Люди

У 20 років ліквідував сотні окупантів, утративши ноги, але не дух!

У 20 років ліквідував сотні окупантів, утративши ноги, але не дух!

Легендарний штурмовик може стати одним із наймолодших Героїв України!

Андрій Сергієнко з позивним 2.0 – стрілець-снайпер Третьої окремої штурмової бригади (3 ОШБр) взводу «Десептикони». За добу зміг «вкласти в чорні пакети» 24 вороги, за що отримав відзнаку «Золотий хрест» від Валерія Залужного. Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Історія Героя

Андрій родом із с. Петрушин, що на Чернігівщині. У дитинстві ним опікувалась бабуся. Мама хлопця померла, а батька він не пам?ятає. На момент російського вторгнення навчався на 3 курсі в Чернігівському професійному ліцеї.

– Я маляр-плиточник-штукатур. Але працював за професією не довго, – розповідає Андрій журналістці Ользі Самсоненко.

Понад 40 днів хлопець прожив під російською окупацією. На свій 18-й день народження пішов до військкомату.

– Підписав контракт на початку квітня 2023 року, – каже боєць. – Був на посаді другого номера гранатометника. Через два місяці, як потрапив у підрозділ «Десептикони», став на посаду «Марксмена». Так за кордоном називають наших стрільців-снайперів. Два місяці був на навчаннях у Латвії. Перші завдання виконував на Донеччині.

За даними спостереження розвідки бригади, Андрій у вересні 2023-го під час повернення контролю над селом Андріївка Донецької області знищив особисто 24 російських окупантів, серед них – двох кулеметників, снайпера і гранатометника.

– Уперше з росіянами зустрівся вдома, коли моє село Петрушин було під окупацією. Побачив, що вони роблять з цивільними, і зрозумів: не вб’єш їх – вони тебе вб’ють. Тому під час ліквідації ворога не маю страху. Відчуваю тільки запах пороху і віддачу зброї. Випадало брати ворога в полон. Разом із побратимами в Андріївці взяли Шайтана, командира добровольчого батальйону «Алга».

Коли в березні 2024 року 2.0 входив у бої як командир штурмової групи, працював на Авдіївському напрямку, то, крім виконання бойових завдань, за особистою ініціативою евакуйовував поранених і загиблих, попри надзвичайно серйозний тиск ворожих сил – від безпілотників до авіабомб. У квітні 2024-го Андрій виконував бойові завдання у Тернах Донецької області. Під його командуванням група успішно утримувала зайняті позиції, відбивала щодоби по кілька накатів росіян.

Отримання травми

У квітні цього року під Тернами на Донеччині він втратив обидві ноги:

– Висадилися неподалік позицій ворога. Встиг трьох зробити «добрими руськими». Після 22.00 почався сильний обстріл наших позицій: «Гради», 82-ті міномети, танк, дрони.

Я з кулеметником стрибнув в яму. Декілька хвилин – і прилітає до нас. Мені прямо в ноги. Відчув, що сильно пече. Наклав турнікет на ліву ногу. Через рацію повідомив, що я і побратим трьохсоті (поранені). Йому 18 років, прилетіло у руку, спину та сідниці. Інші хлопці, на щастя, вціліли.

– Я наклав турнікет на другу ногу і розумію, що вже непритомнію через значну втрату крові. З усіх сил затиснув турнікет вище від коліна, зупинив кровотечу, – тяжко видихає хлопець, згадуючи той жах. – Щоб було легше, самостійно почав зрізати та знімати з себе амуніцію. Відчуваю, щось тече по спині. Витираю – а то моя кров. Вже потім дізнався, в нирку потрапили уламки. Оклюзійною наліпкою побратими заклеїли мені дірки в спині. Поки чекали евакуаційну машину, обстріли не припинялися.

Вивозили нас на «М113» (американський гусеничний бронетранспортер).  У лікарні 15 хвилин мене стабілізували. Багато втратив крові, тож заливали чужу. Одну ногу відрізали нижче від коліна, наступного дня – другу.

Після ампутації Андрій проходить реабілітацію, вчиться жити по-новому і хоче повернутися до своїх побратимів та воювати далі. Попри все, він лишається на позитиві. Побратими захоплюються Андрієм, тому подали петицію на присвоєння йому звання Героя України. Вона вже набрала потрібних 25 000 підписів і перебуває на розгляді в президента.

В Андрія вже є такі нагороди, як «Золотий Хрест», «Хрест хоробрих» і нагрудний знак «За службу та звитягу III ступеня». А зовсім скоро штурмовик 2.0 Андрій Сергієнко може стати одним із наймолодших Героїв України!

Підготувала Ірина Світляковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, чернігів
В тему

Останні матеріали