Люди

Працює пальцем ноги, але здобув 4 професії

Працює пальцем ноги, але здобув 4 професії

Олег Сергачов із села Вельбівка Полтавської обл. паралізований, має вади мови, важить лише 35 кг. Та, попри це, опанував професію інстаграм-маркетолога, таргетолога, NFT-спеціаліста, Direkt-менеджера. І нині вчиться на розробника телеграм-каналів і спеціаліста з товарного бізнесу.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

– В мене є три старші сестри і братик Дениско, якому дев’ять років, – розповідає Олег. – Я народився повністю здоровим, але в півтора року захворів на енцефаліт. Лікарі казали, що все життя буду лежачим «овочем».

Попри страшні прогнози медиків, інтелект Олега аніскілечки не постраждав. А нове життя для хлопця відкрила педагогиня і психологиня Світлана Новікова, яка переїхала до села зі столиці, побачила, що юнак перебуває в чотирьох стінах, і взялася йому помогти.

– Я дуже хотіла розшити горизонти Олега і тому подарувала йому смартфон, – розповідає пані Світлана. – Він дуже швидко з ним розібрався. Часто телефонував. Бо ж самотужки не може ні поїсти, ні в туалет, ні одягнутися. Згодом знайшлися благодійники, які подарували йому комп’ютер. Олег швидко його опанував, і ця техніка стала не лише вікном у «великий світ», але й інструментом для навчання і праці. Місцеве підприємство взяло його на роботу, і він займався просуванням агрофірми у соцмережах. Олег відкрив ФОП.

– За місяць мені заплатили шість тисяч гривень, – розповідає хлопець. – Тож, склавшись з мамою, купив братику планшет, а собі – кеди, про які давно мріяв. Згодом навчився створювати боти і почав брати замовлення на розробку телеграм-ботів. Я працював на Prom.ua, в книгарні, був топменеджером виробників 3D-шпалер. Тепер маю телеграм-канал. Згодом я познайомився з дівчиною, і ми так припали до душі одне одному, що я знайшов і винайняв у Гадячі житло, і ми місяць жили удвох. Були романтика, ревнощі, сварки.

Згодом ще були романтичні стосунки з Анастасією. Щоправда, дівчина не була готова до ряду випробовувань. Пара розійшлася, але вони лишилися друзями.

– Тепер я знову у селі, однак шукаю роботу і мрію повернутися до міста, яке дає значно більші можливості і перспективи, – каже Олег.

В Гадячі стверджують, що завдяки саме Олегу в місті покращилися деякі умови для маломобільних громадян. Завдяки його ініціативі в план реконструкції включили дороги і тротуари, де буде перекладена тротуарна плитка і зроблені понижені бордюри.

–  У нього за плечима чимало мотиваційних зустрічей в трудових та шкільних колективах, – розповідає пані Світлана. – Люди захоплювалися силою волі Олега. Приміром, він боїться висоти, але здійснив банджі-джампінг, аби відчути вільне падіння. Боїться змій і павуків, але хоче сфотографуватися з пітоном і тарантулом. А ще – йому потрібні візок з електроприводом, асфальтове покриття від хати  до вулиці. Олег мріє опанувати фах психолога і тому планує купити курси з психології в міжнародній школі Expert. Також дуже хоче покращити свою вимову.

Анна Бойко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: полтава, інвалідність
В тему