Люди

Утік із росії, щоб воювати за Україну

Утік із росії, щоб воювати за Україну

Боєць «Російського добровольчого корпусу» (РДК) на позивний Ден народився у рф. 2020-го приїхав до білорусі, на масові протести проти режиму лукашенка. А з початком повномасштабного вторгнення став на захист України.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Чим ви займалися в російській федерації?

– Я із санкт-петербурга, навчався в університеті. Ще в школі я влився у рух футбольних фанів, які виступали проти державної системи. Вже тоді мав проблеми із МВС. За «екстремізм» отримав 4,5 року. А коли відсидів, зайнявся спортом, дійшов до професійного рівня з боїв ММА.  Влітку 2020-го помагав білорусам повалити режим лукашенка. Ми побачили, що це ні до чого не призведе. І я переїхав до України, – розповів Ден в ексклюзивному інтерв’ю для TSN.UA.

Ви були з друзями росіянами?

– Так. Ще було зі мною кілька людей, у тому числі моя дівчина на той момент. Вона росіянка. Але тут у неї була рідна бабуся – українка. Так було простіше потрапити. Бо просто так не пропускали громадян росії. Я був у Азовському русі у Національному корпусі. Вже тоді ми політичними методами боролися проти колаборантів. І проти ОПЗЖ у тому числі.

Чи відчували, що росія почне велику війну?

– Все рухалося до того. Просто не знали, буде це Донбас чи масштабніший наступ. Мало хто припускав, що буде напад із білорусі на Київ. Хоча нас попереджали, що краще і до такого готуватися, проводили навчання. А 24 лютого 2022-го я приєднався до Азовського руху у Києві – тероборони, яка перетворилася на ССО «Азов». Але до Сил спеціальних операцій не можна було оформити іноземців. Тому в листопаді 2022-го я приєднався до російського добровольчого корпусу. Сюди ж вступають дуже багато людей, яким вдалося переправитися до Європи невеликими групами. Їхня кількість уже не десятками, а сотнями обчислюється.

Що їх мотивує їхати сюди?

– Розуміння, що єдина можливість повалити путінський режим – це зі зброєю в руках. За 24 роки його правління, на жаль, мало людей це зрозуміли. А більшість бояться щось змінювати. Бо, як каже кремлівська пропаганда, тоді нібито буде як в Україні, – війна, кров, революція і що звичайним людям, мовляв, цього не треба.

Торік у березні РДК вперше зайшов на територію росії?

– Так, до брянської області. Це перший із часів Другої світової війни такий масовий захід, коли на території  росії щось захопили, зайняли їхні села. Для нас було шоком, що кордон рф може бути таким дірявим. Адже скрізь у них в новинах показувалося, які колосальні суми виділяться на зміцнення3 рубежів. Це був удар по їхній пропаганді.

Ви були в Авдіївці. Яка там атмосфера?

– Я з мінометним розрахунком перебував на околицях Авдіївки. З листопада і донедавна ми прикривали Степове, щоб не було оточення. Дуже багато «м’ясних» штурмів там було, по кілька разів на день. Вони повзуть малими групами, не зрозуміло на що сподіваючись. В нас є деякі бійці, які були полоненими, перейшли на наш бік, добре себе проявили (один зі «Штурм-Z», інший – із «Вагнера»). Так-от, вони розповідають: якщо хтось повертається назад, тобто відступив, його просто розстрілюють. У них одна дорога – тільки вперед, зайняти позиції і чекати, доки хтось змінить.

Чому в росії немає жодного спротиву?

– Бо там всі зазомбовані, живуть у своєму світі. Майже як Північна Корея, мабуть. Лише поодинокі відчайдухи підпалюють військкомати, роблять диверсії на залізниці, щоб поїзди сходили. Але в масштабах величезної росії – це мізер. Щойно путін прийшов до влади, зразу почалися пропаганда, узурпація влади. І зараз фсб підім’яла під себе все.

Як оціните російську армію станом на зараз?

– На жаль, вона розвивається. Спочатку це були недосвідчені солдати, але зараз вони набралися достатньо досвіду. Є багато добровольців із глибинки, хто ведеться на ті самі 200 тисяч, які для москви, для пітера не гроші. Вони не знаються на реальному стані речей, живуть у своєму світі.

Підготувала Ірина Світляковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, росія, Україна, білорусь
В тему

Останні матеріали