4 Квітня 2020
Новини

Держгеокадастр і далі «роздає» на Волині землі, які мали б належати громадам (документи)

img

Начальник Держгеокадастру Володимир Боярчук погодив виділення 8 земельних ділянок у приватні руки, не зважаючи на те, що Президент України Володимир Зеленський ще в жовтні 2020 року підписав Указ, який запустив процедуру передачі державних сільськогосподарських земель в комунальну власність громад, а 16 листопада Кабмін ухвалив відповідну Постанову.

Раніше ми писали про виділення ділянок у Шацькому, Горохівському та низці інших районів. Зафіксовані випадки, коли землю передавали ексдепутату та його родині. Прикметно, що завжди йдеться про виділення 2 гектарів в одні руки з призначенням — для ведення особистого селянського господарства. 

Станом на початок квітня стало відомо про ще 8 «щасливчиків»: Марія Вікторівна Бубен, Володимир Романович Соляр, Дмитро Анатолійович Шокал, Олександр Олександрович Судніцин, Анна Сергіївна Чирко, Дмитро Федорович Ющук, Галина Андріївна Лукашук, Ігор Миколайович Стоянович. 

Йдеться про виділення ділянок у Колківській, Боратинській, Городищенській та Берестечківській громадах.

Щодо ділянок в Колківській громаді, то ІА Волинські новини пише, що, зі слів місцевих мешканців, поблизу села Новоукраїнка, на цих земельних масивах, де видані накази, знаходяться, так звані «копанки піску», під яким проглядається глина з зеленкуватим відтінком. Такого відтінку надає мінерал глауконіт, який, очевидно, порода має у своєму складі.

Як йдеться в Інструкції із застосування класифікації запасів і ресурсів корисних копалин державного фонду надр до родовищ бурштину, затвердженої Державною комісією України по корисних копалинах, піщано-глинисті породи із глауконітом та органічними залишками є характеристиками морських лагунно-дельтових родовищ викопних смол. Здебільшого саме на такій породі й «лежить» бурштин. Як приклад – Клесівське та Вільне бурштинові родовища в Україні.

Крім того, на території Луцької міської громади продовжили договори оренди майже 160-ти гектарів землі для фермерського господарства. Зазначимо: якби ці землі перебували у власності громади, то право оренди могли б виставити на торги і тоді бюджет Луцька в наступні роки отримав приблизно 5-7 мільйонів гривень. Проте керівник Держгеокадастру Волині Володимир Боярчук, схоже, вирішив «допомогти» фермеру.

Зауважимо, що представники громад раніше піднімали питання про передачу цих земель у комунальну власність. Так, голова Шацької громади Сергій Карпук заявив, що планує провести інвентаризацію розданих земель, а опісля повернути частину у властність громади.

«Основна проблема для нас була у роздачі цінних для нас земель Держгеокадастром. За останні роки більше тисячі ділянок просто пішли людям. І не завжди учасникам АТО, як це показувалось у пресі, а просто пересічним громадянам і деяким зацікавленим особам. Інвентаризація цих земель вже проводиться. Триває процес передачі земель сільськогосподарського призначення із державної власності у комунальну власність…

Сьогодні поставлено задачу у нашому земельному відділі і вони повністю переглядають хто має на території Шацька земельні ділянки і чи платять вони податки. Хочу сказати, що ми вже почали процес виставлення на різні платформи наших інвестиційно привабливих ділянок», — цитує його Сила правди.

КОПІЇ НАКАЗІВ

Все про: Волинь, земля, скандал
В тему