9 причин їсти хурму
З приходом пізньої осені на прилавках з’являються яскраво-помаранчеві плоди заморської хурми. У перекладі з перської «хурма» означає «фінік», а з латини – «їжа богів».
Правильно обраний фрукт солодкий, як мед, оскільки цукор становить чверть його маси. Тому, якщо ви візьмете на роботу два стиглих плоди – голод вам не страшний. А разом із живильною енергією ви отримаєте повноцінний набір вітамінів, мінеральних речовин і море задоволення.
Чому ж хурма корисна?
- У плодах стиглої хурми міститься величезна кількість бета-каротину (саме ця речовина забарвлює фрукт у помаранчевий колір), який зміцнює зір і перешкоджає старінню очей.
- Також бета-каротин піклується про вашу дихальну систему й перешкоджає розвитку бронхітів і пневмонії. Не дивно, що хурму рекомендують їсти частіше затятим курцям.
- До складу хурми входять рослинні цукри і калій, які дуже корисні для серцевого м’яза і зміцнюють стінки судин. Завдяки цьому хурма стабілізує артеріальний тиск і допомагає боротися з гіпертонією.
- Хурму варто вживати при розладах кишечнику. Також це відмінний анальгетик при шлункових болях.
- Плоди стиглої хурми характеризуються в’яжучою і бактерицидною дією. Тож якщо прикласти чистий фрукт до рани або опіку, пошкодження швидше загоїться.
- Цей фрукт здавна використовували при різних хворобах нирок і сечового міхура. Хурма багата на магній, який допомагає вивести з організму солі та розвантажує нирки. Для сечогінного ефекту потрібно з’їдати 3 – 4 плоди в день, чергуючи їх із гарячим молоком.
- У плодах і листі хурми містяться майже всі мікроелементи (особливо багато заліза) та вітаміни, тому чай із них – чудовий засіб при анемії.
- Завдяки високому вмісту вітамінів А і С, хурма підтримує імунітет при сезонних застудах. Ви все таки захворіли? Прополощіть горло соком однієї хурми, розведеним у склянці теплої води, і біль відступить. Процедуру варто повторювати кілька днів поспіль.
- Один стиглий плід у день наситить ваш організм магнієм, який заспокоює нерви і забезпечує міцний сон. А фруктоза та глюкоза подбають про гарний настрій.
Як правильно вибирати хурму?
Вважається, що хурма, яку іще називають «їжею богів», повинна бути терпкою. Це не зовсім правда, тому що в багатьох сортах терпкість свідчить про незрілість. Якщо вам не до душі цей присмак, заморозьте плоди на 12 годин, і хурма стане солодкою.
Купуючи хурму, звертайте увагу на смужки на шкірці фрукта: що їх більше, то він солодший. Окрім цього, шкірка повинна бути твердою і гладкою, а м’якоть під нею – на дотик рідкою. Саме від такого фрукта користь максимальна!
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.