дози алкоголю очищають мозок

Те, як спиртне впливає на організм, вивчається вже давно. Мабуть, найсуперечливіші дослідження присвячені впливу алкогольних напоїв на мозок. Відомо, що вживання спиртного шкодить мозку в довгостроковій перспективі, але з іншого боку, алкоголь покращує пам'ять і здатність до навчання – пише urmc.rochester.edu.

Американські вчені в черговий раз довели, що вживати – наголошується,  в помірних дозах - корисно для здоров'я. Фахівці з Медичного центру Університету Рочестера заявляють, що пара келихів вина в день допоможе не просто розслабитися і відволіктися після напруженого дня, а в прямому сенсі очистити мозок.

Виявляється, низькі дози алкоголю сприяють зниженню запалення і виведенню з головного мозку токсинів і небезпечних білків, пов'язаних з хворобою Альцгеймера.

«Тривале споживання надлишкової кількості етанолу, як відомо, чинить  негативний вплив на центральну нервову систему. Однак в цьому дослідженні ми вперше показали, що низькі дози алкоголю потенційно корисні для здоров'я мозку, а саме - покращують його здатність видаляти «сміття», - розповідає провідний автор дослідження Маїк Недергор (Maiken Nedergaard).

Дослідники встановили, що спинномозкова рідина, яка оберігає головний мозок всередині черепа, вливається в черепну коробку і виливається назад, виводячи з собою все метаболічне «сміття», що накопичилося між клітинами.

Серед цих відходів - тау-білки і бета-амілоїд. І ті, і інші відомі тим, що можуть сформуватись в липкі бляшки, які «душать» нейрони і сприяють розвитку хвороби Альцгеймера та інших форм деменції.

Інші роботи показали, що гліфматична система більш активна під час сну (і на процес очищення мозку впливає стан людини уві сні); крім того, стало відомо, що при інсульті або травмі ця корисна система очищення пошкоджується, а ось вправи, навпаки, допомагають її відновити.

Результати роботи, опублікованої у виданні Scientific Reports, говорять самі за себе: користь невеликих доз алкоголю для мозку очевидна. Автори також зазначають, що, ймовірно, постійне і помірне вживання алкоголю покращує загальний стан здоров'я мозку.

Крім того, раніше з'ясувалося, що алкоголь - знову ж в обмежених кількостях - корисний для серця і для здоров'я в цілому.

Але не варто забувати, що зловживання спиртним може спричинити розвиток семи видів раку, а також прискорити клітинне старіння організму.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему