Люди

За два роки відвіз на фронт десятки тонн продуктів та на мільйони гривень – обладнання й автівок

За два роки відвіз на фронт десятки тонн продуктів та на мільйони гривень – обладнання й автівок

Лучанин Ігор Шевчук за фахом фельдшер. Упродовж декількох років він також працював у колективі нашої редакції. Ще до повномасштабної війни разом із однодумцями взяв неофіційне шефство над громадською організацією «Сильні діти». А з першого дня повномасштабного вторгнення долучився до підтримки ЗСУ і став офіційним волонтером.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір». 

Їжу на фронт готують цілими громадами

– Уже 24 лютого я зрозумів, що для стримування кацапів треба щось робити, а не вдома під телевізором сидіти. Тому, як тільки прикордонники сказали, що потребують тепловізорів на білоруському напрямку, ми зібрали гроші, купили та завезли і приціли, й окуляри, – згадує Ігор Шевчук. – Із часом я зосередився на допомозі землякам із Волині – бійцям 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого, які стримували ворога на східному напрямку. Спершу передавав їм копченості, які помагав готувати мій хороший товариш Валентин Войчун. Хлопцям так сподобалися наші гостинці, що вони сказали: «А що то за Ігор Шевчук? Хай би приїхав до нас познайомитися». І на Пасху 2022-го я вже особисто повіз подарунки військовим княжої бригади.

Аби щомісяця відправляти хлопцям із  чотирнадцятки цілі буси смачних гостинців, до справи Ігор Шевчук долучив багатьох друзів. А ті вже підтягували своїх родичів і знайомих. Тож нині військовим 14-ї бригади допомагають і фірми, і цілі села.

– Валік Войчун , якого я вже згадував, нещодавно виготовив десятитисячну банку тушонки! Тільки ми вже вдосконалили виробництво і замість скляної тари пакуємо продукцію в реторт-пакети. Також Валік коптить кури, м’ясо, сало, – продовжує Ігор Шевчук. – Дуже активно долучилася до роботи волонтерська група «В єднанні наша сила» Велицької територіальної громади Ковельського району Волині. Для того використовують 12 автоклавів, а я передаю туди м’ясо, олію, решту необхідного. В результаті хлопці на передовій мають не лише тушонки, а й м’ясні каші та капусту, повністю готові до споживання. І, щоб ви розуміли, за два роки жителі Велицька виготовили близько 25 тисяч таких банок і реторт-пакетів.

Уже з пів року активно волонтерять із Ігорем Шевчуком жителі села Садів Луцького району, яких організовує Роман Куліш, зять Валентина Войчуна.

– Щомісяця вони виготовляють на фронт по 400 банок із тушонками та м’ясними кашами. Додатково передають до 30 кілограмів сала. Господині окремо випікають для бійців домашній хліб. А скільки банок із консерваціями зносять – навіть не порахую. Бо люди дуже активні! – наголошує Ігор Шевчук.

А от племінниця Валентина  Войчуна,  Анастасія Підгальська, згуртувала ініціативних людей у селі Усичі Луцького району. Там акцент – на виготовленні окопних свічок та приготуванні печив. Не лишається осторонь і громада села Куликовичі, де волонтерську роботу організовує Люда Устимчук.

Князівська бригада дуже потребує безпілотників

– Але розгорнути такий потужний волонтерський рух було б не можливо без фінансової підтримки великих фірм, як-от СТОВ «Ратнівський аграрій» та його власниці Віти Шевчук, а також ТзОВ «АЛФАІНТЕРПЛАСТ» і його директора Віталія Скоп’юка, – додає Ігор Шевчук. – Із пальним, якого щомісяця треба сотні літрів, виручають Петро Зань, директор компанії «Теплий дім», і Катерина Романюк, директорка «НК КЕТРІН-ОЙЛ».

Завдяки цим людям, сотням небайдужих волинян, а також найближчій команді, серед яких Дмитро Андрійчук, Олександр Овруцький, Петро Дусь та багато інших, Ігор Шевчук зумів розширити волонтерську роботу й допомагати Князівській бригаді не лише продуктами.

– За минулий і початок нинішнього року вдалося зібрати кошти на купівлю близько трьох десятків дронів, двох вантажопасажирських автомобілів і трьох позашляховиків. Причому все це було придбано під потреби конкретно 14-ї бригади після офіційного запиту комбрига і напряму передано бійцям, – наголошує Ігор Шевчук. – Аби все було чітко та прозоро, я офіційно зареєструвався волонтером, усі кошти йдуть на відповідну волонтерську картку. За кожну перераховану гривню я звітую. Коли привіз усе на передову, з командиром бригади ми оформляємо акт прийому-передачі. А всім людям, які передавали гроші, я скидаю фото та відео, щоб показати: бійцям усе доставлено. 

Кожна гривня це ще один крок до перемоги!

Нині ж Ігор Шевчук виконує черговий запит від 14-ї бригади ім. князя Романа Великого. Бо військовим, аби ще успішніше знищувати кацапів, потрібні п’ять дронів (БпЛА DJI Mavic-3), п’ять акумуляторів до них (DJI  Intelligent Flight Battery for Mavic 3), а також комплектуючі. Все це коштує майже пів мільйона гривень. І більшу частину від цієї суми вже вдалося зібрати.

– Вартість одного безпілотника стартує від 80 тисяч гривень і росте, залежно від марки, моделі, комплектації, – пояснює Ігор Шевчук. – Крім того, разом із цими «пташками» ми традиційно приготуємо для хлопців та дівчат ЗСУ 1500 реторт-пакетів м’ясних каш, капусти, тушківок, домашніх  копченостей, заготовимо сала.

Дізнавшись про збір коштів на дрони , жителі Велицької громади передали через свого голову, Віктора Ковальчука, 70 000 гривень. А парафіяни храму Успіння Пресвятої Богородиці села Радомишль – 157 тисяч 300 гривень!

– Я щиро дякую всім, хто долучається до наших ініціатив, – каже Ігор Шевчук. – І закликаю кожного, хто хоче і може, – допоможіть дозбирати до необхідних 500 тисяч гривень. Адже хлопці з дівчатами дуже чекають цих дронів, і до кінця лютого маємо їх придбати.

Нині на волонтерську картку Ігоря Шевчука надходять різні суми. Хтось перекидає по 10 гривень. Хтось має можливість переказати й декілька тисяч. Але кожну, навіть найменшу суму, волонтери дуже цінують. Тож долучайтеся й ви – родинами, колективами, громадами. Всі маємо підтримати ЗСУ! А для цього – задонатити на картку:

«ПриватБанк»

5457 0822 2992 9828.

Одержувач Шевчук Ігор Павлович.

Оксана Бубенщикова

 

Парафіяни храму Успіння Пресвятої

Богородиці с. Радомишль зібрали 157300 грн

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, луцьк, волонтери
В тему

Останні матеріали